9e0r9e 1 Napisano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Witam Wyjaśnijcie mi kilka kwestii odnośnie podkręcania. Na wstępie powiem, że nigdy nie podkręcałem podzespołów, bo było to dla mnie zbyt zagmatwane. Jednak już wkrótce będę kupował nowego PCta i chciałbym się dowiedzieć odnośnie podkręcania za pomocą opcji w uefi/dołączonego softu by dobrze dobrać podzespoły. Jak rozumiem najlepiej podkręcać procesory z odblokowanym mnoznikiem (K) bo nie trzeba tego robić z pomocą magistrali. Do samodzielnego podkręcania konieczna jest płyta z chipsetem Z (np. Z97), bo inaczej tylko na wybranych płytach jest możliwość podkręcania. Jednak jak to jest gdy kupi się procesor bez K (ale w specyfikacji pisze, że w trybie Turbo jest wyższa częstotliwość, np. i5 4690 - 3,5GHz, Turbo 3,9GHz) i płytę z czipsetem H - np. H97? Czy w takim przypadku w uefi, bądź za pomocą softu da się ustawić ten tryb turbo czy nie? Nie chce wywalać nie wiadomo ile kasy na nowego kompa, bo pewnie za 2-3 lata kupię nowy, już na Skylake lub kolejnej wersji. Jednak gdybym potrzebował dodatkowej mocy to chciałbym móc jej choć trochę uzyskać Z góry dziękuję za odpowiedź. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez 9e0r9e Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts