Skocz do zawartości

DEUS M1 550W w zestawie i5 3570k + GTX 770 -> wymiana zasilacza ?

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Tycha,

Recommended Posts

Cześć.

1. 1.​Budżet: najpierw zapytanie  :)
  2. 2.Procesor: i5 3570k
  3. 3.Karta Graficzna: GIGABYTE GTX 770 WF3x 2GB z fabrycznym OC
  4. 4.Czy podkręcasz (CPU i GPU): w przyszłości planuję CPU
  5. 5.Czy planujesz multi-GPU (SLI bądź CrossFire): nie
  6. 6.Specjalne wymagania (okablowanie modularne, cisza, specyficzny rozmiar itp): -
  7. 7.Własna propozycja: -

nr 6 & 7 - implikacja z nr 1

A więc :

po przeczytaniu tego testu wczoraj :

http://www.overclock.pl/articles/show/id/627,silentiumpc-deus-m1-550-w-test   

napadły mnie pewne obawy co do omawianego zasilacza (jako, że zasila on mój zestaw).

Cały zestaw razem z zasilaczem mam od ~1 roku.

Przez ten rok użytkowania komputera (głównie gry (z tych bardziej wymagających: Crysis 3, BF4, w przyszłości Wiesiek 3) + "przeglądanie internetu") nie było z nim żadnych problemów i nadal nie ma.

Je­że­li po­sia­dasz już ten mo­del za­si­la­cza, to mo­żesz go uży­wać, o ile nie bę­dziesz zbyt­nio ob­cią­żał li­nii +12 V np. kar­ta­mi gra­ficz­ny­mi po­wy­żej TDP 250 W (np. GTX 480, GTX 590, Ra­de­on HD7970 itp.) w po­łą­cze­niu z pod­krę­co­nym prą­do­żer­nym pro­ce­so­rem.

Cytat ze wspomnianego testu.

Moja platforma powinna pochłaniać <=350W pod obciążeniem o ile się nie mylę

( do wspomnianych wcześniej CPU & GPU dochodzi także:

- HDD : Seagate Barracuda 1TB

- kontroler obrotów wentylatorów w obudowie SPC Regnum L50

- 3 stock'owe wentylatory : 2* 120 + 1* 140 [mm]

- SSD : Plextor 256 GB

- DVD drive

- MoBo: MSI Z77A-G45

- ASUS XONAR DX

- 8 GB RAM DDR3 1600MHZ )

tak więc nie przekracza 450W, o których wcześniej wspomina autor testu.

PYTANIE:

Czy jako, że zasilacz cały czas żyje i nie wykazuje oznak "zmęczenia" w codziennym użytkowaniu przez rok, to czy powinienem być spokojny o funkcjonowanie jego, jak i reszty zestawu?

Czy może jednak nic nie jest pewne i powinienem jak najszybciej wymienić go na inny, lepszej jakości?

Moje obawy nie są związane z możliwością pojawienie się "terkotania" czy piszczenia w zasilaczu (obecnie tego nie doświadczam), lecz gwałtownym zakończeniem żywotności sprzętu.

btw. fajnie, że wprowadziliście coś na wzór formularza, od razu czytelniej na forum (dawno nie wchodziłem) ;)  

Z góry dziękuję za wszelką pomoc  :)

Czyli przy takim obciążeniu nie ma co obawiać się o uszkodzenie sprzętu?

A jeśli chodzi o OC i5-tki ( w przyszłości ), to czy bez obaw mogę to przeprowadzić na tym zasilaczu, czy jednak wówczas lepiej już zmieniać na coś pewniejszego? 

-----------------------------------------------

A tak tylko z ciekawości (off topic) ile tak szacunkowo Wattów "zjada" 10 wentylatorów pracujących na maks obrotach RPM założmy 1500 ? Może ktoś się orientuje?

Edytowane przez przepo

A jeśli chodzi o OC i5-tki ( w przyszłości ), to czy bez obaw mogę to przeprowadzić na tym zasilaczu, czy jednak wówczas lepiej już zmieniać na coś pewniejszego? 

Tak, nie dobijesz nawet do 400W :P

OT:  Zależne od wentylatora :)

• Popieram 1

OT:  Zależne od wentylatora  :)

Chodzi mi konkretnie o Enermax Magma, ale jeżeli orientujesz się właśnie w poborze prądu jakiegokolwiek w miarę wydajnego wentylatora to możesz napisać  :)

@Tycha , @Mrozinho

Wielkie dzięki za szybkie i rzeczowe odpowiedzi ;)

Dałbym wam po punkcie, ale już tyle dziś sobie poczytałem na forum, że osiągnąłem limit, tak więc dodam później ;)