Skocz do zawartości

Procesor nie daje się podkręcić.

Recommended Posts

Sprawa wygląda tak, kiedy chcę podkręcić procesor w biosie i podniosę częstotliwość nawet o 50-100MHz komputer restartuje się lub zawiesza przy ładowaniu systemu, kiedy ustawie wszystko jak było to komp pracuje normalnie :)

Procesor to AMD Athlon x3 435

Płyta MSI 770-C35.

Ano właśnie. Poszukaj poradników w sieci, nie chce mi się pisać, skoro tego tyle już jest. Kilka innych wartości też będziesz musiał zmienić. Dopasować mnożnik (czy tam dzielnik) pamięci, napięcie itd.

Nigdzie nie mogę znaleźć opisu mojego biosu, przeważnie są opisywane intele.

U mnie nie można bezpośrednio podnieść MHz. Bios ustawia FSB na 315 i można podnosić taktowanie przez zwiększenie mnożnika.

Wyłączyłem funkcje HPET,C1E tak jak napisali w poradnikach i ustawiłem HT na x3 i dalej nic, a napięć nie mogę zmienić bo podświetlają się na szaro i są nie dostępne.

Wyłącz Cool&Quiet i Spread Spectrum.

Obniż dzielnik pamięci w taki sposób albo wybierz takie taktowanie ramu (zależy od biosu, ja mogę sobie wybrać ręcznie taktowanie ramu i choć mam DDR2 800MHz to wybieram 667), żeby mieć margines na OC i ustaw maksymalne napięcie dla ramu zalecane przez producenta.

Ustaw dzielnik HT (chyba tak się to nazywa), żeby częstotliwość HT pozostawiała margines na OC (podobnie jak ram).

Podobnie obniż częstotliwość NB (domyślnie powinno być 2000MHz) poprzez wybranie odpowiedniego mnożnika.

Napięcia podbijaj dopiero jak natrafisz na problemy ze stabilnością, niektórzy oprócz cpu sugerują podbicie napięcia dla NB, ale nie wiem czy to pomaga.

Twój procek to nie BE a piszesz, że można podnosić taktowanie przez zwiększenie mnożnika :cenzura: