vokus 0 Napisano 19 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Witam! Ze względu na zbliżający się początek roku akademickiego(kierunek informatyka), planuje zakup jakiegoś laptopa, z którego mógłbym korzystać na wykładach, ale również używać do innych celów tj. gry, praca w programach graficznych. Na komputer mogę przeznaczyć jakieś 3500 zł, ale dobrze by było znaleźć coś w cenie 2500+. Najlepiej gdyby laptop był bez wgranego systemu, ponieważ uczelnia uczestniczy w programie MSDN AA. Laptop musi być lekki (myślę, że 2,5 kg to max), mieć w miarę wytrzymałą baterie (powyżej 8 godzin), musi być cichy i mieć cichą klawiaturę (tego typu jak jest np. a MacBookach, czyli płaskie klawisze z gumowego tworzywa). Procesor i5 lub i7 z TurboBoost. Monitor podświetlany diodami LED. Z bajerów to fajnie by było, gdyby taki nootebook miał dysk ssd, napęd blu-ray, ale chyba w tym przediale cenowym nic takiego się nie dostanie. Mam przenośny dysk i komputer stacjonarny, także niezalezy mi na wielkości dysku, może miec nawet 120 gb. Byłbym bardzo wdzięczny za propozycje i porady. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Alek345 0 Napisano 20 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 OMG aż 8h? to chyba netbooki mają z tym problem tyle czasu na baterii. Cichy podobno jest Samsung R580 (tani a dobra konstrukcja i będzie jeszcze tanieć bo wchodzi nowy model). Cicha klawiatura w Macbook tak jest cicha, ale nie aż tak(mam klawiaturę Apple do PC i wiem co mówię jest cicha, ale nie bezgłośna ;p) Dell Vostro 3700 są wersje bez os albo MSI GE600. Ten pierwszy trochę gorszy do gier bo masz 330M a ten ma już lepszą karte. Też prawdopodobnie wybieram się na informatykę, ale z tego co pytałem na pierwszym roku nie maż aż tyle grafiki, aby potrzebować aż tak wydajnego układu graficznego no chyba, że chcesz pograć w nowe tytuł na full Masz duże wymagania i trudno będzie Ci dogodzić w tym przedziale cenowym. (albo składaj na Macbook Pro i będziesz happy ;D i wejdziesz do świata Apple) Cytuj Link to post Share on other sites
radelgar 200 Napisano 20 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Około 8 godzin to trzymaja tylko energooszczędne notebooki. Ale na nich sobie zybtnio nie pograsz ani nie popracujesz w programach graficznych. Najelpeszym wyborem dla ciebie będzie: http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=57229 Cytuj Link to post Share on other sites
vokus 0 Napisano 20 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Racja, z tym 8h to nieco przesadziłem, zasugerowałem się 12-godzinnymi asusami. Myślę, że wystarczy z 4-5 h. Apple są faje ale jednak trochę drogie, znaczy niewspółmiernie drogie do tego co oferują. Za ta cenę wolałbym już vaio z serii z, chociaż tu też płaci się za markę. Na pierwszym roku to i tak jest głównie matma, ale przecież nie będe za rok wymieniał lapka .Swoją drogą do jakiego miasta idziesz, jaka uczelnia, jaki wydział ?? Jestem w stanie za tego lapka zapłacić nawet nieco więcej jakieś 4k+, ale myślę, że na informatyce przyda się podwyższona rozdzielczość, czyli jakieś 15,4 i 1600x900 matowy ekran no i wygodna klawiaturka. No i chyba nie ma co bawić się w jakieś core2duo czy i3, tylko brać i5. Z i7 raczej trzeba będzie zrezygnować ze względu na prądożerność. Także kurcze no ciężki wybór jest. Mogę też ewentualnie zrezygnować z napędu optycznego. Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Albo zrezygnuj z lapka na rzecz stacjonarki. Mieszkam z dwoma chłopakami, którzy kończą informatykę we Wrocławiu i jeden przez większą część studiów jechał na stacjonarce. Potem dokupił netbooka. Tak czy siak, wcale nie potrzeba znowu tak wiele mocy. (Ta stacjonarka, to jakiś jednordzeniowy AMD + 7900 GT + 1 GB RAM). Cytuj Link to post Share on other sites
Alek345 0 Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Dokładnie jak mówi Saiya-jin nie potrzeba Ci kolosa. Jeśli chcesz coś z Apple kup Macbook White jest w tej cenie i masz 10h na baterii. Co do matowej matrycy to większość ma błysk. Ten Dell co pisałem ma matową matryce. Cytuj Link to post Share on other sites
pawel.chodziez 1 Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Polecam Ci coś takiego --> ASUS U30JC-QX037V http://sklep.sferis.pl/index.php/produkt,21328 Cytuj Link to post Share on other sites
vokus 0 Napisano 21 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 No stacjonarny komp mam, myślę o laptopie na wykłady, do notatek, ale tez do innych zastosowań . Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 To jak na wykłady, to lepiej netbook - jak tachać, to coś lekkiego i małego. Cytuj Link to post Share on other sites
vokus 0 Napisano 21 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 no ale ten komputer będę też wykorzystywał do kodzenia, oglądania filmów, programów graficznych. Napewno nie może być to jakiś komputer z atomem. Myślałem o lekkiej 15,4'' z podwyższoną rozdzielczością, do 3 kg, z wygodną klawiaturą czasem pracy 4-5 h, matowym ekranem, małym dyskiem najlepiej ssd 128, bez systemu i napędu(napęd może być ewentualnie) no i i5 na pokładzie. Jeśli ktoś widział taki laptop to byłbym wdzięczny za podzielenie się wiedzą. Cytuj Link to post Share on other sites
radelgar 200 Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 http://www.agito.pl/notebooki/hp-proboo ... =wszystkie Tutaj masz jego recke: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-HP ... 524.0.html Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts