asdf. 0 Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Przeczytałem już myślę sporo tematów, więc postanowiłem założyć swój przed zakupem nowego monitora. Obecnie mam LG Flatron W1941S i jestem z niego w miarę zadowolony, w grach nie widzę smużenia, przy oglądaniu filmów też jest przyjemny (jak na moje ma dobrą czerń, bez back bleed'a czy jakoś tak) Teraz szukam następcy 23-24 calowego, mój budżet to 600 zł (nie więcej). Monitora w 70% używam do gier, a w 30% do przeglądania internetu oraz oglądania filmów. Nie chciałbym, aby nowy monitor wyświetlał gorzej filmy niż obecny warty 150 zł. Gram głównie w CS GO, FIFA 14, LoL, BF3 W tematach które czytałem często do 600 zł padał model LG 23" LED 23MP65HQ-P Czy byłby on lepszy w grach niż obecny, ale nie gorszy od obecnego przy oglądaniu filmów ? Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś kto się na tym zna pomógł. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Ten model jest niezły, matryca ładnie wypada w testach, szkoda że nie ma DVI (HDMI to nie to samo), ale generalnie sam planuje w przyszłym miesiącu jego zakup tylko w wersji 22". Obraz nie będzie gorszy niż obecnie. Mogę to powiedzieć na przykładzie przesiadki z iiyamy e1700s (750zl jako nowy) na obecnego LG e2242 (430zl). Cytuj Link to post Share on other sites
aleksia 20 Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Skoro czytałeś tematy o monitorach w tym budżecie, to pewnie zauważyłeś, że do gier często polecany jest też BenQ RL2455HM z Flicker Free. Zwłaszcza do CS:GO, BF3. Tyle że to matryca TN, gdzie kolory i kąty nie zachwycają przy oglądaniu filmów. Ale tak jak napisałeś - gorzej od Twojego aktualnego monitora nie będzie w tym wypadku. http://kw.pl/BenQ_24_LED_RL2455HM_Flicker_free_item5246862.html <-- Flicker Free p/n. http://www.morele.net/monitor-led-benq-rl2455hm-9h-la9lb-qbe-577509/ <-- nie potwierdzone FF. (tftcentral.co.uk/articles/flicker_free_database.htm) Cytuj Link to post Share on other sites
asdf. 0 Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 @Longhorn Co znaczy "hdmi to nie to samo"? Myślałem, że podłączenie przez HDMI da najlepszą jakość obrazu. @aleksia A ten LG który podałem w czym byłby gorszy od podanego przez ciebie BenQ ? Nie potrzebuję monitora specjalnie "dla gracza" czy coś. Chciałbym tylko, żeby wyglądały na nim dobrze i gry i filmy, a jako że mój obecny monitor jest w stanie temu sprostać to chyba taki za 600 zł też powinien, czy może się mylę ? Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 DVI zapewnia najlepszą jakość obrazu, to udowodnione w testach, obraz jest m.in. bardziej ostry na dvi niż HDMI, które dobrze nadaje sie do zastosowań multimedialnych (mała wtyczka, jeden tor audio i wideo) niż do komputerów. Napisałem to jako dodatkowa informacja, nie bierz tak bardzo tego pod uwagę przy wyborze monitora, ważniejsze to matryca, rozdzielczość itd. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 DVI zapewnia najlepszą jakość obrazu, to udowodnione w testach podaj proszę linki do tych testów Cytuj Link to post Share on other sites
asdf. 0 Napisano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Wybrałem tego LG 23" LED 23MP65HQ-P + ten kabel hdmi bo w zestawie z tego co wyczytałem nie ma http://www.agito.pl/kabel-hdmi-meski-hdmi-meski-v1-4-1-8m-63-588004.html W razie co mogę w ciągu 10 dni zwrócić monitor bez podania przyczyny prawda ? Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 "Dobrze, jeśli będzie to DVI, które daje najlepszą jakość obrazu. Co prawda, interfejs HDMI jest odpowiednikiem DVI, dodatkowo przesyłającym dźwięk, ale doświadczenie pokazuje, że jakość obrazu może być nieznacznie gorsza." źródło www.pcformat.pl/Test-monitorow-z-matrycami-IPS-oraz-VA---dobry-monitor,a,3389 Co prawda PC format, ale nie mogłem się teraz doszukać tej informacji na oryginalnej stronie gdzie to znalazłem, możliwe że raz na którymś forum ktoś podał ten link. W każdym razie osoby z PCF chyba też wiedzą co piszą. @autor, tak możesz zwrócić do 10 dni bez kłopotu. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 z HDMI jest trochę problemów (i wówczas obraz może gorzej wyglądać, natomiast z reguły da się z nim dojść do ładu), ale nie ma technicznych podstaw, by twierdzić, że działa gorzej Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts