owuel 0 Napisano 12 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Witam mam komputerProcesor AMD Phenom II x6 3,2ghz 1090Płyta główna Gigabyte 990FXA-UD5Karta graficzna Gigabyte ATI Radeon 7950 3gbPamięć ram Patriot Viper II Sector 5 2x4gb 2000mhzZasilacz Chieftec CFT-750-14CS 750W Dysk Seagate 2TB 64mb Obudowa Aerocool X-WARRIOR Chciałbym zapytać w co najlepiej zainwestować żeby poprawić wydajność w grach.Czy w przypadku dokupienia kolejnych 2x4gb pamięci ram muszą to być takie same jak te które mam czy mogą być innego producenta ?Czy może lepiej zainwestować w drugą kartę graficzną i podpiąć pod crossfire , tylko czy zasilacz to uciągnie czy też konieczna będzie wymiana ?Ostatnio po uderzeniu pioruna sfajczyła mi się wieża audio , zakupiłem zastępczy wzmacniacz , lecz po podłączeniu kabla aux nie ma dźwięku , nie wykrywa sprzętu , w głośnikach słychać tylko szum. Czy w takiej sytuacji dokupienie dodatkowej karty dźwiękowej (PCI bądź USB ) rozwiąże problem ?Z góry dziękuje za profesionalne odpowiedzi , pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 12 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Chciałbym zapytać w co najlepiej zainwestować żeby poprawić wydajność w grach. W procesor Intela ... Czy w przypadku dokupienia kolejnych 2x4gb pamięci ram muszą to być takie same jak te które mam czy mogą być innego producenta ? Ramu masz wystarczającą ilość, to nie on jest tutaj wąskim gardłem Czy może lepiej zainwestować w drugą kartę graficzną i podpiąć pod crossfire , tylko czy zasilacz to uciągnie czy też konieczna będzie wymiana ? W życiu, procesor znacznie będzie zwalniał taki układ mutli_GPU Ostatnio po uderzeniu pioruna sfajczyła mi się wieża audio , zakupiłem zastępczy wzmacniacz , lecz po podłączeniu kabla aux nie ma dźwięku , nie wykrywa sprzętu , w głośnikach słychać tylko szum. Czy w takiej sytuacji dokupienie dodatkowej karty dźwiękowej (PCI bądź USB ) rozwiąże problem ? Kwestia tego czy poszła wieża czy może coś w kompie ? Kupisz nową kartę dźwiękową i co ? Co jeżeli wieża padła ? Masz głośniki komputerowe ? Powiedz ile masz d wydania, jaki posiadasz monitor 1 Cytuj Link to post Share on other sites
owuel 0 Napisano 12 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Kwestia braku dźwięku jest taka że głosniki podpięte do nowego wzmacniacza działają , podłaczam kabel aux pod odtwarzacz mp3 i wszystko gra tak jak powinno, kwestią wadzącą jest tutaj chyba przepalone wejście audio na płycie.Do wydania mam coś koło 1600zł. Monitor mam LG 22".Ogólnie dlaczego zmienić na Intela ? Czy AMD nie produkuje dobrych procesorów ?Sam wybrałem te podzespoły które mam aktualnie na podstawie wielu opini użytkowników oraz kompatybilności sprzętu.Zajmuje się także grafiką często rysuje coś na papierze , wrzucam na kompa i obrabiam na gimpie , kreuje też całkiem nowe często o wysokiej rozdzielczości projekty okładek , plakatów , logotypów na koszulki.Jestem fanem Wiedźmina i w związku ze zbliżającą się premierą chciałbym nieco wzbogacić swój "piec" żeby doświadczyć pełnej jakości oraz wrażeń z gry. Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 12 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Ogólnie dlaczego zmienić na Intela ? Czy AMD nie produkuje dobrych procesorów ? Gorsze i mniej opłacalne od Intela. Podkręcony FX jest na poziomie niekręconej i5'tki, a zżera przy tym dużo więcej prądu. Jestem fanem Wiedźmina i w związku ze zbliżającą się premierą chciałbym nieco wzbogacić swój "piec" żeby doświadczyć pełnej jakości oraz wrażeń z gry. Tak jak mówił Kajtek, tutaj najlepiej by było przejść na i5, ponieważ Phenom to już leciwa konstrukcja. Zasilacz dałby radę z Crosfire, ale nie przesadzałbym z OC. Potrzebowałbyś też innej obudowy, bo w tej będzie ciężko o multi_GPU. Cytuj Link to post Share on other sites
