Skocz do zawartości

Karta graficzna do nowego zestawu

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Funkie,

Recommended Posts

Witam.

Proszę o pomoc w wyborze karty graficznej. Komputer następujący:

Procesor:            Core i5 (1150) Intel i5-4570 3.20GHz 6MB BOX

Płyta główna:      Socket 1150 MSI Z87-G41 PC MATE (Z87 2xPCI-E DDR3)

RAM:                   Pamięć DDRAM3 Kingston 8192MB 1600MHz HyperX Blu Red CL9 (2x4096
Zasilacz:             Be Quiet 730W Pure Power L8 BOX 80+ Bronze
Monitor:              EIZO FS 2333 FHD
Obudowa średniej wielkości - do wymiany w późniejszym terminie. Niestety nie znam wymiarów ale kieszenie 5,25" nie "zachodzą na płytę główną.

Komputer ma służyć przede wszystkim jako zabawka do gier, głównie typu NFS, FIFA, GTA V (jak wyjdzie) choć sprawdzę też FPS oraz do filmów. 
Być może będę chciał dołożyć drugi monitor do zestawu.

Zakup planuje w pierwszej połowie lipca.Szukam karty do ok. 1200 zł - chyba, że mnie ostudzicie lub przekonacie, że warto dopłacić. Jako laik proszę o pomoc.

Pozdrawiam

lub przekonacie, że warto dopłacić.

Warto zastanowić się nad kartą z wysokiej półki ~1400zł

Asus ATI Radeon R9 290 4GB DDR5/512bit DVI/HDMI/DP + 3 gry GRATIS!!!

MSI Radeon R9 290 Gaming 4GB DDR5 512bit (947/5000)

Gigabyte ATI Radeon R9 290 4GB DDR5/512bit DVI/HDMI/DP PCI-Express

gpu o najlepszej relacji cena/wydajność wśród kart z wysokiego pułapu wydajnościowego

Na allegro nieref. 290 z 2/3 lata gw ,  chodzą po ok. ~1200zł :

http://allegro.pl/karta-radeon-r9-290-2-5-rok-gw-gigabyte-oc-i4349970262.html

http://allegro.pl/karta-graficzna-asus-radeon-r9-290-4gb-ddr5-i4350710125.html

Edytowane przez gando
  • Popieram 1

Osobiście polecałbym coś na chipsecie Nvidii GTX 780 bije wszelkie rekordy ale jeśli lubisz się bawić w OC to mogę uważam, że taka karta da Ci większe możliwości do zabawy ze względu na potężne oryginalne chłodzenie. Chyba że nie znasz się/nie lubisz/ nie interesuje Cię overclocking to to maleństwo powinno w zupełności wystarczyć. Chyba, że szukasz karty, która nie zabiłaby Twojego portfela i nie odebrała jedzenia od ust Twoim dzieciom/psom/kotom i nie wymagasz od niej cudów na kiju a solidnej przyzwoitej grafiki to wtedy TA ewentualnie TA. Są to solidne karty który nie wywołają okrzyków podziwu wśród komputerowców ale do gier jak najbardziej się sprawdzą dobrze.

le jeśli lubisz się bawić w OC to mogę uważam, że taka karta da Ci większe możliwości do zabawy ze względu na potężne oryginalne chłodzenie.
\

Uważasz, że temperatury są największym problemem przy OC kart graficznych?

Ja zawsze myślałem, że to kwestia sztuki, ale możesz mnie oświecić. 

• Rozwiązanie

Jeżeli można kupić kartę o podobnej wydajności a dużo tańszą, to pozostaje wybrać już tylko najlepszą konstrukcję.

Za 1200zł można poszukać niereferenta r9 290(konkurencja gtx780) a sporo tańsza.

Edytowane przez Funkie
  • Popieram 1