Skocz do zawartości

Porządny mocny komp na dluuugie lata :-)

Recommended Posts

A kto tu mówi o testowaniu? Wystarczy wyjąć, rozpakować i się porządnie przyglądnąć, a jeśli sprzęt byłby używany czy coś to widać by to było na pierwszy rzut oka. Co do kasy to chyba można wybrać opcję zapłaty przy odbiorze. Chyba było by głośno o tym sklepie gdyby wysyłał same używane rzeczy lub większość używanych. Pewnie czasem wyślą jakiś co mieli na wystawie. Dlatego mówiłem aby sprawdzić przy kurierze.

Wystarczy sprawdzić czy kurierze i jak będzie coś ze sprzętem nie tak to wtedy nie ma problemu.

Ta, który kurier poczeka aż włożysz część do kompa i ją przetestujesz :D

Kurier przez którego zamawiałem kartę dźwiękową czekał 15 min aż zainstaluję ją na komputerze, bo musiał :P. Inną sytuacje miałem z HD215 gdzie kurier był oburzony że rozpieczętowałem paczkę, ale jak zadzwoniłem do jego "kierownika" od razu zmienił zdanie.

• 5 tygodni później...

No to wracam z tematem, niby termin nie pasujący do kupna komputera ale dolara poniżej 3zł więc ceny spadają a nie rosną więc mam taki zestaw:

Procesor

Intel Core i5-760 2,8 GHz 8MB Box

Płyta główna

Asus P7P55D-E P55 lub MSI P55 GD65

Chłodzenie procesora

Scythe Mugen 2 Rev. B SCMG-2100

Pamięć RAM

Kingston HyperX 2x2GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 KHX1600C9D3K2/4GX

Karta(y) graficzna

Gigabyte GTX460 1024MB 256Bit PCI-E OC X2

Dysk Twardy

Samsung 1TB 32MB HD103SJ F3 sATA-2

Obudowa

SilentiumPC Gladius 600 Window Pure Black GD-600W lub Cooler Master CM 690 II Lite RC-692-KKN3-GP Pure Black

Zasilacz

OCZ StealthXStream 2 OCZ700SXS2-EU 700W lub OCZ ModXStream Pro OCZ700MXSP-EU 700W

nagrywarka

LG DVD Recorder GH-22NS50 Sata Black Oem

i do tego kilka pytań:

1. która płyta główna lepsza jest po sli z gtx 460?? i czy obie są też odpowiednie do crossfire??

2.Pojawiły się jakieś nowe pamięci, od poprzednich Kingstonów różnią się tylko LITERKĄ X przy G na końcu, jaka jest między nimi różnica?

3.Która obudowa zmieści takiego olbrzyma jak Mugen lepiej?? Tzn ze jeszcze zostanie trochę wolnego miejsca:-))

4.Który zasilacz lepszy?? Czy może zamiast 700W wystarczy do tej konfiguracji 600W z zapasem??

5.Co ogólnie sądzicie o tym zestawie??

700W jest 30 zł droższe, a sporo zapasu jest więcej... :D Także niech zostaje chyba, że MxS jak chcesz modulara. Płyty obydwie fajne, ale możesz wziąć DFI i do tego Dyski w RAID. :D Albo SATA III WD 64MB Cache Black 1TB w RAID i wtedy masz najszybszy transfer (jeśli chodzi o wewenętrzne), można by pomyśleć też nad SSD i Zalmanem Performa. (2-5C to mała różnica... I tak nie będziesz więcej jak 4,00Ghz kręcił, nie? Nagryware weź Samsunga lub Pioneera i weź tańsze RAMy OCZ. A może platforam na 1075T? I wtedy kupiłbyś SSD w RAID, te dyski SATA III, Blu Ray itd... :]

Za pamięci daje 309 zł więc chyba to nie jest drogo co?? Czy te pamięci są odpowiednie dla Mugena 2?? Jeśli chodzi o płytę to wchodzą tylko te w grę co podałem bo DFI nie mają gdzie będę składał, który jest bardziej cichy z zasilaczy ModXS czy StXS2?? Te budy CM są w wersji Lite i Advanced, ta pierwsza tańsza ale czy o wiele gorsza??

1. Płyta główna: lepiej MSI według mnie, jeżeli Ci nie jest potrzebne USB3.0

2. Pamięci Ram: Ja Bym tutaj brał te http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=71851

3. Dysk Twardy: 2x500GB Samsung F3 wyjdzie dużo wydajniej

4. Obudowa lepiej CM 692 Advanced jeszcze przyda Ci się tych parę rzeczy których nie ma Lite

5. Zasilacz brałbym OCZ stealth 2 700W, a jak wolisz mieć porządek w budzie to OCZ 700W MXS

weź stealthxstream 2 700W i CoolerMaster Dominator II 692 Adv (15 zł więcej niż lite, a naprawdę obudowa bardzo duża i solidna, warta swojej ceny), kup w ram.net.pl. Do 692 advanced sam nie mogłem się przekonać, ale stwierdziłem, że jak kupuje sprzęt za 3k to 80zł mniej czy więcej nie robi różnicy, a ta obudowa jest b. dobra.

Ja dziś złożyłem zamówienie na i5 760 i sli z gtx460 gigabyta, ciekaw jestem jak to będzie działać ;) zmieniłem momitor na 22" więc karty będą się lepiej skalować w porównaniu do moich teraźniejszych 20". Za tydzień porobię testy i napisze co i jak, dla przyśpieszenia będe mieć 2 dyski spęte w raid.