greatwyrm 0 Napisano 13 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Witam Prosiłbym o Waszą pomoc w wyborze routera ADSL. Mam łącze neostrady 80 megabitów. Obecnie posiadam Asus wl-600g i jestem z niego bardzo zadowolony chociaż mam dosyć słaby zasięg. Chciałbym się przesiąść już z standardu g. Szukam czegoś porządnego co znowu starczy mi na lata. Liczy się dla mnie zasięg i jakość połączenia. Zależałoby mi także na routerze dwu zakresowym.Przyglądałem się urządzeniom: -Netgear DGNd3700 -Asus DSL-N66U -TP-Link TD-W8980 -Asus DSL-N55U Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
jimasek 46 Napisano 13 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 ADSL nie obsługuje takie prędkości więc musisz się zdecydować jakie dokładnie masz łącze i czego potrzebujesz. Cytuj Link to post Share on other sites
greatwyrm 0 Napisano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 To dziwne bo u mnie taka prędkość jest. Może niezbyt dokładnie się wyraziłem - jeśli chodziło ci o ADSL+ albo 2 to się poprawiam. Ale większość nowych routerów obsługuje te standardy więc podałem w skrócie. Cytuj Link to post Share on other sites
jimasek 46 Napisano 13 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Chyba mówisz o VDSL to się zgodzę ale nie ADSL. Czego wyżej wymienione routery nie obsługują. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 13 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Czy posiadasz inne urządzenie, które pośredniczy w dostarczaniu internetu? Bo masz zwykły router ADSL, na którym jako kolega pisał nie pójdzie tak szybki internet. Cytuj Link to post Share on other sites
greatwyrm 0 Napisano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 (edytowane) Jestem laikiem w tych sprawach więc jeszcze raz wszystko sprawdziłem. Obecnie mam adsl i 20Mb/s ale w sierpniu przesiadam się na 80. Dlatego zacząłem rozglądać się za nowym routerem. Z racji tego, że mi taką szybkość zaproponowali rozumiem, że mogę już wykorzystać VDSL. W takim przypadku jaki router byście polecili? Bo rozumiem, że przynajmniej część jest ze sobą kompatybilna, a przynajmniej N66U ku któremu teraz zaczynam się skłaniać. Przepraszam za błąd i pozdrawiam Edytowane 13 Lipca 2014 przez greatwyrm Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 13 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Nie wiem czym się sugerujesz przy wyborze routera, ale podany asus nie ma w ogóle modemu do obsługi linii telefonicznej, więc w twoim przypadku może posłużyć jako ozdoba pokoju wyłącznie. Polecałbym w twoim przypadku wstrzymać się z zakupem do czasu przejścia na fiber 80Mbit (mam nadzieje że masz na to warunki), na pewno dostaniesz router lub modem od orange, może akurat się sprawdzi lepiej niż obecny. Cytuj Link to post Share on other sites
greatwyrm 0 Napisano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Według strony producenta ma wejście http://www.asus.com/pl/Networking/DSLN66U/specifications/ Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 13 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Ta wersja tak, patrzyłem na zwykłego N66U. Co nie zmienia faktu, że ma słabe anteny wifi, nie dość że wbudowane to ledwo 2dBi więc dalej byłbyś niezadowolony z pokrycia zasięgiem. To już taki TP-Link W8970 ma 3x5dBi (nieoficjalnie da się odblokować VDSl na nim). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts