bartek_em 0 Napisano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Witam, Mam taki problem. Czasami podczas działania systemu, przeglądarka i te sprawy komputer potrafi lekko sie zwiesić na 2 sekundy, myszka nie reaguje, a gdy oglądam jakiś film na yt czy słucham muzyki , z głośników słychać taki dźwięk jak by sie coś zacięło. Po tych 2 sekudach wraca do normy. W trey mam program system monitor i widac ze procesor został obciążony ale przez co to nie wiadomo, chyba jakiś systemowy proces. Ja podejrzewam sterowniki karty graficznej. Od czasu do czasu zdarzają sie podobne z wiechy i wyłącza sie na chwile ekran po czym jest komunikat ze przestał działać sterownik nvidi lecz po tym wraca wszystko do normy. Ale ta zwiecha wywołana prze sterownik jest bardzo rzadko, dużo częściej zdarzają mi się te zwiechy z "przycinaniem głosu". W ogole mam pytanie do osób posiadających grafike od AMD. Czy też u Was ma miejsce te zwieszanie sie sterownika? bo chyba tylko na nvidi to ma miejsce. Dodam ze w grach nigdy mi się jakieś przycinki nie zdarzyły. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Zrób aktualizację sterowników programem DriverEasy, do tego skan Malwarebytes Anti-Malware, ADWCleaner i Combofix. Potem się pomyśli co jeszcze można zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
bartek_em 0 Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 mam najnowsze sterowniki do każdej części ze stron producentów (nvidia, intel,realtek) które na bieżąco były uaktualniane. nic nie złapałem, skanowałem rożnymi programem, także combfixem. Bios także najnowszy. Dodam ze potrafi to się nie zdarzyć przez parę dni by następnie parę razy w ciągu dnia. Nie ma reguły. Chciałem zastosować brutalną metodę i zrobić format ale obecnie nie mam na to czasu. Mój komputer to i7 4770, gtx650ti , 840pro 128gb, GA-Z87X-UD3H, 16gb ram Cytuj Link to post Share on other sites
marcin.skier 11 Napisano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Odinstaluj też zbędne programy, potrafią zamulić nawet najpotężniejszy sprzęt. Usuń też pliki tymczasowe, zrób też cache cleana. Czy te ścinki występują tylko przy przeglądaniu internetu, czy w także w innych sytuacjach: gry, programy graficzne itp. ew. spróbuj beta sterowników (jeżeli takie są) może one coś poradzą. Edytowane 29 Czerwca 2014 przez marcin.skier Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 (edytowane) A ja mogę się założyć, że jak uruchomisz DriverEasy to się okaże, że niektóre sterowniki są nieaktualne. Na stronach producentów nie zawsze są aktualne sterowniki. Bios i firmware dysku też masz aktualne? Edytowane 29 Czerwca 2014 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
bartek_em 0 Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 (edytowane) co jakis czas czyszczę cclenaerem i jvtools rejestr i śmieci . Właśnie w tym momencie przejechałem wszystkimi dla świętego spokoju. także tymi programami które kolega wyżej polecił. Zobaczymy. Nie mam zbędnych programów. Mówisz żeby bety spróbować ? Mam zasadę ze tylko stabilne wydania instaluje. Na razie dam jeszcze szanse i zobaczę czy coś sie zmieni. Na to też trzeba czekać długo. Zwiecha może być za pare dni nawet. Ścinki nie są zależne od czynności. Jedynie je zauważyłem przy prostych czynnościach jak internet. Przy grach nigdy to nie wystąpiło ale też rzadko gram więc może nie miałem "szczęścia" . Te z wiechy zauważyłem ze najczęściej się zdarzają po włączeniu komputera. Może to sugerować ze wszystko jeszcze się nie załadowało ale tak nie jest bo czekam aż procesor przestaje być obciążany po włączeniu i wtedy dopiero działam. Ale gdzieś w środku dnia też miało to miejsce wiec.. jak pisałem ,nie ma reguły. Potrafi też raz przyciąć a później niż już takiego nie będzie miało miejsca. A co może powodować ten problem z zwieszaniem sie sterownika? to chyba dosyć popularne jest. Miałem to zarówno na laptopie jak i stacjonarnym. producentów płyt głównych tak. ale ja ściągam ze źródeł i przeglądam dokładnie menadżer urządzeń czy faktycznie zostały podmienione ( np. przy instalacji ster. chipsetu. ) a jak nie zainstaluje to robie to ręcznie. Takie wspomagacze właśnie jedynie takie rzeczy mi znajdywały kiedyś. Ale z ciekawości sprawdzę czy coś znajdzie. bios i firmware dysku aktualny. Benchmarki pokazują ze działają jak najbardziej poprawnie. Dodam ze kiedyś kolega też miał tego rodzaju problem na dużo słabszym kompie z Windowsem xp. Wtedy próbowałem tych samych rzeczy co teraz i nic to nie dało.. Myślałem ze poprostu winamp mu muli i niech sobie zainstaluje foobara . Bo mi mówił jedynie o tej muzyce przycinającej. Tyle ze u niego to miało miejsce bardzo często. edit. Co do tych sterów. To sie to zdarzyło już na kilku wersjach więc raczej beta nie wiele zmieni. Edytowane 29 Czerwca 2014 przez bartek_em Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Wszystko może mieć znaczenie. Sprzęt, system, sterowniki, oprogramowanie. Diagnozowanie usterek komputerów to nie łatwa sztuka. Pisałeś, że przy rozruchu systemu też Ci się przycina system. Jeśli tak wyłącz wszytko co zbędne w autostarcie. Może to jakiś zbędny program dodawany do sterowników powoduje problemy. Polecam użycie programu Anvir Task Manager(portable ze strony producenta wystarczy). Świetny narzędzie do zarządzania autostartem, procesami, wtyczkami i wieloma innymi rzeczami. Sprawdź konfigurację Swojego antywirusa czy przypadkiem nie masz zaznaczanej opcji skanuj przy zmykaniu. Ta funkcja mocno zamula system i powoduj własnie takie ścinki systemu. Cytuj Link to post Share on other sites
bartek_em 0 Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Źle mnie zrozumiałeś. Nie występują przycinki w trakcie uruchamiania. Po prostu napisałem ze po uruchomieniu komputera i przy pierwszych 5-10 minutach użytkowania komputera częściej mają miejsce te ścinki o których na początku pisałem. Komputer sie błyskawicznie uruchamia jak i zamyka. W ogóle działa super, tylko właśnie czasami mają miejsce te ścinki. W autostarcie są tylko potrzebne aplikacje. Często sprawdzam czy czasem jakiś program sie nie dodał do autostartu. Cytuj Link to post Share on other sites
bożo_wporzo 140 Napisano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 mam najnowsze sterowniki do każdej części ze stron producentów (nvidia, intel,realtek) Nie radzę sterowników beta - na forum możesz poczytać ile problemów ludzie z nimi mają. Zwiechy tylko przy przeglądaniu neta? Jaką masz przeglądarkę? Cytuj Link to post Share on other sites
bartek_em 0 Napisano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) rzeczywiście ten driver easy cos znalazł. nowsze do usb których na stronie intela jeszcze nie ma, ciekawe.. lecz wykonanie wszystkich rad nic nie pomogło. już raz miała miejsce ta ścinka. Lecz to wygląda tak ze jak już ta ścinka sie pojawi to później już nie występuje aż do ponownego uruchomienia komputera. Właśnie po włączeniu komputera ma ona najczęściej miejsce. Przeglądarki używam Firefoxa. Wcześniej używałem opery i myślałem ze może to wina przeglądarki, ale jak widać jednak nie. Nie tylko przy przeglądaniu neta. Czasem w Windowsie po prostu zawiesi sie kursor w jednym miejscu na moment i się po chwili odblokuje. Nic, będę musiał narazie z tym żyć . Puki to będzie tylko jednorazowe to jest do zniesienia Kiedyś raz czy dwa razy miałem taką sytuacje ze to się pojawiało co 10, 15 minut Może to jakiś sterownik który został później zaktualizowany i teraz jest już lepiej.. no ciekawe.. Edytowane 1 Lipca 2014 przez bartek_em Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts