friczenko321 0 Napisano 25 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Tak jak w temacie. Myśle czy nie spróbować by odblokować 4 rdzenia na procesorze X3 435 i chciałbym się dowiedzieć jakie jest ryzyko takiej próby. Czy coś może się zepsuć? I jak naprawdę jest z tą gwarancją? Czy pozostaje dalej czy się ją traci? Rozdam pochwały! Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 25 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Najwyżej komputer Ci się nie włączy. Zresetujesz BIOS i masz wszystko po staremu. Cytuj Link to post Share on other sites
friczenko321 0 Napisano 25 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 No i udało się odblokować rdzeń, ale niestety bez cache 3 . W CPU-Z code name zmieniło mi się z RANA na DENEB i pokazywało 4 rdzenie. Niestety nie wiem czy po tym odblokowaniu procesor przy obciążeniu był stabilny. Nie robiłem testów ponieważ nie wiedziałem jakie są temperatury bo w EVEREST pokazywało 0 stopni podobnie jak w OCCT więc powróciłem do ustawię domyślnych. Wiecie może w jakim programie będzie pokazywało mi realne temperatury? Procesor został odblokowany na napięciu 1.325. Co o tym sądzicie będzie stabilny?? Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Próbuj różnymi programami. Jaki masz cooler? Jeżeli jakiś większy albo nawet box (a procek na domyślnym taktowaniu), to tragedii z temperaturami na pewno nie będzie Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 no everest pokazuje ogólną temp na procku przy odblokowanych rdzeniach wszędzie są same zera... ja mam 550 BE jak odblokowuje x4 to z tego co zauwazyłem pokazuje poprawnie najlepiej odblokuj i puśc w everescie stability test na godzine tam ci od razu pokazuje temp jezeli przejdzie test to dla mnie jest stabilny bezpieczna temp to tak do 62 stopni chociaz bez oc na standardowym pewnie będziesz miał z 50st ja przy OC 4x3,7 miałem własnie 62 stopnie przy chłodzeniu katana 3 +120 mm silentum zephyr przypuszczam że bez zmiany napiecia powinien isc na 3,3~3,4 u Ciebie ogólnie ja używam do sprawdzanie temp podzespołów programu hwmonitor on tez pokazuje temp dysku grafy procka oraz temp wewnątrz kompa do tego co ciekawe pokazuje pobór mocy przez procka:) ciekawe czy te dane są prawdziwe:P mnie przy 4x3,7 pokazuje prawie 190W:( Cytuj Link to post Share on other sites
friczenko321 0 Napisano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Chłodzenie mam boxowe i przy zwykłym x3 mam temperatury średnio 22 stopnie w idle i jak sie nie myle coś około 36-38 stopni gdy gram. lukyeti-----> No właśnie w EVERESCIE na poszczególnych rdzeniach pokazywało mi same 0, a ogólnej temp. procka nie było. Ściągnę te Hwmonitor i zobaczę. Na razie zostawię go chyba z 3 rdzeniami bo 4 są mi nie potrzebne. Ważne jest to, że jeśli będzie brakowało mocy to jest duże prawdopodobieństwo, że procesor przejdzie test i dostanie niezłego kopa w wydajności. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 takiego kopa dostałem w battlefildzie 2 bc bo po odblokowaniu dwóch rdzeni i oc na 3,7 ilosc fps skoczyło dwukrotnie co spowodowało że mi szczęka opadła na klawiature:) nie wiem jak ty ale ja używam amd overdrive mozna tam krecic z poziomu windy do tego uzywam testu stabilnosci ktory tam jest to chyba puszczanych 11 operacji na raz wiec jak po godzinie procek nie wywala bledów ja uważam za stabilny i jeszcze mnie to nie zawiodło:) tylko jedna uwaga zeby miec dostep do tych wszystkich opcji chyba gdzies tam trzeba było właczy cfunkcje advanced user jak zainstalujesz to zobaczysz:) tam tez pokazuje temp i napięcia cąlkiem fajny program nie wiem czy inni tez to zauwazyli ale jak nacisniesz zielone kólko w prawym rogu to włączasz/wyłączasz cool and quiet: swoją drogą ciekawe że nie odblokowało się L3 skoro to deneb:( możesz napisać jaką masz płytę główną? Cytuj Link to post Share on other sites
Krzywy 0 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 W procesorach trzy-rdzeniowych (Athlonach) po odblokowaniu rdzenia nie będziesz miał wglądu do temperatur na poszczególnych rdzeniach... Sam mam ten "problem". OverDrive, Everest...żaden nie pokazuje temperatur Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Nawet na Phenomie który jest normalnie sprzedawany jak X4, np. 955 po włączeniu ACC temperatury rdzeni mają -255/0 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
exon681 0 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Ustaw sobie na 4 rdzenie test amd over drive, prime 95 chłodzenie da radę gwarancji nie stracisz temperatury mogą być wyższe o kilka stopni lecz mu to nie zaszkodzi Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts