sapphirephenix 0 Napisano 23 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Było to najdroższe pranie-spodnie wypralem razem komorką. Teraz komorka smarka charczy w ogole się nie wlacza. Jednym slowem po komorce? Czy może komus kiedys udalo sie odtratowac zalany sprzęt? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość bulbulek Napisano 23 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Zalany sprzęt należy rozłożyć na czynniki pierwsze i wyczyścić. Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 23 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Rozebrać to co się da i rozłożyć do wyschnięcia min. 24 h. 2 razy mi się udało uratować komórkę. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 23 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Zawsze możesz spróbować za radami powyżej, ale myślę że proszek do prania i płyn do płukania załatwiły twój telefon. Cytuj Link to post Share on other sites
hiszpano 0 Napisano 23 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Zanieś do nalbliższego komisu i niech sprawdzą czy coś się da zrobić zostawisz to po kilku dniach ci powiedzą czy da radę i ile to będzie kosztowało po kąpieli w coli uratowali mojego koma za 80zł Cytuj Link to post Share on other sites
koluh 0 Napisano 23 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Rozłóż, wyczyść, złóż, jak zadziała to się ciesz P.S. Kolega miał to samo, zrobił i ma ją do dziś - N95 Na drugi raz więcej zainteresowania komórką i mniej rozgarnięcia Nie ogarniasz! Cytuj Link to post Share on other sites
Gość bulbulek Napisano 23 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Zawsze możesz spróbować za radami powyżej, ale myślę że proszek do prania i płyn do płukania załatwiły twój telefon. Tak? A niby jak? Zalanie urządzenia elektrycznego może spowodować zwarcie lub "zalepienie" części mechanicznych. Nic więcej. Telefon mógł się uszkodzić tylko jeśli doszło do zwarcia które uszkodziło elektronikę. Proszek do prania czy płyn do płukania lutowia ani ścieżek nie rozpuszczą. Wystarczy rozebrać, umyć i wysuszyć. Możesz też zanieść do serwisu - oni go rozbiorą wyczyszczą i wysuszą a Ty za to zapłacisz. Wybór należy do Ciebie. Cytuj Link to post Share on other sites
Kiziea 4 Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Telefonu nie powinno się suszyć, tylko przeczyścić wodą destylowaną. Masz tutaj poradnik - http://www.gsmcenter.pl/pg.php?tid=309 Cytuj Link to post Share on other sites
gogo3000 136 Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Proszek ułatwia śniedzienie ścieżek... Wtedy trżeba przeczyścić wszystkie styki płynem typu kontakt 60. Tylko nie może nic chlapnąć na wyświetlacz.... Cytuj Link to post Share on other sites
Bukka 16 Napisano 24 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 W ogóle nie powinieneś włączać komórki po zalaniu! Dobrym sposobem na wysuszenie zamoczonego telefonu jest włożenie go do miski z ryżem (oczywiście nie ugotowanego!) Cytuj Link to post Share on other sites
HUBERTUS7 4 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Może jeszcze pomóc wanienka ultradźwiękowa. Zawsze mozna spróbować. Cytuj Link to post Share on other sites
bchrubas 19 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Teraz komorka smarka charczy w ogole się nie wlacza. Jednym slowem po komorce? Najprawdopodobniej Od razu po wypraniu trzeba było wyciągnąć baterię i nie włączać telefonu do czasu porządnego oczyszczenia i wysuszenia, chociaż i tak sądzę że po dłuższym pobycie w "programie eko" będzie już do wyrzucenia Cytuj Link to post Share on other sites
Kiziea 4 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 A ja jeszcze poradzę, przed każdym praniem sprawdzajcie sobie kieszenie, a nie bez myślenia wrzucacie wszystko do pralki. Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 wyczyścić pcb izopropanolem a następnie do piekarnika na jakieś 250 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
HUBERTUS7 4 Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Najpierw niech odda telefon do serwisu, jeśli im sie nie uda niech próbuje własnymi siłami Cytuj Link to post Share on other sites
pkomar94 0 Napisano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Naprawdę polecam ten sposób z ryżem. Jak wiadomo ryż jest higroskopijny, czyli pochłania wilgoć. Włożenie go do tej miski pomoże odwilgotnić telefon. Musisz to zrobić jak najszybciej inaczej wewnątrz telefon może zardzewieć, jak to się stało z moim aparatem, a wtedy go już nie uratujesz Cytuj Link to post Share on other sites
wistler 0 Napisano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Parę lat temu, Nokia 6030, wyprana, próba włączenia przez osobę piorącą i tak dalej. Telefon później trafił do mnie. A więc: rozkręciłem na części, PCB kąpało się w alkoholu salicylowym przez dłuższy czas, bateria do zamrażalnika (owinięta w papier i włożona w folię z zamknięciem) na trzy dni, potem tydzień dochodziła do siebie. Podobnie z resztą telefonu - jak bateryjka była zdatna do użycia, poskładałem wszystko i telefon działał bez żadnych problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
LoRdSs 0 Napisano 1 Marca 2011 Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 A co mi poradzicie na 6111 z ktora w basenie wyladowalem.Po osuszeniu dziala wszystko oprucz podswietlen???Co mozna z tym podzialac??? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts