danieloslaw1 154 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Mam taki problem! Jak włączam instalcje windows to przy wybieraiu partycji (powinno to wyskoczyć) Wywala komunikat taki- Nie ma dysków twardych podłączonych do tego komputera. Co mam zrobic? Dodam jeszcze, że gdy pierwszy raz instalowałem windowsa na ten dysk to bez zastrzeżeń. Może coś z sterami lub w biosie coś musze poustawiać? Prosze o pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Podajesz stery z dykietki albo z pena ? No i zobacz jak masz ustawione botowanie. Jeszcze takie pytanie : czy masz jeden dysk czy kilka ? Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 i jaki windows instalujesz... Cytuj Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Sterów niemam czyli mam ściągnąć ze strony seagate??? Instaluje windows xp home. Jeden dysk mam sata oczywiśie aa i naped dvd ata! Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Sterów niemam czyli mam ściągnąć ze strony seagateNie, chodzi o stery do płyty (XP ma problem z rozpoznaniem SATA) F6 i podajesz stery żeby zobaczył dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Mam płyte 780i stery z płytki są wgrane wszystkie! Podczas instalacji podać stery z płyty głównej? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Mam płyte 780i stery z płytki są wgrane wszystkie!Gdzie masz wgrane ?!... Po zabotowaniu "XP" musisz podać stery tak jak ci pisałem (F6) i wtedy zobaczy HDD. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 XP od service pack 2 nie ma problemu z rozpoznawaniem SATA. Jaką masz wersję tego XP? Jak sp2 to nie jest to wina windowsa. Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 XP od service pack 2 nie ma problemu z rozpoznawaniem SATAJesteś tego pewny ?...mam "XPhomeSP2" i jak mu nie podam sterownika to jest ślepy jak "kret" Cytuj Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Zrobiłem jak kazaliście tylko że napisało mi że niama żadnych urzdzeń z których można zgrać nowe stery. Nie posiadam pena(jak zgram z płytki na pena stery to zadziałają normalnie i czy jak dam stacje dysków cd(bo stery mam pod cd) zadziała? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Ja do tego używam stacji dyskietek, jeżeli masz to zwal na dyskietke i podaj. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 XP od service pack 2 nie ma problemu z rozpoznawaniem SATAJesteś tego pewny ?...mam "XPhomeSP2" i jak mu nie podam sterownika to jest ślepy jak "kret" Tak zawsze SP2 wykrywał mi dobrze dyski. A sterowniki które możesz dograć podczas instalacji to tylko ze stacji dyskietek niestety, chyba że w SP3 coś zmienili. Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Tak zawsze SP2 wykrywał mi dobrze dyskiJestem w szoku :shock: a swoją drogą to zawsze używam sterowników RAID które mam przygotowane do załadowania. Jak będzie okazja to zobacze czy żeczywiście rozpozna SATA. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 a, nie no RAID to inna bajka Cytuj Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Musze załatwić pena i bedie gitesik! Tylko czy jak zgram z płytki(tej na której są stery z płyty głównej) na pena to zadziała na 100%??? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Tylko czy jak zgrm z płytki(tej na której są stery z płyty głównej) na pena to zadziała na 100%???Słyszałem że da się załadować stery w ten spoób. Ja tego nigdy nie robiłem bo mam stacje dyskietek i właśnie tak podaje. Ta metoda jest pewna na 100%. Cytuj Link to post Share on other sites
marcinus13 3 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Nie zadziała Instalator XP "łyknie" sterowniki tylko z dyskietki. Jeśli nie masz stacji dysków pozostaje zintegrowanie tych sterowników z płytą instalacyjną przy pomocy programu nLite. Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Jeśli nie masz stacji dysków pozostaje zintegrowanie tych sterowników z płytą instalacyjną przy pomocy programu nLiteSie zgadza i można sobie dograć klucz i ustawić pare innych opcji (całkiem sporo). I wcale to nie takie trudne. Cytuj Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 nlite no i jak to wgrać? Dyskietka ma 1,4 mb nie zmieści sie! Moge zgrać to razem z windowsem na nową płytke dvd czy jak??? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 nlite no i jak to wgraćTo soft do integracji (i nie tylko), za jego pomocą możesz zintegrować stery z płytą instalacyjną XP. Naprawde nie masz stacji dyskietek ? było by prościej . Tu jest o ochudzaniu XP ale myśle że załapiesz o co chodzi (zakładka "Drives") http://wiki.eeeuser.com/pl:howto:nlitexp Sory tu masz dokładnie to co jest ci niezbędne : http://forum.programosy.pl/integracja-s ... 03623.html Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 nlite no i jak to wgrać? Dyskietka ma 1,4 mb nie zmieści sie! Moge zgrać to razem z windowsem na nową płytke dvd czy jak???Raczej plyte CD jezeli masz WinXP. Cytuj Link to post Share on other sites
karnoss 0 Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Albo w ogóle daruj sobie wgrywanie sterów. Zmień w biosie opcję sata control mode(lub podobną) na IDE. Instalator powinien ci bez problemu wykryć dysk. Stery dograsz sobie po zainstalowaniu Win Cytuj Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Albo w ogóle daruj sobie wgrywanie sterów. Zmień w biosie opcję sata control mode(lub podobną) na IDE. Instalator powinien ci bez problemu wykryć dysk. Stery dograsz sobie po zainstalowaniu Win Dobrze. Tylko w której zakładce to w biosie szukać??? I Jeszcze jedno! Ja teraz ciągle na tym dysku pracuje wszystko idzie ok i niewiem czemu nie widzi go instalator windows? Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Z tym co kolega karnos ci podesłał to mam obiekcje. Ale jak chcesz to zobacz czy sie da (moim zdaniem marne szanse). Cytuj Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Bobrze zgram ztery z płytki od płyty głównej 780i na pen driva! Podepne go pod usb włącze instalacje windowsa i zbaczymy! Chyba tak mam to zrobić nie? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts