Skocz do zawartości

Recommended Posts

Siemka

Mam pewien problem. W zasadzie towarzyszył mi on od dłuższego czasu, generalnie od samego początku, kiedy złożyłem wymienionego w sygnaturce PC'ta. Jak przystało - po jego złożeniu trzeba było zainstalować różne sterowniki itd, co oczywiście zrobiłem no i od tego czasu z niego korzystam. Na samym początku trafił się gdzie niegdzie jakiś BSOD, który nie powodował u mnie złości i go ignorowałem. Od pewnego czasu jednak problemy BSOD'owe się nasilają. Zauważyłem, że występują one wtedy, gdy gram w ''bardziej wymagające gry'' - czyt. GTA IV czy Metro LL (gram na tą chwilę w te dwie) - full detale i to w nich po ok 30 minutach gry komputer zaczyna głośniej pracować i jakoś niedługo potem wyskakują różne BSOD'y. Poprzez ''BlueScreenView'' udało mi się wyczaić, że dotyczą one ntosknrl'a. Pliki z minidumpa mogę podrzucić później. Teraz mogę podać ss'y z BlueScreenViewer'a jedynie:

http://s2.ifotos.pl/img/gunwopng_eeeqeha.png

http://s2.ifotos.pl/img/gunwo1png_eeeqerr.png

Przy zwyklym korzystaniu z internetu itd problemy nie występują. Dodam, iż ujrzałem wcześniej jakąś radę w związku z ''verifier'em''  dot. sterowników, lecz robiąc tak jak radzili skopałem sobie system (...), który wczoraj reinstallowałem i po zainstalowaniu dwóch tych gierek, sterowników i innych programików problem znów się pojawia, a system jest czysty jak łza...Ze 30min gry i BSOD, co jak co - ale już mnie zaczęło to denerwować. Pytanie - co robić ? Co jest winne ? Ram ? Nie sądze, wcześniej skanowałem memtestem (co prawda ok półtorej godziny), ale nic nie wykazał, więc wątpie... Do grafy mam sterowniki w wersji 335.23 ze strony producenta. Być może zmieniłoby coś zainstalowanie sterowników z płytki, lecz aktualnie nie posiadam takiej możliwości (nie mam napędu). Wciąż mam wrażenie, że to może wina sterowników od czegoś, ale cóż ja mogłem zrobić źle ? Sterowniki poinstalowane do wszystkiego, czyżby te stery z płytki faktycznie mialy pomóc, jeśli chodzi o grafę ? Proszę o pomoc.

Procka mam OC'niętego do 4.0 (setty w BIOS'ie poprzedniego użytkownika danych podzespołów, czyt płyty i procka, które razem od niego kupiłem) u niego na takich settach było ok, a ja nic nie grzebałem. Phenom chłodzony Macho, w idle temperatury zawaliste, to samo tyczy się grafy. Teraz (u mnie gorąco w pokoju) na procku mam 38st a na grafie 40, gdzie w dniu ''normalnej pogody'' - nie gorąco, nie za zimno grafa miała 28 st ;] Obudowę mam porządną, super wentylowaną - nie ma mowy o temperaturach. Dziwi mnie ten fakt zauważalnej zmiany kultury pracy komputera po ok. 30min gry, wtedy jak już go usłyszę to wiem, że zaraz wywali BSOD'a i tak też jest. To, że jest brudny to również wykluczone ;]

@up - być może faktycznie muszę się pobawić aktualizacją biosu lub zmianą napięcia...

@2up - muszę spróbować starszych sterów i jak zdobędę napęd to tych z płytki i zobaczymy co będzie, z tym, że nie wiem kiedy tego dokonam...

Ma ktoś być może jeszcze jakieś sugestie ?

Edytowane przez Darius.