Skocz do zawartości

Dysk SSD Ocz vertex 2 kontroler Intela go nie widzi

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez deKofi,

Recommended Posts

Hej,

Problem nie jest taki oczywisty. Przynajmniej tak mi się wydaje :). Dysk działa normalnie w laptopie. Postanowiłem go przełożyć do kompa i jest problem. Po podłączeniu do kontrolera intelowskiego na początku był widoczny w biosie ale już w Windowsie nie. Za jakiś czas Windows też go zlokalizował ale przy teście AS SSD miał zapis sekwencyjny na poziomie 60 mb. odczyt kolo 200 czyli w miarę ok. Obecnie już nie widać go ani w biosie ani w Windowsie. Próbowałem wszystko wypiąć i tylko go zostawić i też go nie widzi. Co ciekawe gdy podłącze go do kontrolera marvella wszystko działa bez problemu. Jedynie wyniki w AS SSD są nadal niezadowalające. Zapisał ok 85 odczyt ok 200.  Nie rozumiem dlaczego Intel go nie lubi..  Bios mam najnowszy, płyta to

GA-Z87X-UD3H Z87 Chipset   , najnowsze sterowniki zainstalowane.

, firmware dysku również najnowszy.  Również próbowałem innego kabla sata i również to samo.

Edytowane przez bartek_em
  • Rozwiązanie

Problemem jest kontroler SandForce który nie współpracuje do końca z chipsetem Z87. Miałem podobny przypadek ze swoim dyskiem SSD. Więcej możesz dowiedzieć się tutaj.

Rozwiązaniem mojego problemu było podłączenie dysku pod drugi kontroler SATA na płycie . mam płytę ASrock Z87 Extreme4 

W Twoim przypadku rozwiązaniem problemu może być podłączenie dysku pod port GSATA (szary port SATA na płycie)  i jednoczesna rezygnacja z jednego portu eSATA. Najprawdopodobniej te dwa porty są obsługiwane przez dodatkowy kontroler na płycie. 

aha.. No właśnie pisałem ze na kontrolerze Marvella wszystko hula. Jedynie coś słabe wynik zapisy. Jak kopiowałem grę to maks było 100 mb/s czyli gorzej od mojego talerzowa który miał maksymalnie 140 mb/s.  Co ciekawe wyniki w ATTO są następujące.

http://www.pf.neostrada.pl/1.png