Jego Nielitościwość 0 Napisano 14 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Witam Planuję rozbudowę sieci ze standardu 100Mb do 1Gb, ale na "dzień dobry" postanowiłem przetestować, jaki mam rzeczywisty transfer przy aktualnej konfiguracji. No i okazuje się, że pomiędzy dwoma kompami, obydwoma wyposażonymi w RAID0 z przetestowaną szybkością odczytu i zapisu znacznie przekraczającą możliwości 100Mb ethernetu, nie osiągam pełnej prędkości 100Mb/s czyli jakichś 12,5MB/s a jedynie 8,5MB/s. Czego to może być wina - kabli? Wiem, że jest w transmisji narzut protokołu, ale przecież nie taki... I druga sprawa - czy jeśli te komputery mają już zintegrowana sieciówkę 1Gb, to wystarczy, że wymienię switch'a, które je łączy na 1Gb, czy do wymiany w sieci będzie więcej, żeby korzystać ze standardu 1Gb? Np te kable, albo co gorsza router powyżej tego switcha Jeśli to tylko switch to prosiłbym też o polecenie czegoś w miarę żywotnego z ośmioma portami. Cytuj Link to post Share on other sites
Janiaking 104 Napisano 14 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 100Mbps to teoretyczna prędkość w warunkach laboratoryjnych , w rzeczywistosci to około 75-80 Mbps przy dobrym sprzęcie i dobrych kablach oraz niedużej odległosci urządzeń od switcha . I druga sprawa - czy jeśli te komputery mają już zintegrowana sieciówkę 1Gb, to wystarczy, że wymienię switch'a, które je łączy na 1Gb, czy do wymiany w sieci będzie więcej, żeby korzystać ze standardu 1Gb? tylko switch . tu masz bardzo dobry zarządzalny switch w niskiej cenie http://interprojekt.pl/wiki/Wiki.jsp?page=RouterBoard__RB260GS Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 14 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 (edytowane) Co to za kable konkretnie? I jakiej długości? Co do switcha - tak, możesz wymienić tylko switch, IMO do małej sieci nie ma potrzeby od razu ładowania zarządzalnego switcha, niezarządzalny ze spokojem da radę. Nie wiem jaki masz router, ale zastanów się czy to nie jest właściwy moment na jego wymianę - wiele nowszych modeli ma switche gigabitowe a mógłbyś przy okazji poprawić prędkość WiFi. Edytowane 14 Lipca 2014 przez cooger Cytuj Link to post Share on other sites
Jego Nielitościwość 0 Napisano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Nie potrzebuję zarządzalnego switcha. Ale potrzebuję za to ośmiu portów, a ten ma trzy WIFI jest dla mnie nie istotne. Teraz nie ogranicza mi prędkości dostępu do netu na laptopach, a reszta stacjonarnych kompów między którymi potrzebny jest szybki przesył i tak jest spięta kablami. Kable są nieznanego pochodzenia i wieku - ten szacowałbym raczej na prehistoryczny. długośc kabli w większości przypadków niewielka. Kompy stoją w odległości może dwóch czy trzech metrów od siebie. Najdłuższy kabel co go przyszło poskręcać pod stołem ma może z 5 metrów Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 14 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 (edytowane) Poszukaj zatem jakiegoś ośmioportowca, przykładowo: http://www.komputronik.pl/product/143973/Sprzet_komputerowy_/Sieci_i_komunikacja/TP_Link_przelacznik_8_port_10-100-1000Mb-s_TL_SG1008D.html - ale to plasticzana obudowa. Lepiej ten: http://www.komputronik.pl/product/173828/Sprzet_komputerowy_/Sieci_i_komunikacja/TP_Link_przelacznik_8_port_10-100-1000Mb-s_TL_SG1008.html Co do instalacji - przyłóż się do jej wykonania na dobrym kablu to gigabit będzie śmigał na 5e. Edytowane 14 Lipca 2014 przez cooger Cytuj Link to post Share on other sites
Jego Nielitościwość 0 Napisano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 A jaki to jest dobry kabel? A - jeszcze jedno - czy windows 2000 jak do budy wstawić sieciówkę z 1Gb to ją obsłuży? Mamy maszynę, która chodzi na takim starociu i dobrze by było, jakby w miarę szybko przyjmowała dane Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 15 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Dobry kabel to kabel wykonany w 100% z miedzi i spełniający normy kategorii z nawiązką. Jeśli chodzi o producenta to polecam kable Linkbasica. Co do W2K i gigabita - generalnie nie widzę przeciwskazań, jeśli tylko karta ma sterowniki do W2K to będzie działać. Weź tylko po uwagę, że jeśli to starszy komp to wąskim gardłem będzie... wydajność dysku Cytuj Link to post Share on other sites
Jego Nielitościwość 0 Napisano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Można prosić o jakąś sugestię z moreli (tam mam blisko ) Z takich które są wyszukiwane po opisie miedź dostępny jest tylko taki (z tych o niewielkiej długości): http://www.morele.net/intellinet-network-solutions-patch-cord-rj45-kat-5e-utp-2-m-zielony-100-mied-318990-431867/ Tylko on jest crossowany. Nie wiem czy to będzie miało znaczenie. Poszukiwanie po "5e" daje juz masę wyników w katergorii 1,6-2m ale niczym się dla mnie nie różnią Można prosić o sugestię ws. tych kabli? Dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
PawelQ 107 Napisano 18 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Tutaj możesz poczytać o różnicy w kablach 5e/6/6A/7. Ja w firmie mam kilometry kabla 6A firmy A-Lan. Nie mam na co narzekać. "Paczkordy" .. nie wiem czy jest różnica jakościowa na takich małych odległościach jak 2-3 metry. Cytuj Link to post Share on other sites
Jego Nielitościwość 0 Napisano 18 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Poczytałem. Ale dalej jest tak, że kable tej samej kategorii mają np. 5 krotny rozstrzał cen. Ponadto nie wiem czy 5e będzie wystarczające, czy nie. I sformułowanie "paczkody" również niewiele mi mówi Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 21 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 (edytowane) Powiem tak - w ramach testów z kolegą przepuściliśmy przez 120 metrów (norma zakłada 100m) kabla kategorii 5e produkcji Linkbasica połączenie gigabit. Kabel był zakończony z jednej strony jakimś tanim patch panelem a z drugiej keystonem. Podłączenie do komputerów przy pomocy patchcordów CCA (ale krótkich). W teście przepustowości wyszło nam ponad 900Mbps przepływności. Co do innych kabli się nie wypowiem bo takich testów nie robiłem. Intellinet było OK, ale używałem go jakieś 10 lat temu bodajże. Chcesz to wszystko łączyć "luzem"? Nie planujesz normalnej instalacji? Do "rzucenia luzem" faktycznie patchcordy są lepsze, wystrzegaj się jedynie CCA i lepiej żeby nie były krosowane, chociaż chyba każda kilkuletnia a nawet kilkunastoletnia karta sieciowa i switch potrafią rozkrosować kabel. Edytowane 21 Lipca 2014 przez cooger Cytuj Link to post Share on other sites
Jego Nielitościwość 0 Napisano 21 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 A co to jest "normalna instalacja"? Po kablach nikt nie będzie deptał, jeśli chodzi o rzucanie luzem, ale nie planowałem dla nich specjalnych korytek czy czegoś w tym stylu Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 21 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Normalna to taka z szafka, patch panelem, korytkami, gniazdami. No i kablami rzecz jasna. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts