Skocz do zawartości

Ocena zestawu do wymiany

Recommended Posts

Hej,

Chce ulepszyć nieco leciwy już zestaw a nie chce strzelić jakiejś gafy więc proszę o ocenę.

Obecnie posiadam:

Athlon II X4 635 

Asus M2A-VM

3gb ddr

HIS Radeon HD5870 1gb

Zasilacz BeQuiet Straight Power E9 600W

Obudowa Fractal Design Define R4

Cooler BeQuiet Dark Rock2

dźwiękówka Asus Xonar DX na pcie

dysk 1tb segate Sata

nagrywarka DVD lg costam na ATA (szerokie taśmy)

Komputera używam jak to w domu do gier na 27 calowym monitorze w 1080p, przeglądania netu, filmy i jako źródło do bardzo high endowego zestawu audio (stąd takie chłodzenie i obudowa aby był praktycznie niesłyszalny w spoczynku).

Wymyśliłem sobie:

Intel i5 4690k nowy za 870zł lub używka 4670k za 700zł i tutaj pytanie co wybrać?

płyta MSI Z97 gaming 3 (sam niewiem czemu, może można coś lepszego za tyle samo lub tańszego a równie dobrego?)

ram Crucial Balistix 2x4 1600mhz (warto dołożyć do 16gb czy narazie 8 jest wystarczajace?)

dysk Crucial m550 128gb sata3 (mam windowsa 7 i 100gb partycja mi wystarcza na system, czy np w 8.1 to to też będzie ok czy 128gb to już za mało?)

Karta graficzna narazie zostaje bo chyba i tak dostanie kompa przez więcej ramu i procesor ale załóżmy że między 6 a 12 miesięcy zostanie wymieniona na coś pokroju Radeona 290. Czy taki zestaw będzie ok? Nagrywarka na szerokie taśmy ATA będzie jeszcze działać w takim zestawie bo nowe płyty chyba nie mają już takich wejść. Powinienem kupić jakiś kontroler albo przejściówkę?

Dzięki za wszelką pomoc!

Nagrywarka na szerokie taśmy ATA będzie jeszcze działać w takim zestawie bo nowe płyty chyba nie mają już takich wejść.

Nie będzie działać.

Powinienem kupić jakiś kontroler albo przejściówkę?

Przejściówki są, ale ich działanie jest mocno wątpliwe. Bardzo rzadko działają. Nowy napęd to koszt ~60 zł, a używka ~20 zł.

dysk Crucial m550 128gb sata3 (mam windowsa 7 i 100gb partycja mi wystarcza na system, czy np w 8.1 to to też będzie ok czy 128gb to już za mało?)

Postaraj się dorzucić ~40 zł do MX100 256 GB. Dwukrotnie wyższa pojemność, a zapis nie będzie Ci potrzebny w domowym użytkowaniu  

• Popieram 1