Skocz do zawartości

Karta do 1600zł.

Recommended Posts

karta jest aż 10% mocniejsza od r9 290x a co dopiero samej r9 290. Do gforce przemawia fakt obecności physx natomiast r9 290x zawiera już 4 gb pamięci i wydaje mi się bardziej przyszłościowy. Z tego co widzę do 1600 zł mogę pozwolić sobie na nierefencyjnego r9 290x od gigabyte z chłodzeniem windforce.

Mówisz masz nówkę z 4 GB pamieci RAM: http://www.x-kom.pl/p/177209-karta-graficzna-pci-e-asus-radeon-r9-290-4096mb-512bit-directcu-ii.html?partnerid=100970542&sm12=MTE=&ts=1404116693&token=50e29ac7973c6a6a8f0b7e37ceb29bed

Gigabyte z wf3 na testach widziałem temperatury trzyma dość dobrze a i bardzo dobrze się kręci. Gladius ma wmontowane kilka wentylatorów co zawsze zmniejszało mi temperaturę.Dodatkowo mam pytania czy jeżeli coś stanie się przez zasilacz to mogę podbijać do sklepu o spalenie ? Zasilacz ma dopiero kilka miesięcy więc trochę szkoda mi się go na razie pozbywać.

Od siebie poradziłbym Ci, abyś zaczął od zasilacza. Będziesz spał spokojnie. Stanie się coś z kartą i będziesz się spinał, czy to nie przez Twój zasilacz i czy Ci uwzględnią gwarancję. Wiem, bo sam tak miałem. Z pewnością Ci wymienią ale jeśli sytuacja się powtórzy to już nie będzie tak kolorowo..

Do tej ceny najlepszą kartą graficzną jest Radeon R9 290, ale polecam dołożyć do Radeon R9 290X.Poza tym wymień zasilacz np na ten OCZ ZT 550W ( jest bardzo tani i dobry, szczególnie do podkręcania).

Niekompetencja. Nowaj

Edytowane przez Nowaj

No ale Panowie jeśli nie odczuwam żadnego dyskomfortu przez wysokie temperatury czy też głośność karty a za 200 zł więcej mam wersję r9 290x wf3 , która nawet jak pokazują testy dobrze się kręci to czemu miałbym brać samą r9 290?

Jak masz kase i nie szkoda Ci na 290X to bierz jest to karta ciut gorsza niż 780 Ti a o 500 zł tańsza :) Polecał bym jednak wersje od SAPPHIRE ...

Tez mam taki dylemat,dzisiaj odesłałem MSI r9 290x temperatury miał z kosmosu(BF4-93°C idle 45°C)i do tego przy restarcie kompa walił sekundowego artefakta ;(  Teraz nie wiem co robić???czekać na maxwell czy kupić radka(bo przyznam ze ma moc)tylko który z iksem czy bez.Nie chce  MSI jak już to SAPPHIRE da rade na moim zasilaczu ????A może gtx 780 Poradźcie coś panowie bo już sam nie wiem

No ja zdecydowałem się na nową 780 ghz (udało mi się trafić za 1600 zł ). Ogólnie brałbym r9 290x , może teraz przegrywa z 780/780 ti ale na pewno wyjdą sterowniki i przegoni sporo 780. Tyle że r9 290x wyniosła by mnie drożej no i bądź co bądź physx jednak mnie dość mocno się podoba.

Ogólnie brałbym r9 290x , może teraz przegrywa z 780/780 ti ale na pewno wyjdą sterowniki i przegoni sporo 780.

290X to poziom 780Ti.

Informacje o magicznych sterownikach masz od wróżki, czy od prezesa AMD ?

Tyle że r9 290x wyniosła by mnie drożej

No nie za bardzo.

http://allegro.pl/gigabyte-radeon-r9-290x-wf3-4gb-f-vat-gw-36m-i4371636384.html 

http://allegro.pl/asus-radeon-r9-290x-directcu-ii-4gb-f-vat-gw-36m-i4371610310.html

Nówki 290X - 1600 od Gigabyte'a, 1700 od Asus'a.

• Popieram 1

No tak r9 290x to poziom gtx 780ti ale testy jak na razie pokazują że wykręcony gtx 780 w grach wychodzi lepiej niż r9 290x.To jest chyba oczywiste że amd opracowuje sterowniki , które pomogą rozwinąć skrzydła r9 290x i jego tragiczną współpracę z procesorami. Dostanę za 1600 zł r9 290x ale każdy mi odradzał od gigabyte i polecano mi przynajmniej wersję asusa za 1700-1800zł więc zdecydowanie wolałem nvidie chociażby na wcześniej wspomniane physx. Mimo że przez ostatnie dni starałem się przekonać do amd bo oferuje taką samą wydajność za niższą cenę niż konkurencja to jednak nie mogę.Może jak kiedyś mantle rozwinie skrzydła to wyrówna się spór z nvidią .

Co do physx itp , to już nieraz pisałem że jest to taki plusik , podobnie jak w radkach tresfx , trueaudio , czy Mantle - z tym że tutaj to troche inna sprawa , bo physx czy tresfx dociążają sprzęt , a dzięki Mantle wydajność wzrasta , ale to są dopiero początki http://twojepc.pl/news31157/Lista-gier-ze-wsparciem-dla-API-Mantle-powieksza-sie-o-trzy-nowe-tytuly.html  , ,   http://twojepc.pl/news30680/CryEngine-z-natywna-obsluga-Mantle.html ( wiele osób na forach pisze że przydałoby się to w np. w Wieśku , natomiast w nadchodzących grach , np. wsp. W3+physx z tego co piszą osoby obeznane w temacie , wynika że może być ciężko nawet z gtx780 ), więc wszystko to należy traktować jako dodatki , a nie jako główny powód zakupu gpu .