Skocz do zawartości

Sterownik ekranu przestał odpowiadać, Windows 7, Nvidia

Recommended Posts

Witam, 

W poprzednich tematach tego typu (ostatnio nawet chyba w maju było poruszane podobne zagadnienie) nie znalazłem odpowiedzi na mój problem więc poruszę tą kwestię od nowa.

W zeszłym tygdniu zakupiłem nowy zestaw komputerowy złożony z następujących elementów:

Pamięć Crucial Ballistix DDR3 8GB/1866

Procesor Intel CORE I5-4670K 3.4GHz

Płyta główna MSI Z87-G45 Gaming Intel Z87

Karta graficzna MSI GTX 770, 2GB DDR5 (256 Bit)

Zasilacz SilentiumPC Deus M1 550W PSU 80Plus
Dysk SSD Crucial M500 120GB

+ pierdoły typu napęd dvd, obudowa, chłodzenie.

Na początek instalacja systemu: Windows 7 Pro x64 (oryginalny). Po zainstalowaniu czystego systemu wszystko działa jak należy. Następnie instaluję sterowniki dołączone na płycie razem z płytą główną: chipset, lan, intel ME oraz usb 3.0. Po każdym sterowniku komputer uruchamia się ponownie i włącza bez problemów. Przychodzi kolej na kartę graficzną. Instaluję sterowniki również z dołączonej do karty płyty, komputer uruchamia się ponownie i ... zaczyna się cyrk. Za pierwszym razem blue screen. Restart, system uruchomił się. Jednak praktycznie każdy ruch myszką, włączenie przeglądarki internetowej czy przykładowego pliku wideo kończy się zaiweszeniem systemu i wyrzuceniem, po krótkiej chwili, komunikatu o treści: "Sterownik ekranu przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność". Sporo się naszukałem w internecie sposobów na pozbycie się tego problemu. Większość ludzi z miejsca mówi, że za słaby zasilacz, złe napięcia na zasilaniu, przegrzewa się procesor albo winne są kości pamięci ram. Według mnie nic z tych rzeczy. Tym bardziej, że do instalacji sterowników karty graficznej, wszystko działa poprawnie. Próbowałem problem ten rozwiązać na kilka sposobów:
1) wyłączenie przyspieszenia systemowego w opcjach adobe flash - nie pomogło;

2) dodanie do rejestru dwóch wpisów TdrLevel (wartośc 0) oraz TdrDelay (wartość 2) - dokładnie tak jak TUTAJ - nie pomogło (powoduje raczej zawieszenie się systemu, po którym jedynym ratunkiem jest reset);

3) użycie Microsoft Fix it 50848 - po tym system zawieszał się zaraz po starcie - nie pomogło;

4) przywrócenie fabrycznych ustawień biosa - nie pomogło;

5) instalowanie nowszych wersji sterownika grafiki - nie pomogło;

Problem ten występuje zarówno bez jak i z dodatkiem SP1 dla systemu Win7. Nie znalazłem żadnych dodatkowych hotfixów dla kart nvidia, pozwalających naprawić ten problem. Nie podkręcałem ani nie zmieniałem ustawień grafiki. 

Moje pytanie brzmi: czy najwyższy czas zabrać się za pisanie reklamacji czy są jeszcze jakieś metody mogące pomóc w naprawie tej sytuacji? Osobiście stawiam na kartę graficzną, ale specem nie jestem stąd chciałbym zasięgnąć Waszej rady.

Edytowane przez Walczano

a spróbuj obniżyć taktowanie rdzenia karty graficznej i zobacz czy wywala Ci ten błąd.

Ja miałem to samo, używałem tych samych rozwiązań jak Ty i nic.

jedno co pomogło to obniżenie taktowania rdzenia karty graficznej -30 MHz i co? i błąd nie występował.

więc napisałem do EVGA w odpowiedzi dostałem info, że moje pytanie zostało przeniesione do działu RMA, więc dokończyłem zgłoszenie i wysłałem kartę do serwisu bezpośrednio EVGA. Jutro ma do nich dotrzeć i według wszystkich znaków na niebie i ziemi mają wysłać do mnie "nową" działającą taką samą lub jeśli nie mają lepszą (znając życie dostanę to samo hehe )