emuezo 0 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Witam. Jestem posiadaczem ww telefonu i chciałem dokupić do niego dodatkową kartę pamięci. Waham się pomiędzy dwoma modelami : http://allegro.pl/sandisk-128-gb-micro-sd-sdxc-class10-ultra-android-i4287878162.html oraz http://allegro.pl/sandisk-64gb-micro-sd-sdxc-class10-extreme-80mb-s-i4281131133.html Osobiście wolałbym tą 128 Gb (z racji jej pojemności), ale obawiam się o szybkość jej działania - w porównaniu do tej drugiej. Zamierzam dobrze "zapchać" taką kartę grami, rozmaitymi programami itp. Czy będzie widoczna różnica w odczycie i zapisie z ww kart na sprzęcie SONY??Liczby liczbami, ale czy będzie to dla mnie zauważalne w codziennym użytkowaniu np. przy wczytywaniu gier, czy też już samym graniu??Czy odczuję różnicę w działaniu gry lub jakiejś aplikacji zainstalowanej na wewnętrznej pamięci telefonu, a tej wgranej na zewnętrzna pamięć?? A może są jakieś inne karty o takich pojemnościach, a lepszych od ww?? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Osobiście wolałbym tą 128 Gb (z racji jej pojemności), ale obawiam się o szybkość jej działania - w porównaniu do tej drugiej. Racja.Ja karta 128GBowa będzie zapchana na MAX straci na prędkości działania. Lepiej brać tą co ma większą prędkość czyli wersja Extreme. tu masz o 10 zł taniej http://www.morele.net/karta-microsd-sandisk-sdxc-extreme-plus-64gb-uhs-i-class-10-sdsdqx-064g-u46a-597978/ Alternatywa Samsung 64GB microSDXC Pro 90MB/s Class 10 + adapter SD Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Bierz 64GB ponieważ ten telefon i tak obsługuje tylko tyle wg. mgsm. http://www.mgsm.pl/pl/katalog/sony/xperiaz2/Sony-Xperia-Z2.html Cytuj Link to post Share on other sites
emuezo 0 Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Jeszcze jedna sprawa. Czy telefon jest w stanie wykorzystać wysoką szybkość karty?? Czy nie jest tak, że obsługuje obsługuje np. karty z odczytem do 30mb/s, a to że karta ma 90mb/s to i tak telefon "obcina" to do tych 30mb/s?? Rozumiecie o co mi chodzi?? Po prostu nie chcę też kupować karty której telefon w pełni nie wykorzysta. No chyba, że telefon nie ma takiego ograniczenia to biorę najszybszą. A co do kolegi powyżej to gdzieś kiedyś czytałem, że obsługuje do 128 Gb, dlatego też o taką zapytałem. Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 10 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Czy nie jest tak, że obsługuje obsługuje np. karty z odczytem do 30mb/s, a to że karta ma 90mb/s to i tak telefon "obcina" to do tych 30mb/s?? Błędne myślenia. Kartę którą ty chcesz kupić to microSDXC klasa 10 w standardzie U1. To ten standard oznacza jaka jest prędkość. Telefon wykorzystuje całą prędkość. Jak wsadzisz tam kartę micro sdhc klasa 10, to telefon nawet z mocnym podzespołami nie pomoże. Dla telefonu jest lepiej, że karta ma większą prędkość odczytu i zapisu.Telefonem zapiszesz np. wideo w 4K,ale i co z tego jeśli karta jest tylko w standardzie klasa 4. Większa prędkość np. odczytu = mniej czekania na odtworzenia pliku. Z2ka obsługuje do 128 GB,ale karta którą podałeś ma parametry (odczyt/zapis) tylko 30MB/s,czyli dwa razy mniej prędkości niż karty 64 GB. Parametry karty Samsung 64GB microSDXC Pro 90MB/s Class 10 + adapter SD Prędkość odczytu (maksymalny) 90 MB/s Prędkość zapisu (maksymalny) 80 MB/s Parametry http://www.morele.ne...4g-u46a-597978/ Prędkość odczytu 80 MB/s Prędkość zapisu 50 MB/s Cytuj Link to post Share on other sites
emuezo 0 Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Błędne myślenia. Kartę którą ty chcesz kupić to microSDXC klasa 10 w standardzie U1. To ten standard oznacza jaka jest prędkość. Telefon wykorzystuje całą prędkość. Jak wsadzisz tam kartę micro sdhc klasa 10, to telefon nawet z mocnym podzespołami nie pomoże. Dla telefonu jest lepiej, że karta ma większą prędkość odczytu i zapisu.Telefonem zapiszesz np. wideo w 4K,ale i co z tego jeśli karta jest tylko w standardzie klasa 4. Większa prędkość np. odczytu = mniej czekania na odtworzenia pliku. Z2ka obsługuje do 128 GB,ale karta którą podałeś ma parametry (odczyt/zapis) tylko 30MB/s,czyli dwa razy mniej prędkości niż karty 64 GB. Parametry karty Samsung 64GB microSDXC Pro 90MB/s Class 10 + adapter SD Prędkość odczytu (maksymalny) 90 MB/s Prędkość zapisu (maksymalny) 80 MB/s Parametry http://www.morele.ne...4g-u46a-597978/ Prędkość odczytu 80 MB/s Prędkość zapisu 50 MB/s Czyli rozumie, że telefon wykorzysta każdą prędkość karty pamięci - im szybsza tym lepiej. A jak się ma szybkość odczytu aplikacji (dajmy na to czegoś o sporej pojemności np. GTA SA, albo navi TomTom) z pamięci wewnętrznej do szybkości odczytu z karty pamięci (niech to będzie ta szybsza karta z 90mb/s odczytu). Czy będzie jakaś różnica w szybkości uruchamiania czy już samym działaniu tych aplikacji?? Cytuj Link to post Share on other sites
eVerest 1092 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Na pewno "grubsze" aplikacje instalować w telefonie.No np. jak będziesz miał aplikacje na karcie, a kartę zgubisz no to jest problem. Od początku musisz przejść wszystkie misje. Zawsze telefonowi lepiej się odczytuje z samego telefonu,niż z karty pamięci. Na karcie możesz spokojnie trzymać całe pliki muzyczne i pliki wideo. Edytowane 11 Czerwca 2014 przez eVerest Cytuj Link to post Share on other sites
huckinCharlie 823 Napisano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Pamiętaj tylko że wąskim gardłem jeśli chodzi o przesyłanie plików z komputera na telefon jest właśnie telefon, w szczególności że to jest tylko USB 2.0 czyli ca. 35 MB/sek. Jeśli chodzi o zapis materiału nawet w 4K to spokojnie wystarcza prędkość oferowana przez sandiska w tej karcie 128GB. Sekunda materiału w 4K w telefonach to jest ca. 7MB. W tym momencie nawet najnowsze telefony nie są w stanie wykorzystać potencjału tych najlepszych/najnowszych kart pamięci, więc jedynym w sumie sensownym wyborem jest właśnie Class 10 z odczytem/zapisem 30mb/s. Droższe karty w telefonach jak narazie nie mają sensu. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez huckincharlie Cytuj Link to post Share on other sites
emuezo 0 Napisano 12 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Witam. Kupiłem niedawno taką właśnie kartę pamięci : PNY karta microSDXC 64GB Elite Performance UHS-I . Kupując ją kierowałem się jak najlepszymi parametrami odczyt/zapis.Karta ma parametry : do 100mb/s - odczyt , do 65mb/s - zapis. Po zakupie formatowałem ją programem SDFormater 4.0 i włożyłem do telefonu. Chcąc sprawdzić czy te prędkości się zgadzają ściągnąłem ze sklepu androida program do tego typu rzeczy. Wyniki jakie uzyskałem to : 41mb/s - odczyt, 20mb/s - zapis. Pytanie - dlaczego karta nie osiąga PRZYNAJMNIEJ połowy z tego co powinna. Coś jest nie tak z kartą, czy może telefon nie obsługuje takich prędkości?? A może ja po prostu coś źle robię, może źle ją sformatowałem?? Aha jeszcze jedna sprawa - testowałem ją przed formatem i wyniki były podobne jak po formatowaniu. Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu tego problemu Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts