Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Mój procesor jest stabilny na 3,2 Ghz i FSB 1280 Chcę go mocniej podkręcić zwłaszcza że ma odblokowany mnożnik Mój problem polega na tym że mam napięcia na auto a nie wiem na ile nastawiać i jak i kiedy zwiększać :? Proszę o jakąś pomoc w tym Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Mój problem polega na tym że mam napięcia na auto a nie wiem na ile nastawiaćZacznij od 1.3V to bezpieczne napięcie i zobacz czy sie da podkręcić, jak nie to dokładaj po trochu 1.32.;1.35;1;37 i sprawdzaj temperature (koniecznie !). Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Temperature to sprawdzam zawsze Czyli 1,3V to bezpieczne napięcie dla mojego procka A powiedz mi od kiedy zaczynają się niebezpieczne :| Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 A powiedz mi od kiedy zaczynają się niebezpieczneMoim zdaniem wystarczające maximum to 1.4V. Popędzałem C2D nawet 1.5V i ciut więcej ale tylko w testach dla wyniku. Do normalnej pracy zawsze miałem nie więcej jak 1.4V Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Aha ok Zobaczę co tam wykręce Chciałbym 3,6Ghz alezobaczymy Moje napięcie teraz to 1,24V na 3,30 Ghz stabilnie to dać 1,3V tak? Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Moja płyta dobiera automatycznie napięcia bo normalnie mam 1,16 1,17 a jak odpalam orthosa czy jakąś gierke,zipa i taktowanie wchodzi na 3,2Ghz to napięcie idzie w góre ale jak dam taktowanie na więcej niż 3,30Ghz to zwiecha i reset Mam ręcznie przestawić? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Mam ręcznie przestawićTak, ustaw na sztywno. Ja sie nie zdaje na żadne auto to tylko "miesza" sprawe. A mobo ma jakieś oszczędzanie energi ?! (pewnie tak) to wyłącz cholerstwo, też psu na bude. Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Mobo Asusa Czyli nastawić 1,3V? Wolę się upewnić Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Czyli nastawić 1,3V? Wolę się upewnićTak a jak już będziesz w okienkach to sprawdż temperature. Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Już się robi Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Czyli w biosie mam ustawić 1,30000 tak? Czy 1,0300? jak 1,3V to to pierwsze ale wolę się upewnić bo nie mam kasy na nowego Quada Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Tak dokładnie 1.3V Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Ok a jak nie wyjdzie to wyjmować baterie biosową i spiąć spinaczem tak? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Ok a jak nie wyjdzie to wyjmować baterie biosową i spiąć spinaczem tak?Powinna wystarczyć zworka od biosu Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 To na 1,3V może nie wyjść? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 To na 1,3V może nie wyjśćMoim zdaniem to raczej nie może nie wyjść. Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Ok to ja nastawie te 1,3V i ide spać bo strasznie zmęczony jestem Wielkie dzięki za pomoc Jutro napisze ile wykręciłem "O ile wykręce" Pozdr Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Wielkie dzięki za pomocI ja dziękuje. Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Dobra ale ja mam zmienić CPU Voltage na 1.3000 w zakładce AI Tweakers Czy CPU VID na 1,3000V w zakładce advance/Cpu settings<-(coś w tym stylu) W jednym pisze voltage a nie ma znaczka "V" i są 4 zera a w 2 jest znaczek i są 3 zera HELP! :| Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 CPU Voltage na 1.3000Głowy nie dam (nie znam płyt "Asusa" a nazewnictwo bywa różne) ale raczej właśnie "CPU Voltage". Możesz podnieść troche mniej i zobaczyć w CPU-Z czy jest zmiana albo w biosie na zakładce "health" (jak jest). Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 no i du*a... W cpu-z to mi i tak dziwne napięcia pokazuje :? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 W cpu-z to mi i tak dziwne napięcia pokazujeTroche dziwne, a co z biosem ? masz podgląd na napięcia i temperatury. Sprawdziłem u siebie (DFI) i ja ustawiam napięcie proca "CPU VID Control" więc cholera go wie, może ktoś na forum ma takie mobo i coś będzie wiedział w temacie. A jak nie to walnij fote tej zakładki w biosie to też by było pomocne. Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Tutaj 2 fotki z Ai Tweakers: http://www.iv.pl/viewer.php?file=dcahdn ... 631zd3.jpg http://www.iv.pl/viewer.php?file=s420tb ... qynnt3.jpg A tutaj 2 fotki z Advance/Cpu Configuration: http://www.iv.pl/viewer.php?file=znbtbn ... 47mvuf.jpg http://www.iv.pl/viewer.php?file=wrs5f5 ... xa0gjn.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Witam U ciebie to będzie na bank "CPU Voltage", zaraz na dole masz NB i Memory wszystko napięcia. A na zakładce "Advance/Cpu Configuration" masz pierdoły typu instrukcje i zarządzanie energią no i mnożnik. Spokojnie ustaw na "CPU Voltage". Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Napewno? Bo w Advance pisze o Voltach a tu pisze o napięciu Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts