Skocz do zawartości

Komputer - gry/grafika 3000zł

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : gry/grafika, 65/35 %
  • Maksymalna kwota : 3000zł +/-
  • Których części potrzebuję : Wszystko wraz z monitorem i systemem
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : pewnie tak, chodź jestem w tym zielony
  • Rozdzielczość mojego monitora i model: -
  • Specjalne wymagania : wydajny w grze, wygodny podczas pracy w PS, AAE, C4D.
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) :  -
  • Własna propozycja zestawu : -
  • Inne : -

Zajmuję się grafiką amatorsko, lecz używam dość wymagających programów, typu AAE, C4D, PS.

Chcę najwydajniejszy komputer w tej cenie do tych rzeczy.

Przepraszam, ale jeden z tych tematów nie jest mój. Owszem, pisałem w nim że mam kupić, ale ostatecznie do tego nie doszło. Zajmuję się też grafiką, dlatego założyłem nowy temat.

Specjalne wymagania : wydajny w grze, wygodny podczas pracy w PS, AAE, C4D.

Jeśli dodatkowo chcesz system, monitor + możliwość OC to w tym budżecie nie da się spełnić tych wymagań nawet z używaną GPU.

Nastawiając się na gry:

Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

AsRock B85 Pro4 /intel B85, LGA 1150/

Geil 4GB 1600MHz CL9 Value Plus

Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600

Thermaltake Smart SE 530W 80+ Bronze 140mm modular

Zalman Z3 USB3.0 black (b/z)

Benq VW2245Z (LED, VA, 6ms, DVI)

Microsoft Windows 8.1 OEM 64bit PL

Razem: 2318zł

+ uzywana R9 280X: http://allegro.pl/gigabyte-radeon-r9-280x-oc-3072mb-i4380450197.html, http://allegro.pl/gigabyte-radeon-r9-280x-3072mb-384bit-windforce-3x-i4373817249.html ok. 720-730zł

Łącznie: ok. 3040zł

Zestaw bez możliwości OC, z 4 GB RAM (do gier taka ilość jest jeszcze wystarczająca, o wygodnej pracy w Ps, a zwłaszcza w AAE możesz zapomnieć). Do wygodnej pracy w tych programach inwestuj w przyszłości w RAM (dołóż za jakiś czas drugi moduł 4GB) i SSD. Bardzo przydatny byłby CPU z odblokowanym mnożnikiem, ale nie ma miejsca na niego w budżecie.

Co prawda do pracy w Adobe lepsze są karty od Nvidii, ale przy takim stosunku gry/praca bardziej opłacalne jest R9 280X w atrakcyjnej cenie.

• Popieram 2

Wtedy w zestawie wyżej możesz:

- dołożyć do 8GG RAM: Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix    i lepszego CPU: Intel Core i5-4590 /3.3GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

- albo zapewnić sobie możliwość OC w przyszłości, zostając na razie przy 4GB RAM. Przy okazji zmieniając w sklep bo w esc.pl przekroczymy budżet:

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=56291&s=79579&s=71137&s=70212&s=88596&s=75830&s=72453&s=79416 - 2513zł

+ R9 280X z linków wyżej, razem ok. 3250zł

W tej opcji do zrobienia OC musiałbyś też dokupić chłodzenie za ok 120-150zł w przyszłości. Ta opcja ma tego plusa, że zapewnia większą wydajność, a dołożyć RAM, czy zamontować chłodzenie możesz w każdej chwili. Procesora tak często się nie zmienia.

• Popieram 1