wiher123 6 Napisano 12 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Procesor zmień na Intel Core i5 4690k[lub bez K jak nie podkręcasz] i płytę pod to z OC lub bez zależy od ciebie Ja polecam ten procesor http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4690k-socket-lga1150-64bit-do-3-9-ghz-88w-cache-6mb-box-bx80646i54690k-haswell-refresh-647918/ Tą płytę http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z97-gaming-3-intel-z97-4xddr3-1x-m2-vga-gblan-atx-z97-gaming-3-nowosc-640720/ Do tego dokup chłodzenie które zmieści się w twojej obudowie albo zmiana obudowy i Thermalright Macho, chyba takie wyjście będzie najlepszym rozwiązaniem. Cytuj Link to post Share on other sites
owuel 0 Napisano 12 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 a przypadku gdybym chciał pozostać jednak przy AMD ? Co polecacie?chłodzenie procesora mam bardzo podobne do tego którego sugerowałeś tylko że z cool mastera. Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 12 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 a przypadku gdybym chciał pozostać jednak przy AMD ? Co polecacie? Nie ma sensu. Po co kupować coś gorszego i bardziej prądożernego? Cytuj Link to post Share on other sites
owuel 0 Napisano 12 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Idąc twoim tokiem rozumowania firma AMD mogłaby już ogłosić bankructwo , a mimo to ma się całkiem nieźle. Jak myślę jesteś fanem Intela ; ja chcę poznać obiektywne opinie na ten temat. Skoro twierdzisz że Intel jest lepszy w takim zestawieniu które mam , proszę o konkretne liczby a nie tylko puste słowa , że tamto jest lepsze a to jest gorsze. Mój obecny Phenom ma 6 rdzeni mimo to zalecacie wymianę na czterordzeniowca bez podania konkretów. Cytuj Link to post Share on other sites
akiioto 9 Napisano 12 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 (edytowane) AMD Phenom to były super procki - do dziś wielu użytkowników je posiada. Ich wydajność stoi jednak w podobieństwie Intelowskich Quad'ów. To że ma 6 rdzeni nie znaczy zupełnie nic - skoro 4 rdzeniowiec Intela potrafi pokazać swoje oblicze w grach, a 6 rdzeniowiec AMD nie to coś jest na rzeczy. Zaraz mi napiszesz, że AMD uciągnie gry i się zgodzę, chociaż wcześniej zaprzeczyłem. Niedługo wyjdzie Wiedźmin 3 który daje w kość każdemu komputerowi. Intel dostaje baty i gra na ultra z dobrą grafą to 40 klatek, podczas gdy w innych potrafi mieć 2x Więcej. Ale przełóż sytuację na AMD - 40 klatek w nowych grach a co gdy wyjdą kolejne? A to już tylko pół roku. AMD ma procesory bardzo prądożerne, wysokie TDP. Żeby dorównać i5 musisz kupić może nawet FX z seri 9? Puste megaherce i "logiczne" rdzenie. W serii 11 FXów kto wie, bo w 9 dają chłodzenie wodne, może kolejnym krokiem będzie zestaw chłodzenia azotem? Proste słowa: Bierz procesor Intel'a bo to on zapewni Ci najlepszą wydajność, a jeśli zależy Ci na dobrej karcie graficznej to tu AMD powiem Tak. P.S. Wg. mnie dział procesorów AMD już upadł, tylko Intel go trzyma przy życiu, żeby nie płacić kar za monopol. Samo AMD już tylko kartami graficznymi żyje. Edytowane 12 Lipca 2014 przez akiioto Cytuj Link to post Share on other sites
owuel 0 Napisano 12 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 W takim razie jaki polecacie zestaw płyty głównej + procesora intela do 1600-1700zł ?Chciałbym jeżeli wybierzecie producenta płyty głównej np. jak to było poprzednio MSI to dlaczego akurat MSI a nie Asus czy Gigabyte.I czy taki zestaw bez zakupu drugiej karty graficznej pozwoli mi na komfortową rozrywkę w świecie Wiedźmina 3 na ultra detalach czy raczej nie ma co na to liczyć.Ewentualnie prosiłbym o jakieś linki do testów wybranych produktów.Z góry dziękuje za odpowiedzi , pozdrawiam.ps. wiem jestem bardzo niezdecydowany i wybredny Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 13 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ AsRock Z97 Pro4 /intel Z97, LGA 1150/ HR-02 Macho 120 rev.A Zestaw gotowy do podkręcania. Najmocniejszy i5 na 1150, który nosem wciąga najdroższe FX'y, płyta na chipsecie Z97 z masywnym radiatorem na sekcji zasilania. Do tego bardzo wydajny cooler (dałem jego mniejszą wersję, gdyż nie potrafię znaleźć informacji, jakie chłodzenia wchodzą do twojej obudowy). Cytuj Link to post Share on other sites
owuel 0 Napisano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 (edytowane) Ta płyta obsłuży moje ramy ? mają 2000mhz a tu jest nibyCzęstotliwość szyny pamięci:* 1066MHz * 1333MHz * 1600MHz Co do płyty dlaczego AsRock ? Chciałbym poznać kryteria doboru producenta płytyna co zwracacie uwagęPolecacie i5 a dlaczego nie i7 ? np. taki : http://www.ceneo.pl/24331820 Edytowane 13 Lipca 2014 przez owuel Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 13 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Nie patrz na wartości podawane przez sklep. Płyta na Z97, więc obsługuje ramy 3000 MHz. Co do płyty dlaczego AsRock ? Tanio, dobrze i bardziej opłacalnie od konkurencji. Wystarczy? Polecacie i5 a dlaczego nie i7 ? np. taki : http://www.ceneo.pl/24331820 i7 do gier to strata kasy. Cytuj Link to post Share on other sites
owuel 0 Napisano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Zdecydowałem się na procesor polecany przez was wszystkich Intel Core i5-4690Ki płytę główną : Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5Do tego zamierzam dokupić drugą kartę radeon 7950 gigabyte i podłączyć pod crossfire.Jest to opłacalne ? Czy może mądrzej było by kupić dysk SSD by zwiększyć wydajność? Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 13 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Pomysł masz dobry, ale musiałbyś wymienić obudowę. Cytuj Link to post Share on other sites
owuel 0 Napisano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Na jaką na przykład ? Moja stosunkowo dobrą cyrkulację ma. http://www.morele.net/obudowa-aerocool-x-warrior-czarna-blue-led-bez-zasilacza-aeropgsx-warriorbk-403177/?ceneo_spo=trueile powinna mieć wentylatorów preferowana obudowa do OC? Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 13 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Nie mam na myśli OC, lecz Crosfire 2x7950. Cytuj Link to post Share on other sites
owuel 0 Napisano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Mam aktualnie Arctic Freezer Xtreme rev. 2i miałem jeszcze miejsce na boku obudowy żeby zamontować 120mm wentylator.Teraz do nowego procesora i płyty wyżej podanych chciałbym kupić jakiś bardzo dobry coolermożecie coś polecić? wstępnie wybrane :- Noctua NH-D14 - Noctua NH-D15- Coolermaster V8 GTS- be quiet! CPU cooler Dark Rock PRO 3 - Thermaltake Frio Extreme 140mm- Thermaltake Frio OCKMożecie powiedzieć które z nich są wydajne i jednocześnie zmieszczą mi się w obudowie.Może demontaż tego wentylatora z boku powiększy możliwości. A może całkowite otwarcie bocznej ściany komputera?co byłoby najlepszym rozwiązaniem , z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 13 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Zmierz ilość miejsca od procesora, do ścianki. Cytuj Link to post Share on other sites
owuel 0 Napisano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Dobra zmienię tą obudowę , zarzućcie parę propozycji z waszej strony. Takich żeby powyższe coolery wchodziły bez problemu. I może przyszłościowo crossfire. dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 13 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Chociażby 500R, bardzo solidna, pojemna i przewiewna. Cytuj Link to post Share on other sites
owuel 0 Napisano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Podoba mi sie , który cooler polecasz do niej ? i do tego procka intela ? uprzedzam że skoro już mam taki procek do podkręcania , to chciałbym wycisnąć z niego chociaż trochę Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 13 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Najwydajniejsze chłodzenie powietrzne to Phanteks ph-tc14pe. Kosztuje ~300 zł i występuje w kilku odmianach kolorystycznych. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts