Walczano 0 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 (edytowane) Witam, W poprzednich tematach tego typu (ostatnio nawet chyba w maju było poruszane podobne zagadnienie) nie znalazłem odpowiedzi na mój problem więc poruszę tą kwestię od nowa. W zeszłym tygdniu zakupiłem nowy zestaw komputerowy złożony z następujących elementów: Pamięć Crucial Ballistix DDR3 8GB/1866 Procesor Intel CORE I5-4670K 3.4GHz Płyta główna MSI Z87-G45 Gaming Intel Z87 Karta graficzna MSI GTX 770, 2GB DDR5 (256 Bit) Zasilacz SilentiumPC Deus M1 550W PSU 80PlusDysk SSD Crucial M500 120GB + pierdoły typu napęd dvd, obudowa, chłodzenie. Na początek instalacja systemu: Windows 7 Pro x64 (oryginalny). Po zainstalowaniu czystego systemu wszystko działa jak należy. Następnie instaluję sterowniki dołączone na płycie razem z płytą główną: chipset, lan, intel ME oraz usb 3.0. Po każdym sterowniku komputer uruchamia się ponownie i włącza bez problemów. Przychodzi kolej na kartę graficzną. Instaluję sterowniki również z dołączonej do karty płyty, komputer uruchamia się ponownie i ... zaczyna się cyrk. Za pierwszym razem blue screen. Restart, system uruchomił się. Jednak praktycznie każdy ruch myszką, włączenie przeglądarki internetowej czy przykładowego pliku wideo kończy się zaiweszeniem systemu i wyrzuceniem, po krótkiej chwili, komunikatu o treści: "Sterownik ekranu przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność". Sporo się naszukałem w internecie sposobów na pozbycie się tego problemu. Większość ludzi z miejsca mówi, że za słaby zasilacz, złe napięcia na zasilaniu, przegrzewa się procesor albo winne są kości pamięci ram. Według mnie nic z tych rzeczy. Tym bardziej, że do instalacji sterowników karty graficznej, wszystko działa poprawnie. Próbowałem problem ten rozwiązać na kilka sposobów:1) wyłączenie przyspieszenia systemowego w opcjach adobe flash - nie pomogło; 2) dodanie do rejestru dwóch wpisów TdrLevel (wartośc 0) oraz TdrDelay (wartość 2) - dokładnie tak jak TUTAJ - nie pomogło (powoduje raczej zawieszenie się systemu, po którym jedynym ratunkiem jest reset); 3) użycie Microsoft Fix it 50848 - po tym system zawieszał się zaraz po starcie - nie pomogło; 4) przywrócenie fabrycznych ustawień biosa - nie pomogło; 5) instalowanie nowszych wersji sterownika grafiki - nie pomogło; Problem ten występuje zarówno bez jak i z dodatkiem SP1 dla systemu Win7. Nie znalazłem żadnych dodatkowych hotfixów dla kart nvidia, pozwalających naprawić ten problem. Nie podkręcałem ani nie zmieniałem ustawień grafiki. Moje pytanie brzmi: czy najwyższy czas zabrać się za pisanie reklamacji czy są jeszcze jakieś metody mogące pomóc w naprawie tej sytuacji? Osobiście stawiam na kartę graficzną, ale specem nie jestem stąd chciałbym zasięgnąć Waszej rady. Edytowane 10 Czerwca 2014 przez Walczano Cytuj Link to post Share on other sites
lespak 6 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 a spróbuj obniżyć taktowanie rdzenia karty graficznej i zobacz czy wywala Ci ten błąd. Ja miałem to samo, używałem tych samych rozwiązań jak Ty i nic. jedno co pomogło to obniżenie taktowania rdzenia karty graficznej -30 MHz i co? i błąd nie występował. więc napisałem do EVGA w odpowiedzi dostałem info, że moje pytanie zostało przeniesione do działu RMA, więc dokończyłem zgłoszenie i wysłałem kartę do serwisu bezpośrednio EVGA. Jutro ma do nich dotrzeć i według wszystkich znaków na niebie i ziemi mają wysłać do mnie "nową" działającą taką samą lub jeśli nie mają lepszą (znając życie dostanę to samo hehe ) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts