Skocz do zawartości

3/4 wentylatory do max. 160zł do obudowy i na Fortisa

Recommended Posts

Cześć.

Poszukuję 3-4 wentylatorów 120/140 mm : 2 do obudowy i 2 na cooler SPC Fortis HE 1225.

kwota : 120-160 zł max.

CPU - i5 3570k póki co bez OC

GPU - Gigabyte GTX 770 WF3x z fabrycznym OC

MoBo - MSI Z77A-G45 <- 1xCPUFAN 4-PIN, 2xSYSFAN 4-PIN, 2xSYSFAN 3-PIN

Zastosowanie komputera: głównie gry (gram tylko w słuchawkach, tak więc szumy w obudowie z reguły mi nie przeszkadzają) + przeglądanie internetu

obudowa : SPC Regnum L50 :

http://www.silentiumpc.com/wp-content/uploads/2011/10/spc_regnum_wentylacja_PL.jpg

W obudowie zamontowane mam 3 stock'owe wentylatory:

- 2x 120mm wciągające powietrze na przodzie (przerzuciłem 1 z topu)

1x 140mm wyciągający na tyle (jak na obrazku)

Wszystkie 3 podłączone do kontrolera obrotów fabrycznie zamontowanego w obudowie.

Na Fortis'ie mam zamontowany 1 stock'owy wentylator 120mm PWM - zamontowany po stronie frontu obudowy i "wdmu****ący" powietrze między finy radiatora.

^ chce go przerzucić gdzieś na obudowę i zamontować wydajniejszy (lub 2 w konfig. push-pull)

Wentylatory najlepiej, jakby były z wtyczką 4-PIN (PWM), abym mógł kontrolować ich obroty z poziomu BIOS'u / programu (pod kontroler mogę podpiąć max. 3 sztuki).

Czy "rozgałęziacze" 4-PIN są bezpieczne?

Pyam o to, gdyż przy push-pull na coolerze raczej by się bez niego nie obyło.

Moje propozycje:

na cooler: 2x Thermalright TY-141/143/147 (czytałem, że rozstaw otworów montażowych jest taki sam jak w wentylatorach 120mm) z PWM

- do obudowy: Enermax Magma (podobno ma adapter na 4-PIN, ale czy ma PWM?) / Arctic Cooling F12 PWM / F14 PWM

Moje preferencje :

1) kolorystyczne - brak (byle nie różowe) ;)

2) poziom głośności - nie jestem "cichofilem", w słuchawkach pewnie i tak nie będę ich słyszał (gdy będą działać na wysokich obrotach), lecz na niskich obrotach wolę, żeby były ciche   ;)

3) najważniejsza jak najlepsza wydajność w jak najniższej cenie

4) wolę, żeby nie "terkotały"  ;)

Czy podane przeze mnie propozycje są godne uwagi, czy może polecacie coś innego?

+ pytanie o ustawienie wentylatorów w obudowie:

Osobiście myślę o konfiguracji:

-2x front - wciągające

-2x top - wyciągające

-1x tył - wyciągający

-1x dół - wciągający

Co myślicie o takim ustawieniu? Chcę mieć jak najlepszą wentylację w obudowie, ale jednocześnie chce uniknąć nadmiernego zakurzenia wewnątrz obudowy ( nie wytwarzania podciśnienia w obudowie ). 

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :) .

Edytowane przez przepo

Muszę przyznać, że te wentylatory bardzo ciekawe i z ogromną ilością akcesoriów :) .

Z tego co wyczytałem to są dwie serie :

- Wing Boost <- discontinued 

- Wing Boost 2

i, że ta druga jest ulepszoną wersją tej pierwszej.

I tylko jedno mnie dziwi : czego wentylatory WB są w sklepach ~20zł droższe od WB2  :roll:

Czy te Alpenfohn'y WB2 lepiej nadadzą się na obudowę (ilość wtłaczanego powietrza) czy na radiator (ciśnienie statyczne wtłaczanego powietrza) czy może są uniwersalne i nadadzą się do obu zastosowań?

Edytowane przez przepo

hehe jak rozsiałem info o Alpenach na tych forum tak teraz wszyscy będą je mieli :D

wersja druga jest ciut cichsza i delikatnie mocniejsza od wersji pierwszej, paradoks tego, że jedynka jest droższa od dwójki nie potrafię pojąć do dziś.. rozumiem, że w wersji 1 są trzy modele inne niż w drugiej, to jak: niebieski z łopatkami niebieskim i czerwony który ma kolor krwistej czerwieni (lepiej się prezentuje niż wersja 2) i shamrock czyli żółty ale dopłacać 20-25zł do tego? bez przesady... no może do niebieskiego i żółtego jeszcze rozumiem, dla tej wersji czerwonego no jeszcze czasem ktoś sie taki trafi.. ale pozostałe kolory? bezsens..

dodatkowo Alpenfohn niedawno wypuścił w wersji drugiej model "Pure Plus 2" czyli cały czarny, w PL już gdzieś mi mrygnął z dostępnością jak coś.

Edytowane przez Vieworld
  • Popieram 1

Tak myślę, że wziąłbym 2 takie Alpenfoehn'y, które poleciliście :) , do obudowy : http://www.morele.net/alpenfohn-120mm-wing-boost-2-plus-pwm-18-2-dba-pomaranczowy-84000000111-643411/

I jeszcze kupiłbym 2 wentylatory na Fortisa (push-pull). Obecnie myślę o tych : http://www.coolermaster.com/cooling/case-fan/jetflo-120/ , gdyż prawdopodobnie będę mógł je nabyć po niższej cenie ;) . Co o nich myślicie? Nadadzą się na Push-pull'a?

• Popieram 2

Od alpena masz jeszcze ledowca purpurowca za 34zł http://yooki.pl/p/1545/5470/alpenfohn-120mm-fohn-pwm-wentylator-purple-led-wentylatory-chlodzenie.html

a tak świeci:

http://www.mindfactory.de/images/product_images/1280/759300_2__8395664-2.jpg

Edytowane przez Vieworld
  • Popieram 1

Mam jeszcze takie 1 pytanko:

Czy może miał ktoś z Was styczność z jakimś wentylatorem Thermalright z serii TY-14x (rozstaw otworów montażowych jak w went. 120mm) zamontowanym na coolerze SPC Fortis HE 1225 ?

Jeśli tak, to ile wówczas zostaje miejsca na kości RAM pod takim wentylatorem (czy zmieści się kość o standardowej wysokości radiatorze)?