Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć.

Szukam słuchawek z lub bez mikrofonu z przeznaczeniem głównie do gry w Battlefield 4 oraz od czasu do czasu do słuchania muzyki (rap/hip hop). Ponoć Superluxy HD681 są całkiem ciekawą propozycją w moim budżecie (maks 150zł, najchętniej 100zł). Tylko, że są ich cztery rodzaje HD681, HD681b, HD681f, HD681 Evo. Które pozwolą na lepszy odsłuch tego co dzieje się w grze (np. kroków)? Posiadana karta dźwiękowa (Realtek High Definition Audio) to karta zintegrowana na płycie głównej.

http://www.superlux.com.tw/productInfo.do?pdctid=348989e5-79f1-451a-8e71-387ca8bcf703&pdkid=3a182f85-9464-41bf-b4c7-d618102f84ac&level=2&lv0=1#resource_zone_li

Pozdrawiam  

Tylko, że są ich cztery rodzaje HD681, HD681b, HD681f, HD681 Evo. Które pozwolą na lepszy odsłuch tego co dzieje się w grze (np. kroków)?

Każde dobrze się sprawią, z wersji HD681 najlepiej się kierować bez dopisków grają one bardziej liniowo mniejszym basem ,choć w dalszym ciągu bardzo jasno ,oprócz najbardziej basowej wersji EVO.Także to już od ciebie zależy jakie wybierzesz, aczkolwiek na EVO na odgłosy nie będą tak wyraziście wybrzmiewały jak w wersji  HD681.

• Popieram 1

Nie mam wykresu wersji Evo ale mam pozostałych:

http://twojepc.pl/html/test_sluchawek_superlux_hd_681_brainwavz_hm3/HD681.jpg

Jak widać na załączonym obrazku najwięcej basu (i wysokich tonów) ma zwykła wersja. Pytanie czy np. granaty nie będą zagłuszać wszystkiego innego? Wersja B "balanced" ma mniej basu.

Czy jesteście w stanie patrząc na wykres powiedzieć mi która wersja będzie najlepsza do odsłuchu hip-hopu? Niestety nie znam pasma które odgrywa kluczową rolę przy tym konkretnym rodzaju muzyki.

wykres w 100% nie oddaje rzeczywistej charakterystyki ,dobrze jest jak się pokrywa w 70%.

Pytanie czy np. granaty nie będą zagłuszać wszystkiego innego? Wersja B "balanced" ma mniej basu.

nie ma takiej możliwości, w wersji HD681 wszytko jest dobrze słyszalne, dźwięki dobrze odseparowane. 

Czy jesteście w stanie patrząc na wykres powiedzieć mi która wersja będzie najlepsza do odsłuchu hip-hopu

to już musiałbyś sam posłuchać i ocenić ale osobiście uważam że do hiphopu chyba EVO najbardziej pasuje poprzez dobrą basową podstawę.

• Popieram 1

Superlux HD681 grają V ,czyli podbitymi wysokimi tonami ,basem i cofnięta średnicą.Nie jest to w żadnym wypadku idealne płaskie, monitorowe brzmienie.

AKG K511 lub coś w ten deseń (tzw. "funowe słuchawki") będą bardziej optymalnym wyborem?

fanowe tak ale myślę, że supertorpedy i tak maja o 2-3 klasy lepszy dźwięk.Trochę lepsze są AKG-K514MK2 albo droższe Creative Aurvana Live, czyli takie typowe, ciepłe fanowe brzmienie.

• Popieram 1

Niedaleko ode mnie jest sklep który ma na stanie HD681 Evo MK2 i HD330 - jak wezmę do ręki to pewnie zadecyduję i co bym nie wybrał prawdopodobnie będę zadowolony biorą pod uwagę że przez ostatnie lata używałem Sony MDR-XD200, czyli ich tańszej linii.

Padło na HD681 Evo V2, mam je właśnie na uszach. Prosto z pudełka grają lepiej od wcześniej użytkowanych Sony MDR-XD200, z tym że nie podłączone bezpośrednio do integry Realtek ALC892 a przez aktywne komputerowe głośniki ze wzmacniaczem. Pod integrą są cichsze od Sony i grające podobnie, niewiele lepiej. W grze BF4 pozycjonowanie jest dobre, wszystko brzmi jakoś inaczej - to jest spora niespodzianka(!). Rzekłbym, że w grze jest większa różnica pomiędzy tymi słuchawkami niż podczas odsłuchu muzyki.

Grają nieźle, bas nie do końca jest taki jak się spodziewałem, mógłby być bardziej miękki i schodzić niżej ale najważniejsze że przy rapie i hip-hopie wysokie tony nie wkurzają. Jest ich w sam raz, jak dla mnie mogłoby być ich jeszcze ciut mniej. Da się poprawić ten bas modami?

Nie są specjalnie wygodne, brak regulacji długości pałąka daje o sobie znać, może się jeszcze wyrobią.

Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowe za rady.

• 4 tygodnie później...

ciepełka 668B to nie mają pod tym względem.Cholernie jasne ? to bzdura one potrzebują dobrania odpowiedniego układu ,najlepiej neutralnego, wówczas nie są, aż tak jasne.

zdecydowanie więcej ciepła mają Superluxy 681 EVO.Uzyskanie podobnej sygnatury brzmieniowej jest uzależnione od karty dźwiękowej lub przetwornika c/a,takie X-FI sprawdzi się  dobrze, a jeszcze lepiej FiiO E10( do muzyki). Z droższych zabawek; Titanum HD ,SMSL DAC 650, Xonar D2 ,itp.

• Popieram 1

http://cdn.head-fi.org/0/05/05a05825_1.jpeghttp://twojepc.pl/html/test_sluchawek_superlux_hd_681_brainwavz_hm3/HD681.jpg

http://www.superlux.com.tw/upload/function.product.info/17f81435-74a5-48b2-af35-202a1d1730b2/frequency_hd668b.png

z tego co wysłuchałem 668B ma trochę większą scene jak 681.