Qpers 8 Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Zdziwił mnie trochę artykuł na BMK: http://www.benchmark.pl/news/show/news_id/29910 Wynika z niego, że do PS3 muszą być kupione głośniki z jakimś "specjalnym" złączem? Innym, niż jacki w PC? Niedawno pytałem kolesia w sklepie "Nintuś" (czy jakoś tak - specjalizacja w konsolach), jakie głośniki można podłączyć do PS3, bo przymierzam się do zakupu takowych. On mi na to, że do PS3 podłącza się głośniki światłowodami! To ja go pytam, skąd mam wziąć takie głośniki, na co on mi odp., że teraz "prawie wszystkie głośniki są podłączane optycznie"... Zamurowało mnie. Znaczy, że jak kupię np. głośniki Genius 5050, to nie będę mógł ich przełączać z PC do PS3? Czy może wystarczą jakieś specjalne przejściówki? Czy te głośniki odwzorują prawdziwy dźwięk 5.1 z PS3? Pomocy! :help: Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 PS3 z tego co pamiętam ma jacki i wejście optycznie do dźwięku. Xklocek ma tylko optyczne wejście. Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 17 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Okay wyczytałem, że głośniki musiałyby mieć dekodery DD, a najlepiej DTS. Znalazłem tylko plastykowy badziew Z-5500 za ponad 1000zł! Czyli wychodzi na to, że aby cieszyć się prawdziwym 5.1 musiałbym wydać 1000zł na głośniki, bądź amplituner i głośniki na chinche? Jeśli kupię zestaw kina domowego (amplituner i kolumny 5.1), to będzie on odtwarzał prawdziwy dźwięk przestrzenny z PS3? Jakie wejścia/wyjścia musiałby mieć, żebym mógł korzystać z niego zarówno przy PS3, jak i TV (a najlepiej jeszcze z komputerem), bez potrzeby przekładania kabli? Jakie złącza musiałaby mieć moja karta dźwiękowa? Ale mam pytać głupich... Moja dźwiękówka ma tylko SPDIF out Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Z tym że ps3 ma jack to się pomyliłem. Żeby cieszyć się dźwiękiem 3D nie musisz w cale podłączać przez kabel optyczny. Ale jedynie ten kabel oferuje bezstratną transmisje dźwięku. Przez jacka też będziesz miał dźwięk 3D, ale będzie gorsza jakość. Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 17 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 A to nie jest tak, że głośniki muszą mieć dekoder DTS? Ponoć bez tego dźwięk będzie tylko kopiowany na tylni kanał? Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Z tego co pamiętam wszystkie amplitunery co mają wejście optyczne, muszą mieś dekoder. Chyba tylko w zwykłych głośnikach na jacki nie ma dekoderów. Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 17 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Moja karta ma wyjście S/PDIF, czyli filmy, muzyka i gry po podłączeniu do amplitunera przez S/PDIF odtwarzałyby prawdziwy dźwięk 5.1? Również w grach, czy musiałbym mieć "specjalnie przystosowane" głośniki komputerowe 5.1? Cytuj Link to post Share on other sites
severn 54 Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Twoja karta steruje dźwiękiem i to od niej zależy jaki będziesz miał dźwięk. Dekoder DTS rozkodowuje sygnał który jest w wysokiej jakości. Głównie taki dźwięk znajduje się na płytach z filami na Blu-ray. W grach nie masz takiej jakości dźwięku. Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 17 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Dobra, sam sobie odpowiedziałem na te pytania, bo tutaj próżno ich szukać, jeśli pytanie nie brzmi "jak włożyć kartę graficzną" ;/ Dla następnych pokoleń: Aby cieszyć się dźwiękiem 5.1 z PS3 trzeba mieć głośniki z dekoderem DD/DTS. Podłącza się je optycznie. Można podłączyć PS3 kablem HDMI do amplitunera, który powinien mieć w sobie te dekodery i puścić dźwięk/obraz dalej. Niestety tylko relatywnie drogie amplitunery przesyłają dźwięk po HDMI, tak więc zazwyczaj trzeba dodatkowo łączyć PS3 do amplitunera kablem optycznym. Niektóre amplitunery pozwalają na przełączanie między źródłami dźwięku, więc grałby zarówno podłączony PC, jak i PS3. Dźwięk przestrzenny z gier również będzie poprawnie odwzorowany po przepuszczeniu przez amplituner do kolumn. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts