Skocz do zawartości

PC do gier ok ~ 3000 zł

Recommended Posts

Wybrałem takie części, co sądzicie?

Intel Core i5-4670K /3.4GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ - 849zł

AsRock Fatal1ty H87 Performance /intel H87, LGA1150/ - 349zł
Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix - 279zł
Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 - 205zł
Zalman Z3 Plus USB3.0 black - 159zł
Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular - 259zł

MSI GeForce GTX 770 TwinFrozr 2GB DDR5 256bit (1098/7010) - 1199 zł

Razem: 3299zł

Czy ten zasilacz jest dobrym wyborem? Widzę, ze jest polecany na forum, dlatego go tu wpisałem. Jednak w moim starym komputerze posiadałem 600W (PC sprzed 4 lat), a ten ma 550W... Czy wystarczy do zestawu powyżej + ew. OC w przyszłości? :)

Napęd DVD posiadam - Samsung Samsung SH-S223C SATA (black)

Czy będzie on dobry do tego zestawu?

Czy to GPU to dobry wybór? Czy może jakiś inny producent niż MSI? NIE chcę używanych grafik z allegro ;)

Pozdrawiam.

Czy ten zasilacz jest dobrym wyborem?

Bardzo.

Czy wystarczy do zestawu powyżej + ew. OC w przyszłości?

Bez zająknięcia.

Czy to GPU to dobry wybór?

Tak.

NIE chcę używanych grafik z allegro

Szkoda, miałbyś w tej cenie R9 290.

Jeśli używki GPU nie wchodzą w grę to do reszty nie ma się o co przyczepić. Rozumiem, że chłodzenie CPU dokupisz w przyszłości ? 

Czy ten zasilacz jest dobrym wyborem?

Najlepszy PSU w swojej cenie, więc...

Jednak w moim starym komputerze posiadałem 600W (PC sprzed 4 lat), a ten ma 550W.

Moc z naklejki to nie wszystko

Czy będzie on dobry do tego zestawu?

Tak

Czy to GPU to dobry wybór?

Tak

Jaki model tego zasilacza? Być może będzie można go zostawić, a dołożyć do np. obudowy. Jaki masz monitor?

Jeśli używki GPU nie wchodzą w grę to do reszty nie ma się o co przyczepić. Rozumiem, że chłodzenie CPU dokupisz w przyszłości ?

Jest w planach :)

Jaki model tego zasilacza? Być może będzie można go zostawić, a dołożyć do np. obudowy. Jaki masz monitor?

OCZ ModXStream Pro 600W.

Mam tylko nadzieję, że jest on sprawny, ponieważ padł mi GTX470, który był nim zasilanym zasilacz ten ma 4 lata... Dlatego trochę się boję go zostawiać ;)

Monitor to LG IPS234V, 24 cale :)

Edytowane przez AK-47

Czy MSI GeForce GTX 770 TwinFrozr 2GB DDR5 256bit - wejdzie do Zalman Z3 Plus?? I czy bedzie miejsce na ew. cooler jakiś do CPU w przyszłości?? W sklepie doradzali większą obudowe.

PS. W komputerowym odradzali mi ten zasilacz (Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular), polecono mi coś mocniejszego i innej firmy (SilentiumPC Deus M1) ;) Czy tylko pierniczyli głupoty? :)

Edytowane przez AK-47

A nie lepiej zamiast GTX770 wziąć 250zł tańszego R9 280X? Wydajność ta sama, Radeon bardziej przyszłościowy. Chyba, że sentyment do marki nie pozwala inaczej. No bo ludzie się uzależniają od zielonego no nie ? :P

Uwaga! Radeony nie mają physiksów :x

Edytowane przez MaCiuŚ

PS. W komputerowym odradzali mi ten zasilacz (Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular), polecono mi coś mocniejszego i innej firmy (SilentiumPC Deus M1) Czy tylko pierniczyli głupoty?

Wystarczyło zadać jedno pytanie, aby sprawdzić czy wiedzą co mówią...

"Czyj OEM w środku siedzi" 

Deus to za przeproszeniem gó**o - OEM marki SAMA, katastrofalna jakość lutów, dioda Zenera wlutowana wręcz domowym sposobem... - ja podziękuje.

CM G550M na tą chwilę jest najlepszym zasilaczem 550W za 250zł - OEM CWT oparty o przetwornicę DC-DC, ma dużo lepszą kulturę pracy niż Deus, dobrą regulację napięć.

A nie lepiej zamiast GTX770 wziąć 250zł tańszego R9 280X? Wydajność ta sama,

Tu się jeszcze zgodzę. 

Radeon bardziej przyszłościowy.

Tutaj napisałeś straszną głupotę... Po czym stwierdziłeś, że bardziej przyszłościowy? Miałeś na myśli multiGPU? Gdzie Crossfire jest po prostu niedopracowane względem SLI?

• Popieram 2

Po czym stwierdziłeś, że bardziej przyszłościowy? Miałeś na myśli multiGPU? Gdzie Crossfire jest po prostu niedopracowane względem SLI?

Łączenie kart w przypadku R9 280X jest bardziej sensowne aniżeli SLI z GTXów 770 ze względu na pamięć graficzną. Może w przyszłości karty oparte na GCN będą miały lepsze wsparcie w grach. To tylko domysły ale przede wszystkich chodzi o pamięć. A to, że SLI działa lepiej to już druga strona medalu. Nie będzie działać lepiej jeśli będzie tylko 2GB. :)

W jakim sklepie kupujesz? Skoro bierzesz Core i5 4670k to możesz skorzystać z promocji Asusa i kupić np. Asus Z97-A, cenowo wyjdzie podbnie, a otrzymasz lepszy chipset(możliwość OC pamięci), SLI (x8,x8), złącze m.2 i niestey gorszą dźwiękówkę. Ale myślę, że warto. promocja http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/vega/2014/czerwiec/10295175_815775368435475_1804240977837275709_o.jpg

ta obudowa to syf

Zalman Z3 Plus to syf ? To może wyjaśnij, o wielki ekspercie i autorytecie w tej dziedzinie, dlaczego tak uważasz i wskaż budę w zbliżonej cenie, która jest, twoim zdaniem, lepsza.