Skocz do zawartości

Zestaw do masowej obróbki, do 2800 zł

Recommended Posts

Witam!

• Zastosowanie komputera : Szybka, choć nie automatyczna obróbka raczej małych zdjęć (do 1200szt/h ok. 3MB/plik)

• Maksymalna kwota : Planowałem ok. 2500 zł ale uzasadnione odpowiednią wydajnością wyjście poza budżet jest akceptowalne do progu ok 2800 zł

• Których części potrzebuję : Buda + flaki, ale bez karty graficznej :)

• Czy będę podkręcać sprzęt? : Tak, jeśli wydajność usprawiedliwi koszty

• Rozdzielczość mojego monitora i model: 1600x1200 Eizo FlexScan S2000

• Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : mysz, klawiatura i tenże monitor

• Specjalne wymagania : Wydajność przetwarzania obrazów oraz niska energochłonność w Idle – komp chodzi 24/7. Komputer nie musi być piękny, zgrany kolorystycznie, nie potrzebuję okien w obudowie i innych wodotrysków. To muł – ma harować :). Nie musi też być cichy – będzie stał koło 6-kilowatowej maszyny fotograficznej, która skutecznie zagłuszy nawet dojonego próżniowo niedźwiedzia.

• Własna propozycja zestawu :

• i5 4690k (Zdjęcia przetwarzane są przez 4 dedykowane, choć przestarzałe programy. Wszystkie są jednowątkowe i pracują z grubsza równolegle – zwykle 2-3 procesy naraz. Nie są już rozwijane i nie będą wymieniane na nic nowoczesnego co skorzystałoby z np. i7).

• ASRock Z97 PRO3 (byle dało się rozsądnie podkręcić i umożliwiała RAID 0)

• RAID 0 z dwóch WD Blue 1TB (Własne testy RAID 0 vs SSD (Adata SX900 256GB) wykazały poprawę czasów na poziomie ok. 5%. A że SSD musiałbym mieć przynajmniej 250GB więc w budżecie się nie zmieści).

• Obudowa Zalman Z3 (bebechy mają się nie zagotować i potrzebuję USB 3.0 na froncie – innych wymagań brak).

• XFX 450 Core 80+ (ew. TT 530SE) (Ma pociągnąć zestaw i kartę graficzną, którą planuję poza tym budżetem kupić przed wyjściem Wieśka).

• Crucial Ballistix 2x4GB 1600 CL9 (ew. takież ale CL8 lub Vulcan 2400 CL11)(Zwykle pamięci mam zajętej ok 3GB, ale na wszelki wypadek wolę mieć więcej. Nie widzę uzasadnienia dla 16GB, choć jako laik mogę się mylić – widziałem, że do obróbki polecacie 16+, choć nie wiem jak u mnie miałaby pomóc).

• Chłodzenie Raijintek Themis (Liczę na OC ~4,5Ghz. Myślałem ew. o Macho, ale jest znacznie droższy albo o Erebos, który w większości testów z nim wygrywa, tyle, że wielki skurczybyk do niczego taniego nie chce wleźć. Testy na techpowerup pokazują natomiast, że Themis od Erebosa prawie się nie różni... może wystarczy? Temp otoczenia zimą 20, latem do 30 :/).

• Bądź-jaka nagrywarka DVD

• Oryginalny Win7 (wiem, wiem – burżujstwo :))

Podsumowując:

- wersja z OC: http://www.morele.net/inventory/info/DmyFZV/

- ew. wersja bez OC: http://www.morele.net/inventory/info/lsVIR/ (przy takim zestawie dopłata do OC to ok. 10%, a wzrost wydajności (zakładając 4,5Ghz) ok 15% - więc atrakcyjnie)

Kupno częściowo w Morele, częściowo w Esc. Przy łączonym zakupie aktualny spadek ceny jest rzędu 100 zł (drogie dyski i i5 w Morelach :/ ). Z nabyciem mogę się jeszcze wstrzymać miesiąc lub dwa, jeśli jest na co czekać.

Jak nie Macho to możesz też wziąć niższego i tańszego o 20zł SilentiumPC Grandis - nie będzie problemów ze zmieszczeniem go w Z3. Wersja zestawu z OC wygląda OK. Jako zamiennik dla ASRocka Z97 Pro3 możesz rozważyć trochę tańszą MSI Z97-G43 z 6-fazową sekcją: http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z97-g43-intel-z97-4xddr3-vga-gblan-atx-z97-g43-640728/.

• Popieram 1