Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze dobrego routera ADSL

Recommended Posts

Witam

Prosiłbym o Waszą pomoc w wyborze routera ADSL. Mam łącze neostrady 80 megabitów. Obecnie posiadam Asus wl-600g i jestem z niego bardzo zadowolony chociaż mam dosyć słaby zasięg. Chciałbym się przesiąść już z standardu g. Szukam czegoś porządnego co znowu starczy mi na lata. Liczy się dla mnie zasięg i jakość połączenia. Zależałoby mi także na routerze dwu zakresowym.Przyglądałem się urządzeniom:

-Netgear DGNd3700

-Asus DSL-N66U

-TP-Link TD-W8980

-Asus DSL-N55U

Z góry dziękuję za pomoc!

Jestem laikiem w tych sprawach więc jeszcze raz wszystko sprawdziłem. Obecnie mam adsl i 20Mb/s ale w sierpniu przesiadam się na 80. Dlatego zacząłem rozglądać się za nowym routerem. Z racji tego, że mi taką szybkość zaproponowali rozumiem, że mogę już wykorzystać VDSL. W takim przypadku jaki router byście polecili? Bo rozumiem, że przynajmniej część jest ze sobą kompatybilna, a przynajmniej N66U ku któremu teraz zaczynam się skłaniać. Przepraszam za błąd i pozdrawiam

Edytowane przez greatwyrm

Nie wiem czym się sugerujesz przy wyborze routera, ale podany asus nie ma w ogóle modemu do obsługi linii telefonicznej, więc w twoim przypadku może posłużyć jako ozdoba pokoju wyłącznie.

Polecałbym w twoim przypadku wstrzymać się z zakupem do czasu przejścia na fiber 80Mbit (mam nadzieje że masz na to warunki), na pewno dostaniesz router lub modem od orange, może akurat się sprawdzi lepiej niż obecny.

Ta wersja tak, patrzyłem na zwykłego N66U. Co nie zmienia faktu, że ma słabe anteny wifi, nie dość że wbudowane to ledwo 2dBi więc dalej byłbyś niezadowolony z pokrycia zasięgiem. To już taki TP-Link W8970 ma 3x5dBi (nieoficjalnie da się odblokować VDSl na nim).