Skocz do zawartości

Gigabyte 290 OC Windforce 3 temperatura i głośność

Recommended Posts

Wczoraj kupiłem Radeona 290 Gigabyte. Z testów które czytałem przed zakupem wychodziło że karta ma niskie temperatury i jest cicha. W idlu powinna mieć nawet w okolicach 30 stopni tyle że moja ma 49 a w stresie podczas grania w Crysia3 przekroczyło 90 stopni po kilkunastu minutach kręcąc wiatrakami na 93% :| Zmieniłem pastę na arctic cooling mx-2 i pomogło ale niewiele. W idlu mam teraz 45 stopni w Crysis doszło do 86 przy wiatrakach kręcących się w okolicach 75% więc jest głośno i czy to nadal nie jest za dużo? Dodam że mam Obudowę Fractal Define R4 ze standardowymi dwoma wiatrakami z przodu i z tyłu. W środku siedzi też też nowy Intel i5 4690k z DarkRockiem2 i podczas grania temperatura doszła mi do 67 stopni na procesorze. Wygląda jakby karta graficzna grzała cały środek komputera. Żeby wykluczyć złą cyrkulację powietrza zdjąłem boczny panel i położyłem obudowę na boku. W idlu karta nadal nie schodzi poniżej 40 stopni a w stresie testując furmarkiem zatrzymuje się na 81-83 stopnie. Czy z kartą graficzną jest wszystko ok? Spodziewałem się znacznie wyższej kultury pracy po niereferencyjnym układzie. Dzięki za wszelkie sugestie.

...a w stresie podczas grania w Crysia3 przekroczyło 90 stopni po kilkunastu minutach kręcąc wiatrakami na 93%

...

zdjąłem boczny panel i położyłem obudowę na boku. W idlu karta nadal nie schodzi poniżej 40 stopni a w stresie testując furmarkiem zatrzymuje się na 81-83 stopnie...

Do słabej cyrkulacji powietrza w obudowie i/lub niezbyt optymalnego umieszczenia obudowy dodałbym wysoką temperaturę w pokoju spowodowaną latem i jest raczej w porządku.

Jeśli w furmarku na otwartej obudowie masz zaledwie 83*C (a furmark stresuje zdecydowanie mocniej niż Crysis 3) to podczas grania powinno być ~76*C czyli nieźle jak na tę kartę i norma jak na ten konkretny model chłodzenia.

Edytowane przez MasterBarti

Wygląda na to że znalazłem winowajce. Co prawda przy okazji zapgrejdowałem też obydwa biosy w karcie ale źle zamontowałem chłodzenie procesora.... facepalm. Zamiast wypychać powietrze w stronę wylotu to ciągło do środka obudowy walcząc zapewne z wiatraczkiem z wylotu. Odwróciłem chłodzenie tak jak powinno być i teraz temperatura procesora to już nie 67 a 60 podczas grania w Crysisa a karta graficzna to max 81 stopni po 20 minutach grania. W Furmarku zatrzymało się na 84 stopniach po 10 minutach. Biorąc pod uwagę że mamy lato a ja mam tylko dwa wentyle w obudowie to jest to do przyjęcia. Trzeba będzie jeszcze dokupić 2x Noctua 140mm i pewnie bedzie poniżej 80 stopni w stresie. Dzięki wszystkim za pomoc.