Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Teraz mam Corsair Dominator ale one są pożyczone i niedługo będe musiał wrócić do moich pamięci no name 800mhz CL5 I nie wiem jak bardzo moge je podkręcać... Mam dać 1,9V i 850Mhz a potem 2,0V i 890Mhz i tak dalej czy dopiero jak przestaną być stabilne? aha i czym testować pamięci Orthosem czy może czymś innym? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 czym testować pamięciStara dobra metoda to memtest : http://www.memtest86.com/ Są wersje na CD i FDD, rusza automatycznie (najlepiej pare cykli). Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 OK dzięki ale będe wdzięczny jak mi wyjaśnisz z tym napięciem Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Mam dać 1,9V i 850Mhz a potem 2,0V i 890Mhz i tak dalejTo zależy ile mogą znieść (standardowo DDR2 to 1.8V) oczywiście są i takie co mogą być traktowane np. 2.4V Ale jak sam mówisz : no name 800mhz CL5Więc poza 2.0V bym nie wychodził (chyba że lubisz ryzyko) Cytuj Link to post Share on other sites
Gumiskoczek 0 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Z tym napięciem nie przesadzaj. Powinny wytrzymać do 2,3 V ale nie ma reguły. Zmieniaj częstotliwość powoli o 5mhz, jeśli przestaną być stabilne proponuję poluźnić timingi i koniecznie ustawić command rate na 2T. Jeśli i to nie pomoże wtedy podwyższać napięcie, najlepiej co 0,25 jeśli masz taką możliwość. Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Mam możliwość oc z 800mhz do 850mhz a z 850mhz do 890mhz... więc co 5 to trochę du*a... Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Powinny wytrzymać do 2,3 VŻartujesz "no name" na 2.3V (a jak sfajczy ?), pewnie nawet nie mają radiatorów. Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 hehe no nie mają ja pytam ile mogę bezpiecznie podkręcić a nie jak moge bić rekordy na tym Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 hehe no nie mają ja pytam ile mogę bezpiecznie podkręcićNarazie zajmij sie procem OK. Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Proc to priorytet A pamięci mogą troszkę poczekać Ale poprostu pytam Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Nie powiem ci ile dadzą sie podkręcić, pewnie mnie rozumiesz. Czyste "Lotto" Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 no ok a timingi mi zejdą na CL4? Jak myślisz? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 no ok a timingi mi zejdą na CL4? Jak myślisz?Zawsze warto prubować, tyle że jak nie będą chciały wstać to (zworka i bios "default") Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 A ja mam super konstruktywną radę - kup nowe pamięci Do 200zł można kupić naprawdę fajne pamięci. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Ja mam jeszcze jedną dobrą radę: nie zadawajcie pytań "jak myślicie czy mój procesor/moja pamięć podkręci się na ... albo czy będzie stabilnie działać na niższym CL? A skąd ktoś mógłby to wiedzieć, wyniki OC są raczej nieprzewidywalne a w przypadku ramów typu no-name to nie wiem czy w ogóle jest sens robić OC przy podwyższonym napięciu. Nie liczyłbym na wyniki, które przełożą się na zauważalny wzrost wydajności, natomiast jak je uszkodzisz to zmiana w działaniu kompa będzie bardzo widoczna. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts