Skocz do zawartości

Komputer do GIER ~ 5000 zł

Recommended Posts

Jeżeli chcesz to zostań przy tym GTX 780Ti ale nie planuj żadnego SLI. W przyszłości sprzedaż obecnie posiadaną GPU, dołożysz i kupisz na spokojnie coś nowego w postaci pojedynczego PCB.

Powiedz mi jeszcze wystarczy ta płyta główna do tego całego zestawu ? AsRock Z87 Extreme3 /intel Z87, LGA 1150/ czyli i5-4670K i GTX780 Ti ? Czy lepiej dołożyć te 100/200 zł i kupić coś lepszego ? Chodzi mi pózniej o OC Procka i Karty jak będzie taka potrzeba ...

Asrock Z87 Extreme 3 będzie dobry wyborem. Dobre możliwości OC wraz z przyzwoitą ceną. Dodatkowo pod Z87 wrzuć sobie pamięci Team Group Vulcan 8GB (2x4GB) 2400MHz CL11 gold - zawsze wyrwiesz jakieś fpsy na plus

Czy lepiej dołożyć te 100/200 zł i kupić coś lepszego ?

Można dokładać z myślą wymiany Haswella na Broadwella, interes mało przyszłościowy mimo wszystko. Póki co podaj jak wygląda zestaw na chwilę obecną. 

• Popieram 1

Właśnie Go szukałem :) Zastanawiam się czy 120 gm wystarczy czy nie lepiej 250 zobacze jak będe stał dokładnie finansowo :)

Jest jakaś różnica w kartach między 3 GB a 4 GB ? Bo R9 290 mają 4 GB a 780 mają 3 GB , ma to duże znaczenie ?

MX 100 w wersji 256 GB kosztuje około 380zł - świetna cena jak na takie osiągi i pojemność - moim zdaniem zdecydowanie warto dopłacić do większej wersji.

ma to duże znaczenie ?

Obecnie żadnego, jak będzie w przyszłości - ciężko przewidzieć. 

• Popieram 1

MX 100 w wersji 256 GB kosztuje około 380zł - świetna cena jak na takie osiągi i pojemność - moim zdaniem zdecydowanie warto dopłacić do większej wersji.

No właśnie tak patrze i cena kusząca a czytałem też recenzje i wychodzi bardzo dobrze cena/jakość :D No o jednak 250 GB to nie 120 :P

No i właśnie tu jest pies pogrzebany bo np. r9 290 ma 4GB a 780 3GB a w testach wypada dużo lepiej :) Tak szczerze co byś wziął r9 290X czy 780 Ti ? NIe patrząc na cene bo rózni je jakoś 500 zł :) I jaką wersje Ti , ta ZOTAC będzie dobra ?

Zdecydowanie NV.

Zotac odrzuca mnie swoim wyglądem. Od kilku generacji mam karty Gigabyte'a, ale 780Ti w ich wykonaniu akurat ma kiepską opinię, więc chyba wziąłbym EVGA.

http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-780-ti-superclocked-w-evga-acx-cooler-03g-p4-2884-kr-621308/

• Popieram 1

A jakieś testy z chłodzenia ? bo to ważniejsze dla mnie niż wygląd bo wersja ZOTAC wypada bardzo dobrze pewnie za sprawą 3 wiatraków , choć EVGA od zawsze mi sie podobała jesli chodzi o wygląd :banan: Sa jakieś testy tej EVGI ?

Wypada dobrze :) POwiedzmy 75 stopni a 290X 95 %-) Jedyne co czytałem to że sapphire poprawiło znacznie chłodzenie ...

Tak teraz znalazłem GTXa 690 , nie był by lepszy ? A dokładnie Asus CUDA GTX690 , nie opłaca się bardziej niż 780Ti ?

Edytowane przez Szy3ki

Co byście wzieli starszego modelowo GTX 690 czy nowego 780 Ti ? Czy może Radeona 7990 ? Radka mozna kupić używke za 2500 zł a GTXa 690 NÓWKE :)  Choć mimo parametrów na korzyść 7990 wydapa lepiej  teoretycznie słabszy GTX 690 :D

No i czy jest sens brać 780Ti do Monitora 60Hz ?Pytam jak pytam bo chciał bym mieć naprawde dobry sprzęt a monitor moge w kazdej chwili zmienic za miesiąc czy dwa np. na  Benq XL2411T

Dobra powoli kończąc, co z tą płytą główną ? Dołożyć z 200 zł do lepszej ? Patrząc na reszte sprzętu i5 4670 i Evga 780Ti wygląda troche marnie :P

Edytowane przez Szy3ki

7990 za 2500 zł to jakaś kpina. 2 sztuki 7970 można dostać za 1500 zł...

Nie jestem fanem kanapek, 780Ti jest kompletnie nieopłacalna.

Swoją opinię już wyraziłem - 780-tka + mobo, PSU i buda pod ewentualne SLI.

DX 12 będzie obsługiwany przez obecnie dostępne na rynku karty, nie ma więc obawy, że taki tandem będzie nadawał się szybko na złom.

• Popieram 1

Nowaj - Wybacz kolego że tak truje ( zdaje sobie z tego sprawe ) lecz wiesz jak jest kupuje komputer za swoje pieniądze i to cięzko zarobione więc wole dopytać 100 razy niż pozniej żałować - jeszcze raz przepraszam :)

Może i tak zróbmy jak piszesz , 780 od EVGI ? Czy jakaś inna wersja ?

Do tego co robimy z tą płytą główną ? Dokładamy z 200 zł do jakiejś lepszej ?

Obudowa to FRACTAL DESIGN CORE 3000

Mówimy tutaj o SLI za jakiś czas :)

Core 3000 do SLI zbytnio się nie nadaje, tutaj trzeba by dorzucić do FD Arc Midi 2 :

http://www.morele.net/obudowa-fractal-design-arc-midi-r2-fd-ca-arc-r2-bl-w-580824/

Nie pamiętam już, na jakiej płycie stanęło, ale rozsądne minimum do SLI to Z87 Extreme 3, zasilacz - 850W.

Jeśli chodzi o GPU to EVGA jak najbardziej może być.

• Popieram 1

A coś lepszego od tej płyty bo właśnie na tej Z87 Extreme3 staneło :P

A zasilacz jaki byś polecił ? Tylko jakiś dobry nie no name 850W :D

I nada sie ta obudowa do ewentualnego chłodzenia wodnego , nie ma chyba otworów ale nie mozna ich jak cos samemu zrobić ?

Co do procesora to nie lepiej dorzucic trochę pieniędzy i mieć i5-4690k? Wiem, że te procesory róźnią się tylko zegarami co przy wersjach z 'k' na końcu nie jest tak ważne, ale zawsze lepiej rozważyc daną opcje ;)

i5-4670k - http://ark.intel.com/pl/products/75048/Intel-Core-i5-4670K-Processor-6M-Cache-up-to-3_80-GHz

i5-4690k - http://ark.intel.com/pl/products/80811/Intel-Core-i5-4690K-Processor-6M-Cache-up-to-3_90-GHz

Edytowane przez Rybaak
  • Popieram 1

Oczko wyżej - Extreme 4, albo :

http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-z87x-d3h-z87-dualddr3-1600-sata3-hdmi-gblan-atx-ga-z87x-d3h-581296/

Model niżej od mojej (tutaj byłoby kolejne 6 dych więcej) - Asrock'i na Z87 dla mnie osobiście są szpetne, więc jeśli zwracasz uwagę na wygląd, to ta płyta jest naprawdę bardzo atrakcyjna wizualnie.

RM 850 - jak najbardziej.

Buda - jeśli rozważasz wodowanie, wówczas Arc XL, lub Define XL R2:

http://www.morele.net/obudowa-fractal-design-arc-xl-okno-usb3-0-fd-ca-arc-xl-bl-w-612967/

http://www.agito.pl/obudowa-fractal-design-define-xl-r2-czarna-91-689020.html

• Popieram 1

Dokładamy z 200 zł do jakiejś lepszej ?

ASRock Z97 Extreme 4 albo 6 - Extreme 4 około 500, Extreme 6 około 600 zł.

ASRock Z97X Killer - około 500 zł

MSi Z97 Gaming 7 - 600 zł

MSI Z97 Mpower  - około 600 zł

Wszystkie te płyty ce****ą się solidnością i dobrym wyposażeniem. Cobyś nie wybrał będziesz zadowolony.

• Popieram 1