Skocz do zawartości

Opinie i poprawki do zestawu 4000zl

Recommended Posts

Na początek:

• Zastosowanie komputera: gry, troszkę photoshop, troszkę rendering filmów/grafiki 3D
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: ok. 4000zł
  • Których części potrzebujesz?: Sama buda + możecie polecić jakiś monitor ale to poza tą kwotą.
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? Tak, zamierzam.
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?:
  • Specjalne wymagania: Wydajny, możliwość ew. rozbudowy, cichy chociaż "chichofilem" nie jestem:)
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? Nie.
  • Własna propozycja zestawu:
    (Części z różnych sklepów aby było w miare najtaniej dlatego nie posiadam wszystkiego w linku)

CPU: i5-4690K
    Cooler CPU: Thermalright HR-02 120 Rev. A
    GPU: Asus Radeon R9 290 DirectCU II
    Mobo: Gigabyte GA-Z97-D3H
    RAM: Crucial Ballistix sport 2x4GB 1600MHz CL9 lub Team Group Vulcan (czerwone)
    HDD: WD Blue 1TB
    SSD: 120GB ale nie wiem jakiej firmy...
    PSU: Corsair 600W 80+Bronze
    Obudowa: Zalman Z9 U3

• Inne:
    Jak Widać w zestawie wybrałem Radeona R9 290 od Asusa czy jest do dobry wybór?
    Zastanawiałem się nad TRI-X lecz obudowa ktorą wybrałem dopuszcza max 290mm karty a ta ma długość 300mm.
    Czy zasilacz posiada dobrą opinie? Nie chciałbym natrafić na coś złego i potem się martwić reklamacjami czy innymi...
    Nad monitorem myślałem o tym:
    http://www.morele.net/monitor-led-benq-gw2320-9h-lawla-tpe-618321/
    Co sądzicie?

Edytowane przez kapitan_bomba

tel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

MSI Z97-G43 /intel Z97, LGA 1150

Team Group Vulcan 8GB (2x4GB) 2400MHz CL11 orange

Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular

MSI Radeon R9 290 Gaming 4GB DDR5 512bit (947/5000)

Fractal Design Core 3000 USB 3.0 (b/z)

Crucial MX100 128GB (550/150MB/s

Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600

Otrzymujesz:

-najmocniejszy i5 na 1150 z odblokowanym mnożnikiem

-płyta pod OC z 6-fazową sekcją zasilania i obsługą ramów >1600 MHz

-pamięci taktowane zegarem 2400 MHz

-porządny zasilacz oparty na przetwornicy DC-DC z wysoką kulturą pracy

-bardzo solidna i przewiewna obudowa

-SSD na niezawodnym kontrolerze Marvell

-mocna karta z 3-letnią gwarancją i cichym chłodzeniem

Nie da rady wcisnąć 4690k+R9 290+SSD+cooler. Chłodzenie dokupisz sobie w przyszłości, na razie pożyjesz na boxowym.

Kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa lub X98TY2AZ + Norton (otrzymasz wtedy Symantec Norton 360 PL)

Razem: 3978zł

Jeszcze mam kilka nurtujących mnie pytań:
1.Na tej płycie jak patrzyłem w specyfikacji nie ma podłączenia USB 3.0 tzn., że nie mam gdzie podłączyć frontowego USB3.0 z obudowy?
2.Gdybym miał jeszcze te kilka zł do dopłacenia na cooler to który lepszy
-Ten co podałem wyżej
-Grandis XE 1236
-może jeszcze inny?
3.To samo z GPU, gdyby było te kilka złotych (jeśli można to wyjaśnić krótki dlaczego ten a nie ten:) )
-ASUS
-MSI
-Saphire TRI-X
4.Bardzo podoba mi się obudowa Zalmana lubię taki styl czy jest ona aż taka kiepska? Jeśli tak to czy mógłbym prosić o jakąś propozycje z oknem? :)
5.Czy zasilacz w przyszłości gdyby wymienił np. karte graf na inną lepszą będzie miał odpowiedni zapas mocy?

Z góry dzięki za odpowiedzi

-może jeszcze inny?

Grandis jest wydajniejszy od Macho Rev. A, ale słabszy od Macho HR-02 Black White

3.To samo z GPU, gdyby było te kilka złotych (jeśli można to wyjaśnić krótki dlaczego ten a nie ten:) ) -ASUS -MSI -Saphire TRI-X

TriX to najwydajniejsze chłodzenie dla tej karty, ale na duży minus jest 2-letnia gwarancja. Asus i MSI są praktycznie na równym poziomie, ale cenowo wygrywa MSI

4.Bardzo podoba mi się obudowa Zalmana lubię taki styl czy jest ona aż taka kiepska? Jeśli tak to czy mógłbym prosić o jakąś propozycje z oknem?

Z9 U3 to poziom niżej od Core 3000, ale od biedy może zostać. Zastanów się nad Gelidem Darkforce. Podobny jakościowo do Core 3000, a na allegro kosztuje 219 zł.

