grachu 0 Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Hej, zamierzam wymienić sprzęt na nowy i teraz pytanie: jakie chłodzenie do (najprawdopodobniej): Intel i7 4790k Gigabyte z97x UD3H black edition Obudowa Fractal Define R4 Grafika (wiem, że nie śwetna, ale jeszcze nie zmieniam) Gigabyte 650Ti Windforce RAMu, zasilacza chyba nie musze podawać. Czasami będę podkręcał procka oraz zależy mi na cichej pracy. W najgorszym wypadku wymienię wiatraczki. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
trybcio86 269 Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 chodzi Ci o kompaktowe LC Cytuj Link to post Share on other sites
genisuken 540 Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 W cenie chłodzenia wodnego aio ze średniego pułapu cenowego, można dostać chłodzenia od noctuy i phanteksa, których wydajność bedą miały zbliżoną i będą ciche. -PHANTEKS PH-TC14PE / ~290zł -Noctua NH-D14 / 320zł Cytuj Link to post Share on other sites
Lazer 332 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Najpierw podaj budżet. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Nikkon 122 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 No jak chce schłodzić sam procek to na początek można pójść w H220 od Swiftecha, jak by było mało zawsze można rozbudować. Można też poczekać na następcę H220/320, który ma się pojawić pod koniec lipca. Będzie to na pewno lepsze i bardziej rozwojowe niż pseudo AIO i wydaje mi się, że wydajniejsze niż jakikolwiek AC, choć tych od Noctuy nie testował, choć wiem że są diabelnie wydajne. Cytuj Link to post Share on other sites
Lazer 332 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Można też poczekać na następcę H220/320 Chodzi ci o H220X? Cytuj Link to post Share on other sites
mery_master 89 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Polecam Ci Anteca Kuhler H2O 1250 - bardzo wydaje chłodzenie wodne, w idle wcale nie głośne i całkiem tanie np. na allegro. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 W trybie cichym ma wydajność na poziomie PH-TC14PE, kosztując zauważalnie więcej, w trybie wydajnym pracuje jak suszarka. Ze względu na dość dziwną konstrukcję raczej trudno byłoby zmienić wentyle - jaki jest sens kupowania LC, nawet AiO, które pod obciążeniem będzie najgłośniejszym elementem w kompie ? Cytuj Link to post Share on other sites
Lazer 332 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Ze względu na dość dziwną konstrukcję raczej trudno byłoby zmienić wentyle Nie można wymienić wentylatora samemu w tym antecu. LC, nawet AiO, które pod obciążeniem będzie najgłośniejszym elementem w kompie ? Najgłośniejsza to jest pompka, jeżeli dobrze ją odizolujesz od obudowy grubą pianką to nie będzie drgań i pompka będzie cicho chodzić. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Dyć tam są 2 pompki - na wentylach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Najgłośniejsza to jest pompka, jeżeli dobrze ją odizolujesz od obudowy grubą pianką to nie będzie drgań i pompka będzie cicho chodzić. Dyć tam są 2 pompki - na wentylach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lazer 332 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 jaki jest sens kupowania LC, nawet AiO Mi chodziło o pompke z normalnego LC. Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 pompke z normalnego LC Przecież mówimy o AiO,a nie o pełnym LC.... Polecam Ci Anteca Kuhler H2O 1250 - bardzo wydaje chłodzenie wodne, w idle wcale nie głośne i całkiem tanie np. na allegro. Odp.... Ze względu na dość dziwną konstrukcję raczej trudno byłoby zmienić wentyle - jaki jest sens kupowania LC, nawet AiO, które pod obciążeniem będzie najgłośniejszym elementem w kompie ? Twoja odp... Nie można wymienić wentylatora samemu w tym antecu. A tu dowaliłeś: Najgłośniejsza to jest pompka, jeżeli dobrze ją odizolujesz od obudowy grubą pianką to nie będzie drgań i pompka będzie cicho chodzić. 2 x dowaliłeś: Mi chodziło o pompke z normalnego LC. Cytuj Link to post Share on other sites
Lazer 332 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Nie rozumiesz o co mi chodziło, Nowaj napisał jaki jest sens kupowania LC. nawet AiO i napisał ze to i to będzię głośne, Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Nikkon 122 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 @Lazer23 Dokładnie. Ogólnie ma być lepiej niż z H220/320, bo w końcu Swiftech poszedł po rozum do głowy i wywalił pompę z socketu gdzie wszystkie, nawet te najmniejsze, wibracje szły na obudowę a ta wzmacniała ten wkur... dźwięk. O ile znam Swiftech'a to H220X (podobno ma się pokazać H320X tyle że później) to wydajność będzie większa od poprzedniczki. @mery_master Błagam Cię stary, stary H320 pozamiatałby tym Antec'iem wszystkie kąty. Poza tym nie wiem jaki sesn kupowania pseudo LC, którego nie da się rozbudować, jakość pompek jest o kant d... rozbić i ba, nawet nie da się uzupełnić płynu. Kiedyś miałem Antec'a H2O i jak go rozmontowałem to połowy płynu brakowało - jednym słowem pieniądze w błoto. Jakby miał do wyboru te syfne AIO a AC to bez wahania kupiłbym AC 1 Cytuj Link to post Share on other sites
grachu 0 Napisano 8 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) Na chłodzenie planuje wydać maksymalnie 700zł. Oczywiście jeżeli będzie kosztowało 400zł to jestem jak najbardziej na tak. Edytowane 8 Lipca 2014 przez grachu Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Nikkon 122 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 700 zł powinno starczyć z naddatkiem na coś od Swiftecha i nawet zestaw wentylatorów od Noctuy (te w zestawie od Swiftecha - Helixy sa dość średnie, choć nie tragiczne). Normalnego LC raczeni nie dasz rady zbudować. Sama pompa zje Ci koło 350 zł ( o ile to będzie d5). Chcesz ciszy i w przyszłości (jak zmienisz np. GPU i dodasz jeszcze jedną chłodnicę) możliwości rozbudowy? Nie masz wyboru - Swiftech. Jednak poczekaj na nadchodzący model H220X, bo wg tego co wiedziałem będzie o niebo lepszy od H220/320. Cytuj Link to post Share on other sites
bialy_vip 2 Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 U mnie swiftech H220 mniej więcej co dwa miesiące lądował na gwarancji aż wreszcie oddali pieniądze. Powód za każdym razem ten sam - spalona pompa. Jak chcesz LC to poszukaj używanych części i sam procek może zawodujesz w tej cenie. Cytuj Link to post Share on other sites
trybcio86 269 Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 No wlasnie taki przyklad moze pokazywac inny problem mianowicie nadmierne oc do wydajnosci takich ukladow gdzie bloko-pompa umieszczona na procku pod wplywem duzej temperatury z ktora uklad sobie nie radzi odmawia posluszenstwa gdyz jest narazona w pierwszej kolejnosci na wysoka temperature. To jest problem o ktory sie mowi niechetnie bo wiekszosc uzytkownikow nie zdaje sobie sparawy ze sama mogla przyczynic sie do awari. W pelnym prawidlowym LC blok jest oddzielony od pompki i nie grozu mu takie przegrzanie jak w wczesniej wymienionym przykladzie. Cytuj Link to post Share on other sites
