Skocz do zawartości

Najlepsza karta graficzna do gier na rynku

Recommended Posts

Potrzebuje podpowiedzi która karta graficzna nie łączona w sli czy CF jest obecnie najlepsza na rynku do gier.

Moje typy to:

1.Titan Black

2.R9 295x2

Budżet: 8000zł

Edytowane przez Weyland

Przecież 295X2 to nic innego jak 2 układy na jednej płytce, które działają jak zwykłe CrossFire, ze wszystkimi wadami tego rozwiązania. 

• Popieram 3

dokladnie jak Nowaj... jak gra ma zla (badz brak wsparcia) implementacje crossfire/sli to dzialac bedzie jak na zwyklej 290. Fajnie gdzies to przedstawia test do malego potworka od asusa na dwoch chipach gtx 760. Zalezy co chcesz robic jezeli tylko grac to 290/290X/780 czy 780Ti bedzie dobrym wyborem. Jezeli dochodza do tego jakies zadania graficzne to lepszym wyborem jest jednak Titan/Titan Black w zaleznosci od posiadanych srodkow.

Przecież 295X2 to nic innego jak 2 układy na jednej płytce, które działają jak zwykłe CrossFire, ze wszystkimi wadami tego rozwiązania. 

Znaczy sie prawie ze wszystkimi. Dwa uklady na jednej plytce to brak klopotu z wychlodzeniem pierwszej karty i zwykle jest ciszej. Mialem 2x HD7970 , a potem HD 7990 i komfort uzytkowania (temperatury i halas) o wiele lepszy. Do tego R9 295X2 ma juz fabryczne czesciowe chlodzenie wodne i calkiem niezle trzyma temperatury. 

Z wadami nie ma co przesadzac, sterowniki sa coraz lepsze . Osobiscie powiem ze z HD 7990 nie mialem zadnych problemow jak juz znalazlem odpowiednie ustawienia. Gry albo nie dzialaly jak nie mialy na poczatku wsparcia crossfire (baaaardzo rzadko), albo chodzily bez zadnego problemu jak juz to naprawili. Zadnych mikroprzyciec oprocz Far Cry 3. Przez tydzien mialem dwie MSI Gaming R9 290 , poza temperaturami zadnych problemow. Moze mialem akurat szczescie od gier w ktore gralem , dobre wsparcie dla crossfire. Pozdr.

• Popieram 1

Daj znac jak juz bedziesz mial karte, trzeba wylaczyc funkcje oszczedzania energi i jeszcze kilka drobiazgow np. w MSI Afterburner zeby rdzenie nie skakaly z obciazeniem i byly po rowno uzywane. Inaczej bedziesz mial czasem przyciecia w grach. Wlasnie stad bierze sie wiekszosc nieprzychylnych opini o plynnosci gier z crossfire. Z reszta SLI ma tez ten sam problem ze swoim "boostem" . 

Jak nie grasz mozna zawsze prywrocic ustawienia fabryczne tak zeby drugi rdzen sie wylaczal jak nie jest potrzebny.

Edytowane przez keczu

zmienił dobre sli na niekoniecznie dobre cf :D Jestem ciekaw twoich wrażeń, podziel się z nami, Weyland.

Nic nie zmieniałem napisałem wyraznie że karta ma być wmontowana do komputera Core i7-4790k (czytaj : nowego i innego niż mam w sygnaturze) który ma mi służyć wyłącznie do grania i rozrywki.

Karta dojdzie za 4 dni robocze jak podłącze podziele sie wrażeniami.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Weyland
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Karta doszła,jest dosyć ciężka i spora (karta+przewody+chłodnica).Zwykłe pudełko + dodatki(kable+płyta ze sterami kilka książeczek).

Nie jest ciężka do montażu szybko poszło obudowe mam taką samą jak przy stacji roboczej więc obszerną i dającą pola do manewru a mowa tu o cooler master Cosmos 2.(najlepiej miec wolną dziure z boku obudowy na chłodnice ale można też wrzucić na tył)

Gry chodzą idealnie nie ma takiej co by cieła na trzech monitorach 4k w maxymalnych detalach.(testowane na trzech różnych monitorach nie na trzech na raz.)

Temperatury max 68 stopni w stresie poprostu idealnie.

Hałas jaki hałas trzeba chyba ucho przytkać do obudowy żeby coś usłyszeć.

Żadnego problemu ze sterami żadnych problemów z najnowszymi grami i grami starymi DX9 i DX10.

Jak AMD bedzie w przyszłości robił tak udane konstrukcje jak ta to Nvidia padnie trupem bo ceny ma o połowe większe.

Nie wiem czy tytan Z którego używam do pracy jest bardziej wydajnieszy do gier niż r9 295x bo na stacji roboczej nie grywam.

Każdy kto ma odłożone pare gorszy na jakiegoś "potwora" polecam dołożyć jeszcze pare i kupić tego od amd.

Edytowane przez Weyland

Gry chodzą idealnie nie ma takiej co by cieła na trzech monitorach 4k w maxymalnych detalach.

http://www.hardocp.com/article/2014/04/29/amd_radeon_r9_295x2_crossfire_video_card_review/5#.U9DsiPmSxkk

Z pewnością na 3 monitorach 4K gra się wybitnie, skoro na jednym nie da się odpalić C3 na full bez znacznych dropów. Jest to karta o ogromnej wydajności i z pewnością nadaje się do 4K, ale nie pisz bajek, że ogarnia każdą grę w 3x4K...

Kolega ze Szkocji ma tą kartę i to jest cf tylko na jednym pcb. Temperaturę możesz włożyć między bajki, niema takiej opcji żeby na 3 monitorach trzymały się takie temperatury podczas grania w coś wymagającego. No chyba że heroes 3. BF4 na max detalach w rozdzielczości 2560x1440 rozgrzewa ją między 70° a 80°.

Edytowane przez 5891michal

Nvidia ma o połowę wyższe ceny?Z tego co mi wiadomo,to Titan Z o niemal identycznej wydajności jest ponad dwa razy droższy od tego Radeona :) Także za tą samą cenę możne kupić 2 takie Radeony i jeszcze chyba wystarczy(albo będzie większość ceny) na nowy zasilacz,który to uciągnie.  :rotfl:

Nvidia ma o połowę wyższe ceny?Z tego co mi wiadomo,to Titan Z o niemal identycznej wydajności jest ponad dwa razy droższy od tego Radeona :) Także za tą samą cenę możne kupić 2 takie Radeony i jeszcze chyba wystarczy(albo będzie większość ceny) na nowy zasilacz,który to uciągnie.  :rotfl:

Evga Titan Z -12.600zł

Asus R9 295x2 - 6800zł

Prawie dwa razy droższy,dlatego pisałem że Nvidia pada przy amd bo r9 295x2 to udany projekt.

Edytowane przez Weyland