5.Czy zasilacz w przyszłości gdyby wymienił np. karte graf na inną lepszą będzie miał odpowiedni zapas mocy?

Producenci idą w stronę oszczędności prądu, więc zasilacz powinien wystarczyć w przyszłości 

1.Na tej płycie jak patrzyłem w specyfikacji nie ma podłączenia USB 3.0 tzn., że nie mam gdzie podłączyć frontowego USB3.0 z obudowy?

Posiada takowe złącze :)

http://i.imgur.com/BFyGdRJ.png

Okej mój błąd patrzyłem na MSI Z97-G43 Gaming,
A czy ta płyta od Gigabyte jest zła? Oprócz tego, że ma tylko 4-fazową sekcje, powiem szczerze, że chciałbym kolorystycznie uniknąć niebieskiego koloru :). Tak wiem, że obudowa tak świeci ale to inna sprawa:)
Może warto dołożyć te 40zł i mieć 600W od Crosair?
Ale chłodzenie od Grandisa jest dobre pod nieekstremalne OC?

Może warto dołożyć te 40zł i mieć 600W od Crosair?

CX600? Zdecydowanie nie warto

, powiem szczerze, że chciałbym kolorystycznie uniknąć niebieskiego koloru

Żaden problem. Może AsRock Z87 Extreme3? Ewentualnie można złożyć coś pod czerwony kolor, ale wtedy stracimy ramy 2400 MHz

A czy ta płyta od Gigabyte jest zła?

Słabe radiatory na słabej sekcji zasilania. 

Co do płyty też nad nią myślałem, dopiero się i ucze i sporo czytałem i naczytałem się, że chipset Z97 jest tym przyszłościowym(?)

Można tak powiedzieć, ponieważ Z97 umożliwia wstawienie Broadwella (nowej generacji procesorów Intela). Z drugiej strony, nie po to kupuje się topowy CPU, żeby zmieniać go za pół roku ;) 

Oraz co do płyty to czy jako dla początkującego OC nie przydałoby mi się DualBIOS lub coś w ten deseń?
Gigabyta wybrałem właśnie ze względu na to, pomijając sekcje zasilania

Masz racje, chociaż powiedzmy za 3 lata już będzie trzeba wymieniać też i płytę główną:)

Edytowane przez kapitan_bomba

Masz racje, chociaż powiedzmy za 3 lata już będzie trzeba wymieniać też i płytę główną

I najprawdopodobniej ramy.

Oraz co do płyty to czy jako dla początkującego OC nie przydałoby mi się DualBIOS lub coś w ten deseń?

Teoretycznie tak, w praktyce ciężko coś uwalić przy OC. 

Czyli DualBIOS to raczej nie jest taka konieczność a swego rodzaju dodatek dla zabawy? :)
Czyli w końcu jak bo troszkę się pogubiłem chciałbym jak najdłużej użytkować komputer wiadomo jak każdy i żeby był jak najwydajniejszy ale technika idzie do przodu i usprawnić go trzeba będzie.
Twoim zdaniem warto wziąć Z87 Extreme 3 a w przyszłości i tak będzie trzeba zmieniać pół komputera 
czy może teraz zainwestować w Z97? :) 
Sory, że tak męczę ale chciałbym jak najszybciej zamówić części :)

Twoim zdaniem warto wziąć Z87 Extreme 3 a w przyszłości i tak będzie trzeba zmieniać pół komputera 

Tak

czy może teraz zainwestować w Z97?  

Nie

Czyli DualBIOS to raczej nie jest taka konieczność a swego rodzaju dodatek dla zabawy?

Można tak powiedzieć, ewentualnie "zabezpieczenie". 

A czy mógłbyś mi jeszcze powiedzieć powiedzmy, że kupuje obudowe Zalmana Z9 U3 i chłodzenie Grandisa,
w obudowie mam stockowo 3 wentylatory jakos tak powiedzmy dokupuje jeszcze 2 czyli razem 5 + 2 wentylatory z chłodzenia CPU
czy w tej karcie będę miał na tyle wejść aby je podłączyć? Bo nie za bardzo wiem jak to jest :)

czy w tej karcie będę miał na tyle wejść aby je podłączyć?

A nie przypadkiem płycie? ;)

Z tego co widzę, to płyta ma 3 wejścia na wentylatory+ wentylator od procesora. Możliwe, że będziesz zmuszony do kupna rozgałęźnika (~10 zł na allegro)

Aha, czyli istnieje coś takiego jak rozgałęźnik więc nie będzie takiego problemu, że w ogóle go nie zamontuje? :)
Masz racje błąd:)

Ostatecznie powiedzmy będzie tak:

i5-4690K Devils Canyon
ASRock Z87 Extreme 3
Grandis XE 1236 lub Macho Black White(Jeśli się zmieści)
Cooler Master 550W 80+
WD Blue 1TB
SSD Crucial MX100

ASUS/MSI Radeon R9 290

Dobrze będzie? :)

I czy ten monitor, który podałem jest w miare dobry? Czy masz może jakąś alternatywe? :)