Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość bulbulek

Zawsze możesz spróbować za radami powyżej, ale myślę że proszek do prania i płyn do płukania załatwiły twój telefon.

Tak? A niby jak? Zalanie urządzenia elektrycznego może spowodować zwarcie lub "zalepienie" części mechanicznych. Nic więcej. Telefon mógł się uszkodzić tylko jeśli doszło do zwarcia które uszkodziło elektronikę. Proszek do prania czy płyn do płukania lutowia ani ścieżek nie rozpuszczą. Wystarczy rozebrać, umyć i wysuszyć. Możesz też zanieść do serwisu - oni go rozbiorą wyczyszczą i wysuszą a Ty za to zapłacisz. Wybór należy do Ciebie.

Teraz komorka smarka charczy w ogole się nie wlacza.

Jednym slowem po komorce?

Najprawdopodobniej :D

Od razu po wypraniu trzeba było wyciągnąć baterię i nie włączać telefonu do czasu porządnego oczyszczenia i wysuszenia, chociaż i tak sądzę że po dłuższym pobycie w "programie eko" :( będzie już do wyrzucenia

• 1 miesiąc temu...

Naprawdę polecam ten sposób z ryżem. Jak wiadomo ryż jest higroskopijny, czyli pochłania wilgoć. Włożenie go do tej miski pomoże odwilgotnić telefon. Musisz to zrobić jak najszybciej inaczej wewnątrz telefon może zardzewieć, jak to się stało z moim aparatem, a wtedy go już nie uratujesz :co:

Parę lat temu, Nokia 6030, wyprana, próba włączenia przez osobę piorącą i tak dalej. Telefon później trafił do mnie. A więc: rozkręciłem na części, PCB kąpało się w alkoholu salicylowym przez dłuższy czas, bateria do zamrażalnika (owinięta w papier i włożona w folię z zamknięciem) na trzy dni, potem tydzień dochodziła do siebie. Podobnie z resztą telefonu - jak bateryjka była zdatna do użycia, poskładałem wszystko i telefon działał bez żadnych problemów.

• 6 miesięcy temu...