Skocz do zawartości

Optymalizacja systemu pod SSD - nadal wymagana? Klonowanie z HDD

Recommended Posts

Chciałbym zapytać użytkowników dysków SSD i osoby bardziej zorientowane w temacie o potrzebę dbania o dysk ssd i ilości tzw. host writów, tzn. zapisów na dysk SSD, co sprawia że ów dysk się zużywa. 

Wszelkie "poradniki" konfiguracji windy pod SSD wspominają o przenoszeniu danych cache na HDD, plików tymczasowych,danych przeglądarki i innych rzeczy... Chodzi mi m.in. o to: 

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/jak-przyspieszyc-dysk-ssd-w-windows-7-3230.html lub też to:

http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/poradnik_ssd_jak_usprawnic_i_przyspieszyc_prace_dysku_ssd

Jako że te poradniki mają już grubo ponad 3 latka, a technologia kontrolerów i samych pamięci w dyskach SSD poszła jakby nie patrzeć sporo naprzód, tak więc mam pytanie, czy owe zabiegi są rzeczywiście tak istotne również obecnie? Czy aż tak bardzo wydłuży to żywotność obecnych SSD i być może poprawi wydajność? Czy może nie ma to już aż takiego znaczenia i można sobie niektóre z tych operacji darować?

Druga sprawa to klonowanie partycji z HDD na SSD, a mianowicie, czy dysk SSD nie straci na wydajności przy przeniesieniu systemu bezpośrednio z HDD za pomocą np. Actronisa? Coś mi się gdzieś obiło o uszy że struktura tablicy partycji jest nieco inna na SSD i takie bezpośrednie przeniesienie tablicy z HDD może działać niekorzystnie. Czy to prawda?

W miarę możliwości proszę o wypowiedzi osób zorientowanych, wszelkie porady bardzo się przydadzą. :)

Przenoszenie cache na HDD robi się już raczej głównie z powodu oszczędzania miejsca, a nie samego dysku. Co do migracji systemu - osobiście jestem zwolennikiem świeżej instalki lub tworzenia obrazu Windy zaraz po instalacji i korzystania z niego w podobnych sytuacjach. Przenoszenie OS, który stoi już jakiś czas, nie jest rozsądnym podejściem.

Również będę kupował dysk SSD na dniach i chciałbym się podpiąć do tematu.

Obawiam się tego że mój dysk SDD bardzo straci na żywotności przez następne pół roku, na razie w kompie posiadam 2GB ramu a nowego kompa będę miał dopiero w styczniu/lutym 2015. Mam na myśli to że przez małą ilość ramu cache/pagefile będzie cały czas używany i zajedzie mi dysk, czy wskazane będzie przenieść to na stary HDD?

Druga sprawa nawiązująca do pierwszej to taka że również będe klonował partycje systemową na nowy SDD, mam do tego kilka pytań:

1. Jakim programem to najlepiej zrobić?

2. Czy są jakieś problemy z numeracją partycji po takim zabiegu?

3. Czy bez problemu po sklonowaniu partycji systemowej zajmującej 50GB zrobie z niej partycje zajmującą 40GB na ssd (aktualnie 17gb wolnego miejsca)?

3. Po usunięciu starej partycji systemowej zajmującej 50GB będzie tam wolne miejsce... czy jest sens wykorzystać tą partycje na pagefile? W końcu HDD na samym początku nie są takie wolne ale czy jest sens i czy można zrobic pagefile o rozmiarze około 40GB?