shinji1993 0 Napisano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Witam. Piszę w związku z problemem z pamięciami Kingston HyperX Fury 2*4GB 1333 MHz. Otóż w BIOS-ie wykrywane jest to jako 3,5 GB. Próbowałem różnych konfiguracji rozłożenia pamięci - pojedyńcze kości widzi jako 3,5 GB każda, obie podłączone jednocześnie tak samo, niezależnie od umieszczenia w dwóch slotach na płycie głównej. Ktoś doradził mi włączenie mapowania pamięci w BIOS-ie, jednakże przynosi to bardzo nieprzyjemny efekt w postaci zawieszania się PC-ta na poziomie BIOS-u (przy obu kościach podłączonych jednocześnie komputer dosłownie restartuje się za każdym razem, gdy próbuje sprawdzić RAM - nie pozwalając nawet powrócić do BIOS-u w celu wyłączenia mapowania, a przy jednej przechodzi pierwszy test, ale restartuje się przy próbie uruchomienia systemu, lecz pokazuje wtedy ~3960 MB pamięci). Obecnie pracuję na pamięciach Goodram 2*2GB 1333MHz, które podobnie jak poprzednie widziane są jako 3,5 GB. Nie sprawdzałem, jak wygląda kwestia z mapowaniem w tym przypadku. System Windows wykrywa 8GB przy podłączeniu Kingstonów, pokazując jednocześnie, że do użytku dostępne jest wspomniane wcześniej 3,5 pokazane w BIOS-ie. AIDA64 również pokazuje, że widzi Kingstony w DIMM1 i DIMM3, oba o różnych numerach seryjnych.Mój sprzęt wygląda następująco:CPU: Intel Core i3-530 2,93 GHzGPU: ASUS Radeon 7770HDRAM: Jeden z dwóch opisanych wyżej. Oba działają przy normalnych ustawieniach jako 3,5 GB.Płyta główna: ASUS P7H55-M LX (z najnowszym dostępnym na stronie ASUS-a BIOS-em)Czy możliwe jest, że problem leży po stronie RAM-u, czy powinienem raczej doszukiwać się przyczyny w płycie głównej? Cytuj Link to post Share on other sites
Slawlos 38 Napisano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Problem pewnie w tym że masz system windows 32 bit który tylko tyle obsługuje. Potrzebna ci wersja 64 -bit żeby obsłużyła więcej. Cytuj Link to post Share on other sites
shinji1993 0 Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Rzecz w tym, że mam Win7 64-bitowy. Poza tym, czy bios nie powinien pokazywać wtedy normalnie 8 GB? Cytuj Link to post Share on other sites
Slawlos 38 Napisano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Tak, a pokaż co tam w biosie masz za ustawienia dotyczące pamięci. Cytuj Link to post Share on other sites
shinji1993 0 Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Akurat ta płyta główna ma stosunkowo niewiele opcji - automatyczne taktowanie, wyłączone mapowanie, napięcia domyślne. Cytuj Link to post Share on other sites
Slawlos 38 Napisano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 (edytowane) Być może po prostu płyta nie współpracuje z tymi pamięciami prawidłowo. Generalnie producent publikuje listę kompatybilnych kości pamięci, które dobrze współpracują z płytą. Jak nie ma nowszego biosu to pewnie w grę wchodzi tylko wymiana pamięci. Pewnie próbowałeś zresetować ustawienia biosu? Natomiast Goodrama rozpoznaje ci prawidłowo, tylko płyta zabiera na własne potrzeby 0,5GB np na obsługę grafiki zintegrowanej. Stad ta różnica. Mapowanie prawdopodobnie niejako oddaje to co zabrała, no ale to i tak nie rozwiązuje twojego problemu, bo to tylko kawałek ramu. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez Slawlos Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts