Skocz do zawartości

Sabertooth 990FX vs Crosshair V Formula-Z

8 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktora Plyta do mocnego OC

• Sabertooth 990FX
      0
    • Crosshair V Formula-Z
      8

Recommended Posts

A spytam choć to nie w temacie. Jak Ci się sprawuje h110?

Wypasnie :P W UEFI wiatraki mam ustawione na silent i na pulpicie jest nie slyszalne a jak gram to powiedzialbym ze jest bardzo dobrze. Jedynie kedy slychac te wiatraki to OCCT albo w Prime95 :P

Dzięki. Powoli zmieniam sprzęt i się tak zastanawiam nad jakimś LC ma być przede wszystkim cicho. No i wydajnie :)

Po moim doswiadczeniu moge te chlodzenie polecic tylko musisz pamietac ze nie kazda buda to pomiesci, Ja musialem kupic Corsair C70 zeby zmiescic to w srodku :)

Tak szczerze... skoro grasz na kompie i akurat Ci mobo padło... Nie lepiej zamiast brać mobo za jakieś 500-600 zeta pod tego FX przesiąść się na Intela?

Mobo mi nie poadlo poprostu nie mozna na tym za bardzo wycisnac wiecej niz 4.4Ghz wiec odsylam je do sklepu, czesci kupilem 5 dni temu i chce zobaczyc na co stac ten procesor :P. Intel nie wchodzi w rachube :P Te FX-y nie sa zle, wszyscy ktozy tylko polecaja Intela nidgy ich nie uzywali i tylko z testow je znaja :) 

Eeee że jak? Proc Ci nie poszedł na 4.4 i myślisz, że jak zmienisz mobo to wyciągniesz z niego 5? To Cię zasmucę bo MOŻE będzie 4,5... jak chcesz wywalić parę stówek w błoto to droga wolna...

• Popieram 3

Eeee że jak? Proc Ci nie poszedł na 4.4 i myślisz, że jak zmienisz mobo to wyciągniesz z niego 5? To Cię zasmucę bo MOŻE będzie 4,5... jak chcesz wywalić parę stówek w błoto to droga wolna...

Ten procek ma jeszcze zapas mocy. Plyta nie wyrabia jak tesyuje to spada zegar np z 4.4 do 1.4 i tak co pare sekond, sekcja nie wyrabia i plyta zapodaje throttling.

Mialem wszystkie wymienione przez Ciebie plyty glowne i nie bylo miedzy nimi duzej roznicy. Testowalem je z phenomem x6 i FX 8320.

Phenom x6 na M5A99X evo poszedl na 4.25 GHZ,a na Sabertooth i Furmula na 4.35 GHZ, zas FX 8320 na wszystkich 4.7 GHZ.

Nie wiem jak miales w biosie poustawiane opcje, ale jezeli miales throttling na M5A99X ktora ma calkiem dobra sekcje zasilania, to moze sie to powtorzyc na innej plycie.

Podobno w nowszych wersji plyt pod AM3 jest usuniete wiele opcji w biosie, nie mam mozliwosci podania Ci moich ustawien, poniewaz kilka dni temu pozbylem sie moich 2 kompow na procach AMD

Mobo mi nie poadlo poprostu nie mozna na tym za bardzo wycisnac wiecej niz 4.4Ghz wiec odsylam je do sklepu, czesci kupilem 5 dni temu i chce zobaczyc na co stac ten procesor :P. Intel nie wchodzi w rachube :P Te FX-y nie sa zle, wszyscy ktozy tylko polecaja Intela nidgy ich nie uzywali i tylko z testow je znaja :)

AD1.

Płyta nic ci nie pomoże na tym 990X wicisnołeś mak, albo nie umiesz.

Ad.2 najlepiej zostawić bez komentarza.

3. 500zł na płytę by ocnąć, sprzedaj

Mialem wszystkie wymienione przez Ciebie plyty glowne i nie bylo miedzy nimi duzej roznicy. Testowalem je z phenomem x6 i FX 8320.

Phenom x6 na M5A99X evo poszedl na 4.25 GHZ,a na Sabertooth i Furmula na 4.35 GHZ, zas FX 8320 na wszystkich 4.7 GHZ.

Nie wiem jak miales w biosie poustawiane opcje, ale jezeli miales throttling na M5A99X ktora ma calkiem dobra sekcje zasilania, to moze sie to powtorzyc na innej plycie.

Podobno w nowszych wersji plyt pod AM3 jest usuniete wiele opcji w biosie, nie mam mozliwosci podania Ci moich ustawien, poniewaz kilka dni temu pozbylem sie moich 2 kompow na procach AMD

Jesli chodzi o opcje to napiecie to 1.44v wszystkie opcje oszczedzania energi sa wylaczone. LLC na Ultra High, cpu current capability ustawione na 130%, ogolnie to kierowalem sie tym http://www.overclock.net/t/1348623/amd-bulldozer-and-piledriver-overclocking-guide-asus-motherboard a podkrecac tez umiem 2500K podkrecilem do 4.8Ghz. Moj brat mial Gigabyte GA-990FXA-UD3 i mial te samy objawy przegrzewanie sie sekcji juz przy 4Ghz nawet zakladalem o tym temat na jakims forum, chyba na PcLab. Moge tu jakos dodac screeny z OCCT?? 

Adrian ta płyta nie ma problemu z przegrzewaniem nawet przy 1.55V. Nawet 1.6V procka pociągnie bez problemu.

Nie szukaj problemu w płycie tylko problemu w twoich ustawieniach w biosie, raz ci napisałem że high llc a nie vh.

Edytowane przez maxforces

Adrian ta płyta nie ma problemu z przegrzewaniem nawet przy 1.55V. Nawet 1.6V procka pociągnie bez problemu.

Nie szukaj problemu w płycie tylko problemu w twoich ustawieniach w biosie, raz ci napisałem że high llc a nie vh.

Ok zmienie llc na high i zobacze co to da :-)

Zmienilem llc na High i 4.5Ghz poszlo bez wiekszych problemow musialem tylko napiecie zwiekszyc, teraz testuje 4.6ghz :)

Edytowane przez Adriano6293