mariuszaerox 3 Napisano 14 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Witam, kusi mnie na podkręcenie procka i chciałem Was czy kręcił ktoś z Was na podobnym kompie jak mój i jakie wyniki mieliście: Core I5 2500k AsRock P67 Pro3 B3 Seasonic 500w Goodram 6GB 1333 Mhz Silentium PC Brutus 310 Cooler na procku Fortis 1225 Proszę o wypowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Hezen 86 Napisano 14 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Te procesory aż proszą się o OC, ich wydajność wzrasta dość liniowo w stosunku do taktowania. Jeśli chcesz podkręcać to jest masa poradników i tematów związanych z podkręcaniem samego i5 2500k jak i podkręcania tego procka na płycie którą posiadasz. Już było i jest za dużo tematów o podkręcaniu tego CPU na tym mobo, nie bądź kolejnym którego trzeba będzie prowadzić za rączkę bo podkręcanie na tej platformie jest dziecinnie łatwe (podpowiem, wystarczy zajrzeć kilka tematów niżej). Wystarczy godzina na przeczytanie i zrozumienie kilku poradników, zapisaniu najważniejszych opcji i wtedy bez problemów można zacząć OC. Cytuj Link to post Share on other sites
mariuszaerox 3 Napisano 15 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Takie to proste jak na tym filmiku ? Ale nie wiem czy mam dobre temperatury na 3,3 Ghz przy chłodzeniu Fortisa 1225, przy przeglądarce, skype gg mam Package Max: 41 stopni. Cytuj Link to post Share on other sites
Hezen 86 Napisano 15 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 (edytowane) Bios Asrock p67 pro3 jest bardzo podobny, a poszczególne opcje mają taką samą nazwę jak i działanie. Tutaj masz moje screeny z p67 pro3: http://forum.benchmark.pl/topic/136850-podkręcanie-intel-core-i5-2500k-330-ghz/?p=1497468 Ten filmik co podałeś nie ma zawartych wszystkich ustawień biosu ażeby nazwac to porządnym OC. Poza tym przy offsecie po co wyłączać dynamiczną zmianę mnożnika (Intel SpeedStep Technology? Przecież offset odpowiada za odpowiednie dobranie napięcia do danego mnożnika. Poza tym zostawienie limitów TDP na Auto tak jak jest pokazane na filmiku spowoduje że procesor nawet nie wejdzie na taktowanie 4.3GHz, bo taktowanie od razu zostanie obniżone żeby nie przekroczyć TDP 95W (ilość wydzielanego ciepła/ ilość pobranej energii elektrycznej - każdy producent inaczej interpretuje ten współczynnik) Edytowane 15 Lipca 2014 przez Hezen Cytuj Link to post Share on other sites
mariuszaerox 3 Napisano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 A ten jest lepszy ? Cytuj Link to post Share on other sites
Hezen 86 Napisano 16 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 (edytowane) Tak, ten jest dużo lepszy. Przede wszystkim są opisane wszystkie najważniejsze opcje, zatem początkujący użytkownik zaczynający podkręcanie ma świadomość co zmienia i ustawia. Sam po części się kierowałem tym poradnikiem. Edytowane 16 Lipca 2014 przez Hezen Cytuj Link to post Share on other sites
mariuszaerox 3 Napisano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Trzeba te napięcia testować ? Nie da się żeby samo dobierało odpowiednie ? Bo to jest chyba najgorsze Cytuj Link to post Share on other sites
Hezen 86 Napisano 17 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Jak już wszystko ustawisz to testujesz czy ustawione napięcie jest wystarczające do ustawionego taktowania. Trzeba testować, samo się nie zrobi... w OC to jest właśnie najlepsze - dochodzenie powoli do celu Cytuj Link to post Share on other sites
muf18 56 Napisano 22 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Możesz od razu zapodać napięcie 1,5V i 5ghz bo to chyba każda sztuka przyjmie . Cytuj Link to post Share on other sites
Hezen 86 Napisano 23 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 @UP za takie komentarze powinno się dostawać warny. Fortis 1225 nie odbierze takiej ilości ciepła gdyby na tyle ustawić cpu. Cytuj Link to post Share on other sites
LGV8V 5 Napisano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Odkopie temat ponieważ będę podnosił taktowanie w swoim i 5 2500k na plycie p8p67 le. By all cores za co odpowiada? Bo ustawiłem na 48 i nadal sie nie wykrzacza przy 105mhz. Czy podnosząc by all cores procesor bedzie pracował na wszystkich 4 rdzeniach? Wyczytalem ze podnoszenie by all cores powyżej 46x wyłącza 1 rdzeń. Na jakim programie mógł bym to sprawdzić? Edytowane 20 Grudnia 2017 przez LGV8V Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts