Skocz do zawartości

Jaka najmniejsza obudowa, płyta mikro ATX, zasilacz ATX

Recommended Posts

Witam,

Po kilku dniach przedzierania się przez gąszcz typów obudów, zasilaczy, low-profilowych kart itd... jestem dalej w lesie niż myślałem. Może ktoś z Was mi pomoże. Oto co potrzebuję:

Mam komputer w obudowie Tower i będę go rozbudowywał, ale okropnie nie podoba mi się obubdowa i fakt, że jest to taka wielka bryła. Chciałbym coś mniejszego i ładniejszego. Komponenty, które chce włożyć do środka, to:

- płyta mikro ATX (kupię nową), płyta z 4 słotami na ram bo tyle mam kości DDR3

- karta graficzna GeForce 9800GT (taką mam i taka musi wejść)

- zasilacz ATX (taki mam i nie będę wymieniać)

- chłodzenie SilentiumPC Spartan HE923 (taki mam i nie będę wymieniać)

- minimum 2 dyski (1 SSD, 1 HDD 3.5')

Znalazłem obudowę BitFenix Phenom, ale ze zdjęć w necie wygląda, że przy opcji zasilacz ATX, płyta micro ATX, długa karta wchodzi maxymalnie jeden dysk :(, no i brak ewentualnej możliwości zamontowania DVD też jest minusem.

Dzięki za wszystkie rady.

Jaki masz budżet na obudowę?

Budżet załóżmy, że nie gra większej roli. Ale niech będzie, że max 400-500zł. :) Obudowa za 100zł też będzie ok, choć wołałbym uniknąć tandetnego wyglądu. Niemniej ledowe podświetlenia, mrugające wiatraczki, prześwitujące ścianki nie są dla mnie.

Edytowane przez marqss

Może Bitfenix Prodigy lub Phenom są w stanie przyciągnąć Twoją uwagę?

Tak jak napisałem na wstępie, patrzyłem na zdjęcia Phenom i on jest zdecydowanie pomyślany o płytach mini ITX. Szukałem zdjęć w konfiguracji  micro ATX i wygląda, że zamontowanie dwóch dysków może być problemem. Strzelam, że trzeba je przykręcić do dolnej półki (zdjęcie poniżej - jedno miejce dysku SSD koło wentylatora się znajdzie, ale czy dodatkowy 3.5' dysk tam się zmieści zamiasty wentylatora)?

http://www.overclock3d.net/gfx/articles/2013/10/15083646212l.JPG

A poniżej wersja Prodigy - pytanie, gdzie są dyski ?

http://content.hwigroup.net/images/products/xl/195735/6/bitfenix_prodigy_m_black.jpg

Edytowane przez marqss

Cześć,

Również zastanawiam się nad obudową dla płyty m-ITX. Czekam tylko na płytę Maximus VII Impact. Sporo szukałem w temacie obudów. Początkowo myślałem o Bitfenix Prodigy (jednak jest to jeszcze dość "duża" obudowa), teraz jestem zdecydowany na SilverStone SG08-LITE (koszt ok. 270zł). Wchodzi tam zasilacz ATX o długości do 16cm, karta grafiki długości 31 cm.

Przejrzyj sobie ten wątek o budowie mini zestawu: http://hardforum.com/showthread.php?t=1698889 (tu akurat wersja obudowy SG08 z dedykowanym zasilaczem, wersja Lite jest bez zasilacza).

Ewentualnie coś w podobnym "duchu"Antec ISK600 Mini-ITX PC Case.

Edytowane przez Tiamat

http://oi57.tinypic.com/mwzlvm.jpg

Takie szybkie zestawienie kilku obudów, aby mieć pogląd jak to wygląda. Ogólne wrażenie jest złe. Zbudowanie "małego" komputera z podzespołów dość klasycznych (microATX, wysoki cooler, zasilacz ATX) jest po prostu a wykonalne :(

Jedna z najmniejszych obudów pod mikro ATX a jednocześnie jedna z najbardziej funkcjonalnych to Silverstone Sugo SG09 lub nowszy model SG10

Wadą tych obudów jest jak dla mnie nieszczególny wygląd - dużo mniej elegancki niż np. Bitfenix Phenomów choć i tak są ładniejsze od Prodigy:-) Ale pod względem funkcjonalności/możliwości/wymiarów SG09/10 trudne do pobicia.

• Popieram 1
  • 3 lata później...

Cześć,

do :

19.1 cm x 17.0 cm

potrzebuje najmniejszej mozliwej obudowy - zasilacz jakiś zewnetrzny,

w obudowie moze nie byc kieszeni - albo wyjme dyski na zewnatrz albo "podkleje" SSD gdzie bądź w środku.

Może być jak najabrdziej siatkowana etc - aby było przewiewniej, acz nie musi.

Obudowe moge trzymac otwarta od strony procesora - jesli wiatrak na procesorze sie nie miesci, moge tez zmienie chlodzenie aktywne na pasywne (pomysł)

obecnie jest tam g1610 (55W) - moze kupie jakis energooszczedny.

karte graficzna - obecnie dziala tam wielki ~radeon rX - wywale, i złącz pci-e nie planuje uzywac.

jak trzeba popracowac pilnikiem/piłą - to też mi nie przeszkadza. ;))

Jakies pomysły?

Pozdrawiam,

Lagunas

ps.

Przykładowe znalezione w google:

A+ Case Cupid 1 /18,5 x 25,5 x 7 cm/ + 60W wew ;<

Akasa Enigma /23x21x 6,5 cm/ + 80W zasilacz zew.

LC-Power LC-1370WII /60 x 220 x 200 mm/ + (75W) zasilacz zew