leniwiecSama 0 Napisano 18 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Witam wszystkich Od początku złożenia komputera i wgrania systemu windows 7 mniej więcej raz na tydzień wyskakuje mi BSoD. Piszcie od razu co będzie Wam potrzebne do znalezienia przyczyny. Z góry dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
Rybaak 40 Napisano 18 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 (edytowane) Na początek napisz specyfikacje komputera. Następnie zrób wiele testów: -HDD przez HDTUNE -RAM przez memtest(kilka cykli. Jeden to zdecydowanie za mało) http://forum.dobreprogramy.pl/memtest-z-pendrive-krok-po-kroku-t412151/ -Temperatury GPU I CPU -Podaj rodzaj zainstalowanych sterowników. -Napisz jakie błędy "wywala" Ci windows. Zrobisz to w następujący sposób: Panel sterowania>Narzedzia administracyjne>Podgląd zdarzen>(w menu po lewej stronie otwórz)Dzienniki systemu windows>System>Wybór daty BSOD'a Edytowane 18 Lipca 2014 przez Rybaak 1 Cytuj Link to post Share on other sites
leniwiecSama 0 Napisano 18 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 (edytowane) -Procesor Intel CORE I5-4670K 3.4GHz -Płyta główna ASRock Fatal1ty H87 Performance, H87, DualDDR3-1600, SATA3, GBLAN, RAID, ATX (H87 Performance) -Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz -Dysk Seagate Dysk Seagate Barracuda 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM, 16MB, NCQ -Karta graficzna Sapphire Radeon R9 280 DUAL-X BOOST 3GB DDR5 -Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 530W Testy podam później, trochę się zejdzie zanim wszystkie zrobię PS: BSoD jest oznaczony w dzienniku systemu windows jako zdarzenie krytyczne? Jeśli tak to powiedz co konkretnie wrzucić ? Edytowane 18 Lipca 2014 przez leniwiecSama Cytuj Link to post Share on other sites
sword88 560 Napisano 18 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 aktualizuj bios, mam tą samą płytę i też miałem bsody. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Rybaak 40 Napisano 18 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Zrób to co napisał sword88 i wrzuć wszystko co tam masz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
leniwiecSama 0 Napisano 18 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Dobra, zaktualizowałem BIOS. Czas pokaże czy nadal problemy występują. Najprędzej to była wina przestarzałej wersji BIOSu, bo wszystko jest dobrze podłączone, sterowniki również wgrałem poprawne, części wszystkie są nowe. Dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
sword88 560 Napisano 18 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 ta płyta na początku stwarza problemy nie jednemu użytkownikowi, sam walczyłem z tym z 2tyg aż wpadłem na genialny pomysł aktualizacji biosu. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
leniwiecSama 0 Napisano 18 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Ale jest SWAG, bo w końcu Fatal1ty Cytuj Link to post Share on other sites
sword88 560 Napisano 18 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 i nie jeden nerwy traci przy tej płycie. do której wersji zaktualizowałeś? Cytuj Link to post Share on other sites
leniwiecSama 0 Napisano 22 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Do 2.10 Jednak nic nie dało, dziś wyleciał mi kolejny, zwykle wywalały po polsku, dziś po angielsku. Treść komunikatu po zrestartowaniu komputera: Podpis problemu: Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7600.2.0.0.768.3 Identyfikator ustawień regionalnych: 1045 Dodatkowe informacje o problemie: BCCode: 3b BCP1: 00000000C0000005 BCP2: FFFFF9600032C8A4 BCP3: FFFFF88008A4AFB0 BCP4: 0000000000000000 OS Version: 6_1_7600 Service Pack: 0_0 Product: 768_1 Pliki pomagające opisać problem: C:\Windows\Minidump\072214-28236-01.dmp C:\Users\Michał\AppData\Local\Temp\WER-44600-0.sysdata.xml Przeczytaj w trybie online nasze zasady zachowania poufności informacji: http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=104288&clcid=0x0415 Jeśli zasady zachowania poufności informacji w trybie online nie są dostępne, przeczytaj nasze zasady zachowania poufności informacji w trybie offline: C:\Windows\system32\pl-PL\erofflps.txt Sam już nie wiem, o co może chodzić. Wydaje mi się że jak byłoby coś nie tak ze sprzętem to w ogóle by nie chodził. Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to niech pisze. Cytuj Link to post Share on other sites
Rybaak 40 Napisano 22 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 (edytowane) Widze, że nie zrobiłes testów...Przetestuj pamięć, a jak Ci się nie chce to mozesz wyjąc jedną z nich i spróbować korzystać tylko z jednej. Jesli bład bedzie występowal na tej którą zostawiles, to ją wyjmij i włóż tą, którą wcześniej wyjąłeś. Jakie masz sterowniki GPU? Edytowane 22 Lipca 2014 przez Rybaak Cytuj Link to post Share on other sites
leniwiecSama 0 Napisano 23 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Widze, że nie zrobiłes testów... Przetestuj pamięć, a jak Ci się nie chce to mozesz wyjąc jedną z nich i spróbować korzystać tylko z jednej. Jesli bład bedzie występowal na tej którą zostawiles, to ją wyjmij i włóż tą, którą wcześniej wyjąłeś. Jakie masz sterowniki GPU? Zrobiłem po 2 testy na każdą pamięć oddzielnie i wszystko jest w porządku. Sterowniki do karty graficznej to AMD R9 200 series( wgrywałem je z płyty dołączonej do karty graficznej. Jakieś pomysły przez co mogą mi BSoD wywalać ? Cytuj Link to post Share on other sites
Rybaak 40 Napisano 23 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) Jak robiłeś te testy? Używałeś programu memtest? Pamiętaj, że jeden cykl to za mało. Najlepiej jest zostawić test włączony na noc. Jaki masz dokładnie system? Zrób tak: 1.Wyjmij jedną kość pamięci RAM 2.Korzystaj z komputera używając kości, którą zostawiłeś podłączoną do płyty głównej. 3.Jeśli błąd wyskoczy podczas korzystania z kości, która jest wewnątrz komputera zmień jej gniazdo na inne. 4.Zrób to samo z drugą kością co z pierwszą w punktach - 1,2,3 Może być tak, że wystąpi inny błąd. Jeśli tak się stanie to daj znać. Czytaj wszystko dokładnie sprawdzając czy wyświetlany przez Twój ekran błąd nie jest inny niż poprzedni. Edytowane 23 Lipca 2014 przez Rybaak Cytuj Link to post Share on other sites
leniwiecSama 0 Napisano 24 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Zrobiłem bootowalnego pedrive z memtest. Wyjąłem jedną pamięć i robiłem testy, potem wyjąłem drugą i włożyłem pierwszą. Za każdym razem testy przechodziły pomyślnie. Czy zmiana gniazd do których są podłączone RAM może w czymś pomóc ? Cytuj Link to post Share on other sites
Rybaak 40 Napisano 24 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Niekoniecznie pomóc, ponieważ może okazać się, że jakieś gniazdo jest "uwalone" przez co test pamięci RAM wywala błędy. Spróbuj teraz zrobić testy na drugim slocie pamięci RAM. Cytuj Link to post Share on other sites
leniwiecSama 0 Napisano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Teraz BSoD wyskoczył kiedy odłączałem głośniki i podłączałem słuchawki. Teraz BSoD wyskoczył kiedy odłączałem głośniki i podłączałem słuchawki. Chyba RAM nie mają z tym nic wspólnego Cytuj Link to post Share on other sites
Rybaak 40 Napisano 30 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Teraz BSoD wyskoczył kiedy odłączałem głośniki i podłączałem słuchawki. Podłączałeś to do przedniego panelu, czy do złączy i/o bezpośrednio do płyty głównej? Cytuj Link to post Share on other sites
leniwiecSama 0 Napisano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Bezpośrednio do płyty głównej Cytuj Link to post Share on other sites
Rybaak 40 Napisano 31 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 PS: BSoD jest oznaczony w dzienniku systemu windows jako zdarzenie krytyczne? Jeśli tak to powiedz co konkretnie wrzucić ? Sorry, ale wcześniej tego nie widziałem. Oczywiście wrzuć to. Teraz przeglądame ten temat od początku i patrze... a tu nawet minidump nie jest wrzucony. Jak wiesz jak to zrobić to dobrze, a jak nie to łap link: http://pcfaq.pl/windows/jak-odczytac-plik-minidump-malego-zrzutu-pamieci-jak-sprawdzic-co-powoduje-bsod/ Cytuj Link to post Share on other sites
leniwiecSama 0 Napisano 31 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Zrobiłem test ostaniego BSoD'a: http://oi61.tinypic.com/egvnk7.jpg A tu zrzut przedostatniego BSoD'a http://oi59.tinypic.com/2njakbm.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
leniwiecSama 0 Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Dziś wyskoczył kolejny, kiedy dopiero co wyszedłem z gry i chciałem otworzyć zminimalizowaną przeglądarkę. Chciałem zrobić analizę programem win dbg i zamiast konkretnego rozwiązania wyskoczyło mi: could not read faulting driver name propably cause by : win32.sys (win32!GreSetRedirectionSurfaceSignaling+104 ) Followup: machineowner Już mnie cholera bierze jak te bluescreen wyskakują. Cytuj Link to post Share on other sites
mateono 123 Napisano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Miałem podobną sytuację jak ty, tylko że mi wyskakiwały 4 różne BSoDy. Zazwyczaj kiedy wyłączałem grę lub odłączałem jakieś urządzenie. Takie coś zdarza mi się raz na tydzień, ale już przywykłem. Na 99% to wina dysku lub pamięci. Cytuj Link to post Share on other sites
leniwiecSama 0 Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Właśnie robiłem test dysku twardego HDD tune i wszystko było w porządku. Tak samo z RAM robiłem test programem Memtest po 3 razy na każdą pamięć i też było w porządku. Czy to możliwe, że przez jakiegoś wirusa albo uszkodzony system operacyjny ? Cytuj Link to post Share on other sites
mateono 123 Napisano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Sprawdź dokładnie jaki błąd wyświetla BSoD Cytuj Link to post Share on other sites
thermalfake 32 Napisano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) No tak nawet SP1 nie ma i jak się tu nie dziwić. że wali bsodami.... Gdzie są udostępnione do analizy zrzuty pamięci kernela - c:\windows\minidump Najpierw dogłębna analiza (wciśnięcie !analyze -v to trochę za mało), dopiero potem wnioski i stwierdzanie czy jest to problem sprzętowy i dobór diagnostyki czy też błąd softwareowy a nie strzelanie na oślep kolejnymi testami. Na pierwszy ogień włącz weryfikację sterowników - Kliknij Start, wpisz cmd a potem verifier.exe - Zaznacz opcję "Utwórz ustawienia niestandardowe". - Kliknij "Wybierz indywidualne ustawienia z pełnej listy". - Zaznacz opcje -> Pula specjalna - Śledzenie puli - Wymuszanie sprawdzenia IRQL. - Kliknij "Wybierz nazwy sterowników z listy" po czym chwilę czekamy. - Zaznaczamy wszystkie sterowniki nie pochodzące od Microsoft (sortujemy wg kolumny Dostawca). - Klikamy zakończ, uruchamiamy ponownie komputer i czekamy pracując sobie na złe lub dobre wieści przez kilka godzin czy system się wysypie bsodem czy nie. - Wpisujemy verifier.exe /reset aby zakończyć diagnostykę sterowników i uruchamiamy sprzęt ponownie. Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez thermalfake 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts