Player1 1183 Napisano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Witam wszystkich, w skrócie sytuacja wygląda tak: przedwczoraj postawiłem nowy system (Windows 8.1 64 bit, oryginalny, a jak). Na początku instalacji zauważyłem, że dysk przez przez dłuższą chwilę nie pracował, przez co instalacja stała w miejscu i ogólnie przebiegała powoli (słyszałem że instalacja windy 8.1 na ssd trwa krótko...). Niemniej system zainstalował się i działał ok. Dziś komputer złapał zwiechę podczas gry w singla BF4, najpierw był freez, potem przy próbie wyjścia do pulpitu biały ekran a potem samoczynny restart. I tu zaczynają się jaja, bowiem po wykryciu dysków przywitał mnie komunikat o błędzie odczytu z dysku (Disk read error coś tam coś tam). Zrobiłem restart i widzę, że nie wykrywa mojego dysku systemowego. Ponowny restart, wejście do biosu, dysk systemowy jednak jest widoczny. Wyjście z biosu i przywitał mnie komunikat jak w temacie. Restart, wyłączenie komputera nie pomogły. Otworzyłem budę i sprawdziłem fizyczne podłączenie dysku, zasilanie i taśma sata podpięte, na wszelki wypadek odpiąłem i podpiąłem jeszcze raz. Nie pomogło. Ogólnie ostatnio miałem problem ze znikającym dyskiem (innym, niesystemowym HDD Seagate 500 GB, który nagle przestał być widoczny pod Windowsem) i komunikatem o braku systemu operacyjnego na dysku bootowalnym (wtedy wystarczył restart i zaskoczyło) w związku z czym mam podejrzenie, że problem nie leży w dysku (jednym czy drugim) a w kontrolerze płyty głównej odpowiadającym za komunikację z urządzeniami SATA. I tu moje pytanie: jak to zdiagnozować. Obecnie testuję dysk systemowy narzędziami na płycie Hiren's Boot CD, ale to jest relatywnie nowy Plextor M5S, więc szanse na to, że padł są niewielkie. Inna sprawa to to, że dysk systemowy (SSD) leży na jednym z dysków HDD (z braku możliwości umieszczenia go w koszyku, ponieważ mam podpięte 4 urządzenia na SATA i wykorzystane wszystkie kable do zasilania tego typu urządzeń). Czy wibracje HDD mogą niekorzystnie wpływać na pracę SSD? Myślę, że nie bo przecież SSD nie ma ruchomych elementów, ale może ktoś bardziej rozgarnięty się wypowie. Mój konfig: PhenomIIX4 965 DFI LanParty DK 790 fx (leciwa ma ok 6-7 lat) 8 GB RAM HD 7850 1 GB SSD Plextor M5S 128 GB HDD Seagate 500 GB HDD Seagate 250 GB HDD Seagate 40 GB (IDE) Xonar DX PSU Pentagram Silent Force 620 W Buda CM 690 Z góry dzięki za pomoc. Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 (edytowane) Pierwsza sprawa zacznij od aktualizacji biosu płyty głównej link http://webap1.dfi.com.tw/DFI-Lanparty/?biosCategorySelector=30LP_DK i firmware dysku SDD link http://www.plextor-digital.com/index.php?option=com_jdownloads&Itemid=55&task=viewcategory&catid=184&lang=en dopiero potem zacznij zabawę z instalacją nowego systemy na dysku SSD. Możliwe też, że w bios przestawiły się opcje botowania z SSD na inny dyski i system nie chciał ruszyć. Sprawdź też tą ewentualność. Edytowane 28 Czerwca 2014 przez gepardmak Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 (edytowane) Kolejność bootowania w biosie jest prawidłowa. Dysk systemowy przeszedł test odczytu i SMART extended self-test z płyty Hiren's Boot CD. Test SB rzekomo odpowiadającego za porty serial ATA nie wykazał żadnych nieprawidłowości. Co do aktualizacji biosu płyty czy firmware dysku to jestem w du**e, bo system nie stertuje. Edytowane 28 Czerwca 2014 przez Player1 Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Co do firmwaru dysku to do pobrania masz niewielki obraz iso. Który musisz wypalić z niską prędkością na CD(dowolny program do nagrywania ISO) i odpalić tak jak Windows. Nośnik jest bootowalny i sam wgra aktualizację. Chyba, że masz tam jakieś dane na tym dysku. Wtedy w pierwszej kolejności je zabezpiecz na innym dysku i dopiero wgrywaj aktualizację firmwaru. Bios również można uaktualnić nie korzystając z systemu. Wszystkie narzędzia i instrukcję są dostępne w linku gdy już wybierzesz właściwy model płyty i naciśniesz Go. Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 (edytowane) Sądzisz, że po aktualizacji biosu mobo lub firmware'u dysku system ruszy? W końcu zainstalował się i działał (do czasu), na tej obecnej wersji biosu i firmware'u. Poza tym, co może być przyczyną tego, że system wysypał się w taki sposób i przestał działać? Próbowałem naprawić system z płyty instalacyjnej, ale opcja naprawy przy rozruchu nic nie daje, przywracanie systemu każde wybrać system operacyjny po ponownym uruchomieniu i wybrać funkcję przywracania, co w moim przypadku nie jest możliwe, bo system nie startuje, a opcja "Odśwież komputer" wyświetla komunikat "Dysk, na którym został zainstalowany system Windows, jest zablokowany, Odblokuj dysk i spróbuj ponownie". Co to znaczy? Podobnie jak przy instalacji, przy bootowaniu z płyty instalacyjnej Windowsa komputer stoi bezczynnie przez 2-3 minuty zanim zacznie pracować dysk. Edit: inna sprawa, że instrukcje na stronie DFI dotyczące biosu Award odnoszą się wyłącznie do XP i Visty, nie ma słowa o 8.1. Edytowane 28 Czerwca 2014 przez Player1 Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 (edytowane) Gdy masz jakieś problemy ze sprzętem w pierwszej kolejności warto np. przywrócić ustawienia fabryczne bios lub cofnąć ustawienia w systemie, które mogą powodować problemy. Potem jak to jeszcze nie przynosi efektów robi się aktualizację sterowników lub firmware. U Ciebie system nie funkcjonował więc została tylko aktualizacja bios i firmware dysku. Masz tych dysków właśnie sporo. Sądzę, że któryś z nich jest uszkodzony co powoduje wydłużenie instalacji systemu z płyt i być może było powodem awarii poprzedniego systemu. Odłącz zbędne dyski i zainstaluj system tylko z dyskiem SSD. Zobacz jak będzie. Potem zainstaluj antywirusa(zaktualizuj go) i podłączaj kolejne dyski może, któryś jest np. zainfekowany albo powoduje problemy. Co myślę, że się wyjaśni. Edytowane 28 Czerwca 2014 przez gepardmak Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Jestem jednak rozgarnięty jak kupa liści...kolejność urządzeń bootowalnych była porzestawiana w biosie. System ruszył. Niemniej nie wiem, co spowodowało zwiechę podczas gry w BF4... Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Gry jak gry różnie z nimi bywa przede wszystkim gra musi być zaktualizowana, sterowniki również. Bios i firmware też warto zaktualizować. Potem pomartwimy się jak gry dalej będą się wysypywać. Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Mam tylko BF4, oryginalna, aktualizowana automatycznie przez Origin.. teraz w ogóle nie chce się włączyć. Ani singiel ani multi, oryginalne oprogramowanie...dawno nie byłem tak rozczarowany komputerem. Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Ponieważ miałeś awarię systemu. Wpisz w wiersz poleceń(CMD) takie polecenie( chkdksk C: /R) bez nawiasów oczywiście, proces uruchomiony przez to polecenie może naprawić twoją grę. Możesz też użyć tego polecenia zastępując C: inna litera dysku, np. tą na której jest instalka BF4. Operacja naprawy może trochę potrwać, ale to normalne. Proces naprawy może wymagać ponownego uruchomieniu systemu. W takiej sytuacji uruchom pc ponownie, żeby chkdsk dokonał naprawy. Link to post Share on other sites
Hans Olo 92 Napisano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Mi to wygląda na dość standardową awarię MBR spowodowaną tym zwisem, który się pojawił. Spróbuj przede wszystkim bootreca. http://www.inteligentcomp.com/2013/06/how-to-repair-fix-mbr-windows-7-8.html Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Dzięki panowie za pomoc (poradnik dotyczący naprawy/odbudowy MBR pewnie przyda się w przyszłości). W desperacko przeprowadzanych próbach uruchomienia odłączyłem wszystkie dyski poza systemowym a systemowy podłączyłem do innego portu SATA, po podłączeniu dysku systemowego do portu, do którego był podłączony wcześniej BF4 ruszył. Dziwne to i irytujące, ale co poradzić. Wprawdzie wciąż nie znam przyczyny zwiechy, ale to temat na inny wątek, jeszcze raz dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia. Link to post Share on other sites
Recommended Posts