Lazer 332 Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 H220 mniej więcej co dwa miesiące lądował na gwarancji spalona pompa To była wada produkcyjna. Aczkolwiek z H220X nie powinno być takich problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Nikkon 122 Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 (edytowane) @tybcio86 Wybacz ale gadasz głupoty. W H220/320 były jaja z palącym się układem sterowania PWM, który albo powodował pracę pompy na 100% prędkości albo wyłączał ją w ogóle. W rozmowie z Bryanem z Swiftecha dowiedziałem się że winę za ten stan rzeczy ponosi dostawca układów które sterowały impulsami i w wersji V2 już wszystkie pompy miały nowe układy które nie dostawały kręćka. Mało tego Swiftech na swoim forum informował i bez dyskusji wymieniał wadliwe pompy (na swój koszt) i to w tempie iście ekspresowy. Poza tym wiesz jaką temperaturę musiałby chwycić blok żeby upaliło pompę?? Chłodziwo musiałoby mieć minimum 75 stopni co daje nam coś ponad 100stopni na procku (po odczycie z sensora). Prędzej zadziałałoby zabezpieczenie termalne niż pompa by padła. Poza tym płyn układzie krąży tak szybko, że różnica między wlotem a wylotem pompy jest relatywnie niewielka. Ja swojego 3930K wyciągnąłem na coś ponad 5Ghz (tak dla sportu) i katowałem wiele godzin. Proc był gorący, chłodnica też ale pompa się nie paliła. Nawet pompa D5 uważana za symbol jakości w światku LC ma limit temperaturowy ustalony na 60stopni a np. wg niektórych producentów nawet na 70 stopni. Ty wiesz jak trzeba było kręcić maszynę aby tak podgrzać chłodziwo?? Oczywiście można byłoby to osiągnąć przez niedostateczną ilość chłodnic, ale to chyba jest dość rzadkie. Więc błagam - przestań chrzanić, bo wątpię żebyś miał kiedykolwiek w ręku H220/320 a jeśli nawet to wątpię abyś choćby popatrzył na posty na forum Swiftecha.@lazer23 Zapewne masz rację pompa jest inaczej zamontowana, podobno inny wirnik i ogólnie inne podejście. W sumie trochę to przypomina MCR320 Drive rev3. Tutaj mamy coś podobnego. Bawiłem się tym MCR i był naprawdę niezły. Zobaczymy pod koniec lipca. Osobiście wierzę że Swiftech wyciągnął wnioski z H220/320 i możemy spodziewać się czegoś naprawdę niezłego. Edytowane 9 Lipca 2014 przez Lord_Nikkon 1 Cytuj Link to post Share on other sites
trybcio86 269 Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 (edytowane) Sorry ale jak Ty uwazasz ze umieszczenie pompy na bloku nie ma zadnego wplywu na jej zywotnosc to naprawde szkoda mi czasu na glupawe dyskusje z Toba...w kompaktowym ukladzie ktory ma stosunkowo krotkie weze i niezbyt duza chlodnice pompa jest w pierwszej kolejnosci narazona na wysokie temperatury czy Ci sie to podoba czy nie. Pamietaj tez ze pominales czynnik ludzki przy korzystaniu z takich rozwiazan bo to ze ktos na powietrznym coolerze potrafil podkrecic sobie procesor i mial w stresie 65 st nie oznacza ze juz zjadl wszystkie rozumy na temat OC i jakichkolwiek chlodzen. Zakladajac ze ktos przy oc uzywa funkcji zbijania zgarow i przy tym w ten sposob reguluje obroty pompki przez obciazenie to w idle sprawnosc takiego ukladu jest mizerna i nagle wskakuje zegar 4,5ghz za nia idzie odpowiednia moc cieplna a zanim woda nabierze odpowiedniej predkosci w obiegu by przekazac ja na chlodnice pompka dostaje po du**e i sytuacja powtarza sie nieskonczona ilosc w ciagu dnia. Teraz tez uwazasz ze taki uklad wytrzyma takie katusze przez dluzszy czas ?? Edytowane 9 Lipca 2014 przez trybcio86 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Nikkon 122 Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 (edytowane) @trybcio Co ty porównujesz?? Swiftecha H220/320 do jakiś AIO montowanych na Astecu?? Dwie różne planety. Po drugie H220/320 mają chłodnicę profesjonalną (przeróbki MCR220 i 320) a nie byle szrot z końcówkami 8mm przez które woda ledwo cieknie, bo pompki mają taką wydajność, że jestem w stanie uwierzyć, że zanim przepompują wodę do chłodnicy - spalą się z gorąca. Po trzecie. Porównaj blok w Swiftech'u z tymi w pseudo wodnych układach. Zupełnie inna konstrukcja. Ja mówię tutaj o rozwiązaniu, które stanowi znakomite połączenie prawdziwego LC z ideą AIO, a ty chyba starasz się podawać przykłady z Asteców i całej plejady gwiazd które korzystają z tego typu rozwiązań i można kupić w Mediamart. Jeśli mówisz o takich rozwiązaniach - jasne, zgadzam się te układy to jedne wielki syf ale nie wrzucaj do jednego kosza pomp montowanych na sockecie, bo np. Apogee Drive II był i jest i nic się z nimi nie działo i naprawdę ostry OC na nich szedł. W h220/320 prędkość jest regulowana przez PWM i wierz mi na słowo - zanim ciepło z rdzeni przejdzie przez lut na moim 3930K (który po OC spokojnie generuje 170W ciepła), następnie przez pastę, a potem przez miedzianą stopkę miedzianego bloku i w końcu do wody, pompa jest w stanie się już wkręcić na wyższe obroty, choć ludzie z samego Swiftecha mówili że spokojnie wystarcza skręcenie pompy do 30-40% prędkości, bo różnica między temp przy 100% a 30% jest w granicy błędu pomiarowego. Zdajesz sobie sprawę ile musiałoby ciepła zostać wygenerowane aby np. z 33 stopni jaki ma płyn w spoczynku w układzie podgrzać się do powiedzmy 50, co stanowiło by już owe katusze dla pompy? Pwm reaguje w ciągu ułamków sekund, pompa zaczyna pompować szybciej chłodziwo już po około sekundzie, żeby wejść na zadany tryb. Więc gdzie tu katusze? No chyba że ktoś na sztywno ustawia PWM na 20% wartości - no ale sorry, sam się prosił zwłaszcza w pseudo LC. Po czwarte. Skąd czerpiesz ową wiedzę? Z własnego doświadczenia? Z tego co widzę po Twoim worklogu to raczej nie lecisz na żadnym LC nawet tym pseudo. Wydaje mi się, że starasz się tworzyć jakąś teorię ale trochę jest ona bez sensu i nie ma żadnych podstaw w faktach. Siedzę na OCN i kilku innych forach i nikt, czy to w tematach o Swiftechu czy Eisbergu, nie mówi o takich "rewelacjach" jak ty. Ja w drugim kompie mam zamontowanego H320 i to z dodanym blokiem na gtx 480 i komp dostaje w kość i to ostro i po problemach z pompą na początku i wymianie na nową, pracuje radośnie już ponad rok. Edytowane 9 Lipca 2014 przez Lord_Nikkon 1 Cytuj Link to post Share on other sites
grachu 0 Napisano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Części do kompa będę kupował w połowie sierpnia, tak szczerze, do tej obudowy będzie dobre chłodzenie wodne?.? Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Nikkon 122 Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 @up Fakt buda nie rozpieszcza jeśli chodzi o możliwości montażu chłodnic bo masz trzy opcje. 1. chłodnica 120mm na tylną ściankę, choć nie spodziewałbym się szału, 2. Gruba lub cienka chłodnica na przód w rozmiarze 240mm, 3. Cienka chłodnica 240mm na "sufit", Najlepiej byłoby pójść w zwykłe ale nie jakieś wypasione LC. Kupić jedną chodnicę 240mm (najlepiej cienką dla samego CPU bo można żaglować miejscami montażu), pompę (może jakieś DDC) rez np. od swiftecha (bo jest mały), złączki, węzę i oczywiście blok (tutaj chyba raystorm od XSPC byłbym chyba najtańszą opcją). Można też zainwestować w H220 lub w następcę H220X (tutaj trzeba sprawdzić ile się ma miejsca). Należy wziąć pod uwagę, że chłodnica 240mm od H220 jest dłuższa i grubsza gdyż ma wbudowany rezerwuar a sposób jego budowy wymusza jego orientację do góry, ergo w Twoim wypadku wentylatory muszą być w konfiguracji pull. W sumie to grubość takiej kanapki wygląda następująco 25mm (grubość typowego wentyla) plus 29mm grubość chłodnicy. Długość takiego zestawu musiałbyś sprawdzić na stronie swiftech'a. Wariacją takiego standardowego zestawu jest dołożenie zewnętrznego rezerwuaru (ze względu na wysokie umiejscowienie pompy najlepszym wyborem jest rez zatokowy). Po takim zabiegu możesz żonglować umiejscowieniem radiatora. Można iść w pseudo LC ale ogólnie jest to kasa w błoto i lepiej uzbierać kasę i zbudować coś bardziej wydajnego i niezawodnego. Gdyby nie odległość to chętnie sprzedałbym Ci swoją pompę od H320 (w pełni sprawna w wersji V2) w rozsądnych pieniądzach i jedyne co to musiałbyś tylko dokupić rad i rez z wężami. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts