GhostNet 0 Napisano 12 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Cześć. Przesiadam się z forum specyfikacji internetowych na Benchmarka. Nie jestem na bieżąco z nowinkami komputerowymi, kto pomoże złożyć mi kompa na długie lata? Chce złożyć nowy komputer do grafiki, zostanie tylko stara prawie dwudziestoletnia buda BigTower Chieftec. Cena oczywiście ma granice, ale podzespoły mogą być z wysokich półek. Więc tak. Chce podłączyć minimum 3monitory ( też będą nowe jeszcze nie wiem jakie ) + podłączenie jakiegoś większego telewizora. Skłaniam się do wyciszenia, czyli chłodzenie cieczą ( możliwość we własnym zakresie dorobienie przerobienie bloków) Renderowane będą duże pliki graficzne. Preferowane firmy płyty głównej Asus i nie wkluczam Gigabit Kilka dysków w raid. Jaka kartę graficzna zastosować nie mam pojecia, czy jedna kartę czy wygodniej będzie dwie podłączyć, dwie jakieś bardzo dobre karty. Sprzęt chyba nie będzie podkręcany, chociaż tego nie wykluczam. + maximum pamięci RAM Sprzęt będzie często przewożony jak laptop, FotoRelacje ciekawego rozwiązania później zamieszczę na forum. Składamy na forum nowego kompa? Moja propozycja na płytę główna jest ASUS Z97 - WS Czy to będzie dobrym wyborem? Czy jest coś lepszego do takiego zastosowania? Liczę na tych z większa wiedza od mojej na temat sprzętu. Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 12 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Jaki masz budżet? W czym pracujesz? Grafika 2D/3D? Cytuj Link to post Share on other sites
GhostNet 0 Napisano 12 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 (edytowane) Budżet jest nieustalony i nie bedzię. Jak coś jest warte to płacę. Jak coś jest mi potrzebne płacę. Jak coś mi się podoba płacę. Tak jak w tym modelu tej płyty, to przyśpieszenie i to jest to co mi się podoba i coś takiego z pewnoscią będzie mi potrzebne i za to zapłacę tylko nie wiem czy w innych modelach są lapsze rozwiązania. Ale nie lubie przepłacać właśnie staram sie zorientować w procesorach, i chyba jest bez sensu płacić o tysiąc więcej za to że coś ciut ciut jest szybsze czy mocniejsze. Najważniejsze nie dac sie nabić w butelke marketingowi bo z pewnością każda firma ma swoją strategie i dzisiaj pewnie wiedzą co wydadzą za rok albo kilka lat. Ciężko jest w tych wszystkich nowościach zorientować się. Chce coś złożyć tak aby to działoło mi przez kilkalat z jakaś możliwościa rozbudowy abym nauczył sie nowego sprzetu na pamiec, że jak coś mi zazgrzyta to będe wiedział co jest nie tak. Jaka grafika? prawie cały pakiet Adobe. Właśnie mam pomysł jak ze stacjonarego zrobić trochę ''większy laptop'' i to jest realne Nie wiem czy w tym dziale, moze w dziale modyfikacji jak już zacznę składac zrobię fotoRelacje. Fajne to będzie. ----------------------------------------- [ edit ] --------------------------------------------- Dociera do mnie że bardzo daleko zostałem w tyle z nowościami. Czy może ktoś wytłumaczyć co jest nowsze? Nowsza jest piata generacja procesorów czy czwarta nowa? http://www.asus.com/pl/Motherboards/Z97WS/specifications/ Nie wiem czy to bedzie właściwy wybór tek płyty. Czy ktoś może mi pokazać jaki jest najsłabszy procesor do tej płyty i jaki najmocniejszy? ----------------------------------------- [ edit ] --------------------------------------------- procesor wybrany ale nadal nie jestem przekonany czy wybór płyty jest właściwy i nie wiem jaki karty graficzne. procesor Core i7 4790K albo Core i7 4770K albo Core i5 4690K Edytowane 12 Lipca 2014 przez GhostNet Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 13 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 O matko ale miszmasz. Powiedz dokładnie co to za grafika, 2D / 3D / FullHD / 4K ? Cytuj Link to post Share on other sites
GhostNet 0 Napisano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 2D 3D PhotoShop Ilustrator i coraz cześciej After Effects 4K? Nie, jeszcze nie, jak będzie coś takiego w planach to zrobię oddzielnę stanowisko z drugim komputerem. Chyba lepiej oscylować koło FullHD. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 14 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Kompletnie nie wiem w jaki budżet mam się wbić .... MSI X79A-GD65 (8D) /intel X79, LGA2011/ Intel i7-4820K /3.7 GHz, 10MB, BOX, LGA2011/ Geil 16GB (2x8GB) 1600MHz CL9 EVO Leggera x2 Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 x2 Corsair RM 750W 80+ Gold 135mm modular Fractal Design Define XL R2 Black Pearl USB 3.0 (b/z) Gigabyte GeForce GTX 770 OC 4GB DDR5 256bit (1189/7010) bequiet! Dark Rock 3 Pro Crucial MX100 128GB (550/150MB/s) Crucial MX100 256GB (550/300MB/s) 6994 zł + kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa albo X98TY2AZ + Norton (otrzymasz wtedy Norton AntiVirus 2014) Póki co poszedłem w tym kierunku. Masz tutaj przyszłościową bazę na sockecie 2011 z 4 - rdzeniowym / 8 - wątkowym procesorem pod OC. Wszystko to po to, aby w przyszłości włożyć tutaj Intel i7-4930K chyba że stać się na takie cacko teraz. Do tego, 2 dyski HDD z czego jeden przeznaczony jest na odczyt surowizny, drugi na zapis gotowego rendera. Jeden SSD na system i soft, drugi (256) na dysk scratch. GTX 770 4 GB będzie dobrym wyborem nawet pod render 4K. Zestaw złożony z naciskiem na obróbkę video FullHD / 4K. Pod pracę 2D będzie to totalny overkill. W przyszłości możesz rozbudować ten zestaw o kolejne 2 dyski HDD i zrobić RAID10. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts