kubabapapa 0 Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Witam !Mam pytanie.Poszukując w internecie różnych rodzajów chłodzenia PC natrafiłem na sposób chłodzenia poprzez włożenia większości podzespołów do akwarium z np. olejem wazelinowym.Posiadam stary komputer który działa bardzo wolno. Nie dałoby się go raczej sprzedać więc wpadłem na pomysł, żeby spróbować wspomnianej wcześniej techniki chłodzenia komputera.1.Czy to jest bezpieczne dla podzespołów? 2.Czy ktoś z was ma w taki sposób chłodzony PC ? 3.I czy dałoby to dobrą podstawę do overclockingu ? 4.Czy jest to na dłuąszą metę opłacalne ? Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki i pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
sztornix 0 Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 może podaj jednak specyfikacje sprzętu Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 (edytowane) Olej wazelinowy? myślałem ze jakiś transformatorowy 10 L oleju to ok 140zł więc więcej niż sprzęt warty:P Poza tym jak każdy olej pewnie ma jakiś specyficzny zapach Edytowane 7 Lipca 2014 przez lukyeti Cytuj Link to post Share on other sites
sztornix 0 Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 tylko że transformatorowy jest toksyczny Cytuj Link to post Share on other sites
kubabapapa 0 Napisano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Co do specyfikacji to jest to bardzo stary komputer xd Specyfikacja : procesor Intel Pentium Dual-Core E2160 1.8GHz płyta główna ASUS P5VD2-VM/SI RAM Samsung 2GB DDR2 grafika Nvidia GeForce GT 240 512MB dysk Hitachi 250 GB zasilacz ??? Wiem, że jest to stary komp, ale chcę zbić jego temp. i ten chałas !!!! Cytuj Link to post Share on other sites
Alpi 352 Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 (edytowane) Zalej wodą .. Gwarantuje redukcje temperatur i chalasu o 100% ;D A tak całkiem serio to raczej nie opłacalne . sam olej do tanich nie należy. Wypadało by wymusic jakąś jego cyrkulacje . i co najważniejsze nie ma nieskończonej pojemności cieplnej i z czasem się nagrzeje i przestanie chłodzić . trzeba by go chłodzić ... (Chłodnica ?) Z tego co mi się wydaje to olej rzepakowy nie przewodzi prądu. Poszperałem i ludzie używają uleju mineralnego. Jednak koszt to 50zł za 5l kupisz 30l... To juz lepiej WC złozyć Edytowane 7 Lipca 2014 przez Alpi Cytuj Link to post Share on other sites
sztornix 0 Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 jak znajdziesz dobre wc za 300 zł to napisz Cytuj Link to post Share on other sites
Alpi 352 Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 I nie jestem pewien ale chyba jak taki olej trochę się zanieczysci może przypadkiem zacząć ten prad przewodzić Cytuj Link to post Share on other sites
wirher 112 Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Zalej wodą .. Gwarantuje redukcje temperatur i chalasu o 100% ;D A tak całkiem serio to raczej nie opłacalne . sam olej do tanich nie należy. Wypadało by wymusic jakąś jego cyrkulacje . i co najważniejsze nie ma nieskończonej pojemności cieplnej i z czasem się nagrzeje i przestanie chłodzić . trzeba by go chłodzić ... (Chłodnica ?) Z tego co mi się wydaje to olej rzepakowy nie przewodzi prądu. Poszperałem i ludzie używają uleju mineralnego. Jednak koszt to 50zł za 5l kupisz 30l... To juz lepiej WC złozyć Powierzchnia oleju jest na tyle duża, że pasywnie odda ciepło. Cytuj Link to post Share on other sites
Alpi 352 Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Przemyslalem i wsumie wystarczyło by puścić 'bąbelki " by wymusić obieg. Tak wiec pomysł nie taki głupi Cytuj Link to post Share on other sites
sztornix 0 Napisano 8 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Z tą starością to nie przesadzaj myślałem że z jakimś p4 czy athlon em wyskoczysz jakbym był na twoim miejscu to bym spróbował (bardziej dla wyglądu niż wydajności) Cytuj Link to post Share on other sites
Yuntall 12 Napisano 9 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Moim zdaniem nie warto. Musiałbyś mieć jakikolwiek przepływ cieczy, by coś osiągnąć. Dodatkowo dochodzi problem oddawanie ciepła, gdyż parowanie oleju transformatorowego nie wchodzi w grę. Widziałem kiedyś podobny projekt, z tym, że chłodzono olej przy pomocy chłodnicy od samochodu. Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 10 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Jeden z ładniejszych, z tyłu chłodnica. Tak dla ciekawostki. http://images64.fotosik.pl/1157/9f3ecc29fc374f9cmed.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts