Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam !
Mam pytanie.
Poszukując w internecie różnych rodzajów chłodzenia PC natrafiłem na sposób chłodzenia poprzez włożenia większości podzespołów do akwarium z np. olejem wazelinowym.
Posiadam stary komputer który działa bardzo wolno. Nie dałoby się go raczej sprzedać więc wpadłem na pomysł, żeby spróbować wspomnianej wcześniej techniki chłodzenia komputera.
1.Czy to jest bezpieczne dla podzespołów?

2.Czy ktoś z was ma w taki sposób chłodzony PC ?

3.I czy dałoby to dobrą podstawę do overclockingu ?

4.Czy jest to na dłuąszą metę opłacalne ?

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki i pomoc. :)

Co do specyfikacji to jest to bardzo stary komputer xd 

Specyfikacja :

procesor Intel Pentium Dual-Core E2160 1.8GHz 

płyta główna ASUS P5VD2-VM/SI 

RAM Samsung 2GB DDR2

grafika Nvidia GeForce GT 240 512MB

dysk Hitachi 250 GB

zasilacz  ???

Wiem, że jest to stary komp, ale chcę zbić jego temp. i ten chałas !!!!

Zalej wodą .. Gwarantuje redukcje temperatur i chalasu o 100% ;D

A tak całkiem serio to raczej nie opłacalne . sam olej do tanich nie należy. Wypadało by wymusic jakąś jego cyrkulacje . i co najważniejsze nie ma nieskończonej pojemności cieplnej i z czasem się nagrzeje i przestanie chłodzić . trzeba by go chłodzić ... (Chłodnica ?)

Z tego co mi się wydaje to olej rzepakowy nie przewodzi prądu.

Poszperałem i ludzie używają uleju mineralnego. Jednak koszt to 50zł za 5l kupisz 30l... To juz lepiej WC złozyć

Edytowane przez Alpi

Zalej wodą .. Gwarantuje redukcje temperatur i chalasu o 100% ;D A tak całkiem serio to raczej nie opłacalne . sam olej do tanich nie należy. Wypadało by wymusic jakąś jego cyrkulacje . i co najważniejsze nie ma nieskończonej pojemności cieplnej i z czasem się nagrzeje i przestanie chłodzić . trzeba by go chłodzić ... (Chłodnica ?) Z tego co mi się wydaje to olej rzepakowy nie przewodzi prądu. Poszperałem i ludzie używają uleju mineralnego. Jednak koszt to 50zł za 5l kupisz 30l... To juz lepiej WC złozyć

Powierzchnia oleju jest na tyle duża, że pasywnie odda ciepło.

Moim zdaniem nie warto. Musiałbyś mieć jakikolwiek przepływ cieczy, by coś osiągnąć. Dodatkowo dochodzi problem oddawanie ciepła, gdyż parowanie oleju transformatorowego nie wchodzi w grę. Widziałem kiedyś podobny projekt, z tym, że chłodzono olej przy pomocy chłodnicy od samochodu.