Darius. 224 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Siemka Mam pewien problem. W zasadzie towarzyszył mi on od dłuższego czasu, generalnie od samego początku, kiedy złożyłem wymienionego w sygnaturce PC'ta. Jak przystało - po jego złożeniu trzeba było zainstalować różne sterowniki itd, co oczywiście zrobiłem no i od tego czasu z niego korzystam. Na samym początku trafił się gdzie niegdzie jakiś BSOD, który nie powodował u mnie złości i go ignorowałem. Od pewnego czasu jednak problemy BSOD'owe się nasilają. Zauważyłem, że występują one wtedy, gdy gram w ''bardziej wymagające gry'' - czyt. GTA IV czy Metro LL (gram na tą chwilę w te dwie) - full detale i to w nich po ok 30 minutach gry komputer zaczyna głośniej pracować i jakoś niedługo potem wyskakują różne BSOD'y. Poprzez ''BlueScreenView'' udało mi się wyczaić, że dotyczą one ntosknrl'a. Pliki z minidumpa mogę podrzucić później. Teraz mogę podać ss'y z BlueScreenViewer'a jedynie: http://s2.ifotos.pl/img/gunwopng_eeeqeha.png http://s2.ifotos.pl/img/gunwo1png_eeeqerr.png Przy zwyklym korzystaniu z internetu itd problemy nie występują. Dodam, iż ujrzałem wcześniej jakąś radę w związku z ''verifier'em'' dot. sterowników, lecz robiąc tak jak radzili skopałem sobie system (...), który wczoraj reinstallowałem i po zainstalowaniu dwóch tych gierek, sterowników i innych programików problem znów się pojawia, a system jest czysty jak łza...Ze 30min gry i BSOD, co jak co - ale już mnie zaczęło to denerwować. Pytanie - co robić ? Co jest winne ? Ram ? Nie sądze, wcześniej skanowałem memtestem (co prawda ok półtorej godziny), ale nic nie wykazał, więc wątpie... Do grafy mam sterowniki w wersji 335.23 ze strony producenta. Być może zmieniłoby coś zainstalowanie sterowników z płytki, lecz aktualnie nie posiadam takiej możliwości (nie mam napędu). Wciąż mam wrażenie, że to może wina sterowników od czegoś, ale cóż ja mogłem zrobić źle ? Sterowniki poinstalowane do wszystkiego, czyżby te stery z płytki faktycznie mialy pomóc, jeśli chodzi o grafę ? Proszę o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Slawlos 38 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Można z internetu ściągnąć jakieś starsze sterowniki do grafiki i sprawdzić czy to coś zmieni. Sprawdziłbym też temperatury przy obciążeniu, skoro mówisz że komputer hałasuje. Może trzeba go nieco odkurzyć. Cytuj Link to post Share on other sites
sword88 560 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 też jak złożyłem kompa jakieś 3mc temu, sypał bsami, zaaktualizowalem bios i jak ręką odjął. ten sam błąd, z tego co pamiętam płyta dawała chyba za niskie napięcie na proc. Cytuj Link to post Share on other sites
Darius. 224 Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Procka mam OC'niętego do 4.0 (setty w BIOS'ie poprzedniego użytkownika danych podzespołów, czyt płyty i procka, które razem od niego kupiłem) u niego na takich settach było ok, a ja nic nie grzebałem. Phenom chłodzony Macho, w idle temperatury zawaliste, to samo tyczy się grafy. Teraz (u mnie gorąco w pokoju) na procku mam 38st a na grafie 40, gdzie w dniu ''normalnej pogody'' - nie gorąco, nie za zimno grafa miała 28 st ;] Obudowę mam porządną, super wentylowaną - nie ma mowy o temperaturach. Dziwi mnie ten fakt zauważalnej zmiany kultury pracy komputera po ok. 30min gry, wtedy jak już go usłyszę to wiem, że zaraz wywali BSOD'a i tak też jest. To, że jest brudny to również wykluczone ;] @up - być może faktycznie muszę się pobawić aktualizacją biosu lub zmianą napięcia... @2up - muszę spróbować starszych sterów i jak zdobędę napęd to tych z płytki i zobaczymy co będzie, z tym, że nie wiem kiedy tego dokonam... Ma ktoś być może jeszcze jakieś sugestie ? Edytowane 11 Czerwca 2014 przez Darius. Cytuj Link to post Share on other sites
Slawlos 38 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 A namierzyłeś co tak w ogóle hałasuje? Można uruchomić jakąs aplikacje do monitoringu w tle, zarejestrować zmiany parametrów temperatury, prędkości wiatraktów itp i zobaczyć co się dzieje. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts