Matylda238 0 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Witam. Chce, w końcu wybrac płytę główną do swojej konfiguracji. Pozostały podzespoły wiem jakie kupię. Mam już GTX 660, 6GB 1333 MHz, Dysk Twardy 1TB, Zasilacz 500 WAT i jedyne czego nie mogę zmienić na o wiele lepsze to procesor dlatego zamierzam kupić nową platformę i to pod Intela bo procesory intela gwarantują dobra wydajność bez zmieniania szybko procesora. Wybrałem po obejrzeniu wielu testów - doszedłem do wniosku, że nie ma potrzeby kupować wersji K, że niewlekie sa różnice i każdy CORE 5 będzie pomagał najlepszym kartom na rynku. Prawdobodobnie zakupię I5 4590. A tak będzie wyglądać specyfikacja do nowej płyty, którą nadal nie wiem jaką wybrać. WINDOWS 7 HOME EDITION 64 BIT ASUS DIRECT CU II GTX 660 OC 2GB INTEL I5-4590 LUB 4570, 4690 (Który polecacie czy brać z najmniejszym taktowaniem niewielkie sa różnice mięszy nimi?) 6 GB 1333 MHz Zasilacz 500 WAT CTG-500-80P COOLER do procesora LOKI H.D.T. HEAT-PIPE DIRECT TOUCH (Zostawić go? gdy nie będę podkręcał będzie wystarczający do tych procesorów żeby dobrze chłodził? bo jest cichy i nie chce wydawać niepotrzebnie pieniądzy na nowy skoro ten mógłby pasować) Płyta główna co musi mieć przede wszytskim: -DOBRE AUDIO -DUŻO ZABEZPIECZEŃ TYPU ZAPASOWE BIOSY KOŚCI UEIFE, CZY COŚ INNEGO -DOBRE SEKCJE ZASILANIA -KOMPATYBILNOŚĆ ŻEBY PRZYSZŁE KARTY I PROCESORY PASOWAŁY NA PRZYKŁAD JAKBYM CHCIAŁ 4770 TO ŻEBY PASOWAŁ ALBO JAKBYM CHCIAŁ GTX 780 TI TO ŻEBY TEŻ PASOWAŁA TA KARTA ITD. -RÓŻNE CIEKAWE DODATKI -SLI JEŚLI TO OPŁACALNE? CZY KUPOWAĆ ZAWSZE JEDNĄ KARTĘ? -JEŚLI NIE BĘDZIE SUPER MOŻLIWOŚCI OC TO NIE BĘDZIE TO PRZESZKODĄ BO NIE KUPUJĘ I TAK WERSJI K, ALE NA PRZYSZŁOŚĆ JAKBYMW TO SIĘ BAWIŁ FAJNIE BYŁOBY MIEĆ TAKĄ FUNKCJE W PŁYCIE UŁATWIONĄ. NO I CZY MUSZE MIEĆ PŁYTĘ POD OC ŻEBY URUCHOMIĆ TURBO BOOST W PROCESORACH I5? Mogę do 1200 zł lub więcej kupić sprzęt oczywiście wliczając to inne części bo nie chce kupowac samej płyty za 1200 zł bo wiem, że nie ma takiej potrzeby równie dobre płyty są w niższycyh cenach, ale chce kupić jak najlepszą. Cytuj Link to post Share on other sites
bożo_wporzo 140 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 To ile kasy z tych 1200 zostaje na płytę? Cytuj Link to post Share on other sites
Matylda238 0 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Może być do 500 zł Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Tutaj spokojnie wystarczy płyta za 280 zł: GA-B85-HD3 /intel B85, LGA1150/ Komplet wyjść audio, 2 kości UEFI, chłodzona sekcja zasilania Za zaoszczędzone pieniądze można wrzucić SSD. Najtańszy sensowny to Crucial M500/MX-100 Cytuj Link to post Share on other sites
Matylda238 0 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Na pewno starczy? Nawet do kart pokroju 780 i procesorów ICORE 7? No i czemu akurat Gigabyte ten ma dobre audio skoro słyszałem, że ostanio GIGABYTE są do tyłu w tej kwetsii, a najlepsze mają audio ASROCKI I MSI. A model ASROCK H87 performance FATALITY rozumiem, że nie jest tak dobry. Że ta płyta w sam raz nadaje się do OC po tym jak zablokowano H87 OC. No i czy ma SLI? Chyba, że nie warto inwestować w SLI? Na pozostałe pytania mi nie udzielono odpowiedzi. Czy COOLER jaki wymieniłem starczyć będzie do wymienionych procesorów? Można zaoszczędzić i nie kupowac skoro nie będzie się podkręcać. I który wziąć procesor 4570, 4590, 4690? Czy niewiele różnią się moca i wziąć spokojnie z niższym taktowaniem tym samym zaoszczędzić? Wybór płyty pod względem ceny jest dobry o ile rzeczywiście jest to dobra płyta bo w sumie mogę zaoszczędzić i kupić na przykład nową obudowę bo obecną mam od 2005 roku. Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Nawet do kart pokroju 780 i procesorów ICORE 7? A czemu nie? Problem mógłby być przy podkręcaniu,a tego robić nie będziesz. że ostanio GIGABYTE są do tyłu w tej kwetsii, a najlepsze mają audio ASROCKI I MSI Żadna integra nie może się równać z dźwiękówkami dedykowanymi. No i czy ma SLI? Nie obsługuje Na pozostałe pytania mi nie udzielono odpowiedzi. Czy COOLER jaki wymieniłem starczyć będzie do wymienionych procesorów? Tak I który wziąć procesor 4570, 4590, 4690? Czy niewiele różnią się moca i wziąć spokojnie z niższym taktowaniem tym samym zaoszczędzić? Każdy z nich jest dobry, ale 4690 najwydajniejszy: http://pclab.pl/art56366.html Cytuj Link to post Share on other sites
Matylda238 0 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 A warto zainwetsować w SLI? Cytuj Link to post Share on other sites
classicgamer2 379 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 To zależy. "Legendarne" SLI z GTX'ów 660 dawało radę, jednak mimo wszystko jedną kartę można łatwiej odsprzedać, nie będziesz miał też problemów ze sterownikami do multi gpu, czyli zagrasz we wszystko bez problemów, które przy SLI mimo wszystko mogą się pojawić. Jedna mocna karta będzie też zawsze mieć niższe temperatury i lepszą kulturę pracy chłodzenia. No i jest też ostatnia możliwość- kupując dwie karty zazwyczaj nie masz już możliwości rozbudowy o kolejną, a mając jedną mocną, zawsze w przyszłości można dołożyć drugą jak się jakaś okazja natrafi Cytuj Link to post Share on other sites
Matylda238 0 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 To nie wiedziałem, że tak jest. Myślałem, że to nie na stałe łączy się w SLI. W takim razie brak, w płycie głównej mozliwości SLI nie będzie dla mnie wadą byleby płyta była dobra i miała dobre audio? Masz jakąś wartą polecenia. Jednak przejrzałem wady i zalety tej proponowanej GIGABYTE i w wadach jest napisane, że ma przeciętny układ audio w tej klasie cenowej. Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Tak jak pisał kolega wyżej w poście #6 nie spodziewaj się cudów po zintegrowanej karcie audio. Każdy zintegrowany układ audio jest bardzo przeciętny w porównaniu do dedykowanej karty. Jeśli nie jesteś audiofilem to karta choćby z tej B85-HD3 wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
Matylda238 0 Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 A jest możliwość dokupienia karty dżwiękowej? Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Tak, tylko musisz się zastanowić czy jest Ci potrzebna. Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) asrock Z87/Z97 Extreme4 -DOBRE AUDIO jest -DUŻO ZABEZPIECZEŃ TYPU ZAPASOWE BIOSY KOŚCI UEIFE, CZY COŚ INNEGO jest-DOBRE SEKCJE ZASILANIA jest -KOMPATYBILNOŚĆ ŻEBY PRZYSZŁE KARTY I PROCESORY PASOWAŁY NA PRZYKŁAD JAKBYM CHCIAŁ 4770 TO ŻEBY PASOWAŁ ALBO JAKBYM CHCIAŁ GTX 780 TI TO ŻEBY TEŻ PASOWAŁA TA KARTA ITD. bez znaczenia -RÓŻNE CIEKAWE DODATKI ta plyta ma duzo wiecej niz potrzebujesz -SLI JEŚLI TO OPŁACALNE? CZY KUPOWAĆ ZAWSZE JEDNĄ KARTĘ? nie oplacalne chociaz zal na tej plycie nie krecic Edytowane 11 Czerwca 2014 przez Bany_krk Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Jeśli autor nie zamierza podkręcać to bez sensu jest polecanie tak drogiej płyty. Jakaś argumentacja za tymi konkretnymi modelami? Taka H87 Performance jest ponad 100zł tańsza, ma to wszystko, a jednak jej nie wymieniłeś.... Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 H87 Performance ma gorszej jakosci kondensatory, nie ma katowych sata, ma gorsza sekcje zasilania i jeszcze troche by sie znalazlo mimo wsyztko spora roznica Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Gorsza sekcja zasilania? Że niby 8 faz zamiast 12 czy 16? Jakie to ma znaczenie przy procku bez K? A nawet z odblokowanym nie zrobi większej różnicy. Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5523 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 H87 Performance ma gorszej jakosci kondensatory, Ano, tak przecież Extreme4 ma te cudowne złote... nie ma katowych sata Argument inwalida, ja się z tym tylko użeram... ma gorsza sekcje zasilania Już ktoś u nas na forum tłumaczył Mietkom, że w przypadku Haswella sekcja zasilania nie odgrywa jakiejś bardzo ważnej roli nawet w przypadku domowego OC. -DOBRE AUDIO jest Po 1 Tu jest ten sam układ co ma 3/4 płyt... Po 2. Asrock H87 Performance ma bodajże lepsze audio Po 3. Zintegrowana dźwiękówka zawsze będzie kupą... -SLI JEŚLI TO OPŁACALNE? CZY KUPOWAĆ ZAWSZE JEDNĄ KARTĘ? nie oplacalne Wręcz przeciwnie, jest bardzo opłacalne, pod warunkiem, że ma się możliwości do utworzenia takiej konfiguracji tj(monitor 120hz, zasilacz, który to poradzi) Cytuj Link to post Share on other sites
Matylda238 0 Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Chyba wezmę płytę z chipsetem H97 ASROCK PERFOMANCE FATALITY uważacie, że dobry wybór, czy ta płyta jest tak samo dobra jak jej poprzednik H87 chwalony i czy ma tak samo dobre audio. Dlatego chce H97 bo ponoć będzie obsługiwać nowe procesory Inteal czy to prawda? Jesli tak to warto kupić z najnowszym chipsetem Intel chyba chce zrobić ten sam ruch co AMD z AM3+ gdzie pasowały zarówno poprzednie phenomy jak i pasują nowe buldożery. Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Ponoć H97 ma zablokowane OC, więc to wcale nie jest taki dobry wybór.. Cytuj Link to post Share on other sites
Matylda238 0 Napisano 12 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Ale i tak nie zamierzam podkręcać procesora bo kupuje 4690 lub inny, a kartę mogę na każdej podkręcić. Poza tym H97 ma dostęp do nowych procesorów jakie jeszcze nie wysżły więc jest przyszłościowy am wsyztsko podejrzewam co model chwalony H87 plu ulepszone. Może inną mi polecisz równie dobrą, ale z możliwością OC. Tylko nie gIGABYTE gdzie ponoć układ audio jest słabszy. Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Tylko nie gIGABYTE gdzie ponoć układ audio jest słabszy. Nie wiem czemu jesteś tak uparty na te słabsze audio w płytach Gigabyte. Zintegrowane audio to w zasadzie jedno i to samo i konia z rzędem temu kto w normalnym użytkowaniu wychwyci jakieś znaczące różnice na zwykłych słuchawkach / głośnikach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Matylda238 0 Napisano 12 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Ale różnice powiem tobie, że są. Mam na przykład płytę GIGABYTE i kiedyś miałem inną i odczułem różnicę w dżwięku. A dziś jeszcze lepsze jest audio w płytach. Byłem u kolegi, który ma MSI i słychać było różnicę w dżwięku. Skoro piszą w recenzjach często, że jakaś ma dobre audio, a któraś przeciętne no to muszą jakoś wyłapywać różnice. Można jeszcze zrobić tak: kupić do płyty GIGABYTE dobrę kartę dżwiękową, ale nie wiem czy osiągnie się ten sam rezultat co mają płyty dobre audio no i pytanie czy nie taniej wyjdzie kupując od razu płytę z dobrym audio niż kupowanie karty dzwiękowej dodatkowo. W przypadku mojej płyty odczułem różnicę na korzyść GIGABYTE bo tamta płyta była dawna, a moją obecną kupiłem 4 lata temu. Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 kupić do płyty GIGABYTE dobrę kartę dżwiękową, ale nie wiem czy osiągnie się ten sam rezultat co mają płyty dobre audio Że niby płyta Gigabyte + dedykowana karta dźwiękowa ma mieć gorszy dźwięk niż lepsze zintegrowane układy audio? To jakiś żart? Testy układu audio w płytach są syntetyczne, odsłuch dźwięku na zapewne różnych słuchawkach czy głośnikach zawsze da jakąś różnicę co nawet podkreśla się w tego typu testach np: Pomiar odbył się w programie RMAA 6.2.5. (RightMark Audio Analyzer), jako że subiektywne testy odsłuchowe zawsze wzbudzają pewne wątpliwości. Źródło: http://www.purepc.pl/plyty_glowne/test_asrock_fatal1ty_h87_performance_oc_nie_tylko_na_z87?page=0,1 Jeśli sprawdzałeś tak jak w podlinkowanym teście to OK - nie mam zastrzeżeń. Ale jeśli to było na zasadzie, że u kolegi na jego słuchawkach/głośnikach jakaś muzyka wydawała Ci się brzmieć inaczej to to jest żaden test. Cytuj Link to post Share on other sites
Matylda238 0 Napisano 12 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Rozumiem. Ale chciałbym żebyś mi polecił płytę z chipsetem który obsłuży nowe procesory czyli chipset 97. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 12 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Jesteś przekonany że będziesz się przesiadał z Haswell Refersh na Broadwell ? Czy w przypadku takiej zmiany zamierzasz wkładać coś pod OC ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts