KubaMax 0 Napisano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Siema. Chcę sobie kupić Motorolę Moto G i na allegro widzę sporo aukcji (przeważnie licytacja od 1zł, ale zdarza się także kup teraz), ludzie sprzedają zapewne z trzech powodów: 1 - dostają go za przedłużenie umowy za 1 zł 2 - traktują to jako szybką kasę - pożyczka 3 - są naiwni i myślą że robią interes życia Moje pytanie brzmi: co się stanie gdy sprzedający przestanie płacić abonament? (Szczególnie przy punktach 2, 3 jest to prawdopodobne), blokują mi telefon? Może kupić tylko z zdjętym imei, albo zdjąć samemu, ale wtedy tracimy gwarancję a szkoda 2-letniej gwarancji play'a. Proszę o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Tabalan 348 Napisano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Jak sprzedający przestanie płacić abonament to zablokują tylko jego kartę SIM, twojej Motoroli nic się nie stanie. IMEI to indywidualny numer identyfikacyjny telefonu, tobie chodziło raczej o simlock'a, czyli blokadę danego telefonu ma daną sieć. To stosuje tylko Orange, Play nie. Tak więc smartfon z Play będzie działał z każdą siecią (przynajmniej w UE, bo np. w Ameryce stosują inne pasmo). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
KubaMax 0 Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Nie, chodziło mi o imei (znalazłem takie coś http://www.play.pl/pomoc/pomoc-techniczna/Blokowanie-telefonu/) czyli raczej to stosują więc nie mogą zablokować jeśli nie będzie płacony abonament? Skoro blokują tylko kartę to jest to raj dla oszustów - wyrzucasz kartę sprzedajesz telefon i masz łatwą kasę? Cytuj Link to post Share on other sites
Rica1 367 Napisano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Abonament przecież jest na daną osobę - jak się nie będzie płacić to komornik zapuka na konto/do drzwi.... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ostry.77 207 Napisano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Nie, chodziło mi o imei (znalazłem takie coś http://www.play.pl/pomoc/pomoc-techniczna/Blokowanie-telefonu/) czyli raczej to stosują więc nie mogą zablokować jeśli nie będzie płacony abonament? Skoro blokują tylko kartę to jest to raj dla oszustów - wyrzucasz kartę sprzedajesz telefon i masz łatwą kasę? Pisze jak byk że chodzi o kradzieże bądź utraty telefonów...wątpie aby komuś się tak chciało robić dla zabawy - samemu mi skardziono tel 2 lata temu i zabawy było na calutki boży dzień w tym 2 godzinna wizyta na Policji w celu spisania protokołu...zapytają się anwet jakie majtki miałeś... Cytuj Link to post Share on other sites
KubaMax 0 Napisano 14 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Ok, czyli można śmiało kupować na takiej aukcji? Cytuj Link to post Share on other sites
ostry.77 207 Napisano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Zauważ że 50% ludzi kupujących smartfony tak robi więc odpowiedź może być tylko jedna... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts