Skocz do zawartości

Wybór karty pamięci do Sony Xperia Z2

Recommended Posts

Witam.

Jestem posiadaczem ww telefonu i chciałem dokupić do niego dodatkową kartę pamięci. Waham się pomiędzy dwoma modelami : 

http://allegro.pl/sandisk-128-gb-micro-sd-sdxc-class10-ultra-android-i4287878162.html

oraz

http://allegro.pl/sandisk-64gb-micro-sd-sdxc-class10-extreme-80mb-s-i4281131133.html

Osobiście wolałbym tą 128 Gb (z racji jej pojemności), ale obawiam się o szybkość jej działania - w porównaniu do tej drugiej. Zamierzam dobrze "zapchać" taką kartę grami, rozmaitymi programami itp. Czy będzie widoczna różnica w odczycie i zapisie z ww kart na sprzęcie SONY??Liczby liczbami, ale czy będzie to dla mnie zauważalne w codziennym użytkowaniu np. przy wczytywaniu gier, czy też już samym graniu??Czy odczuję różnicę w działaniu gry lub jakiejś aplikacji zainstalowanej na wewnętrznej pamięci telefonu, a tej wgranej na zewnętrzna pamięć?? A może są jakieś inne karty o takich pojemnościach, a lepszych od ww??

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Osobiście wolałbym tą 128 Gb (z racji jej pojemności), ale obawiam się o szybkość jej działania - w porównaniu do tej drugiej.

Racja.Ja karta 128GBowa będzie zapchana na MAX straci na prędkości działania. Lepiej brać tą co ma większą prędkość czyli wersja Extreme. 

tu masz o 10 zł taniej 

http://www.morele.net/karta-microsd-sandisk-sdxc-extreme-plus-64gb-uhs-i-class-10-sdsdqx-064g-u46a-597978/

Alternatywa 

Samsung 64GB microSDXC Pro 90MB/s Class 10 + adapter SD 

Jeszcze jedna sprawa. Czy telefon jest w stanie wykorzystać wysoką szybkość karty?? Czy nie jest tak, że obsługuje obsługuje np. karty z odczytem do 30mb/s, a to że karta ma 90mb/s to i tak telefon "obcina" to do tych 30mb/s?? Rozumiecie o co mi chodzi??:) Po prostu nie chcę też kupować karty której telefon w pełni nie wykorzysta. No chyba, że telefon nie ma takiego ograniczenia to biorę najszybszą. A co do kolegi powyżej to gdzieś kiedyś czytałem, że obsługuje do 128 Gb, dlatego też o taką zapytałem.

Czy nie jest tak, że obsługuje obsługuje np. karty z odczytem do 30mb/s, a to że karta ma 90mb/s to i tak telefon "obcina" to do tych 30mb/s??

Błędne myślenia. Kartę którą ty chcesz kupić to microSDXC klasa 10  w standardzie  U1. To ten standard oznacza jaka jest prędkość.

Telefon wykorzystuje całą  prędkość. Jak wsadzisz tam kartę micro sdhc klasa 10, to telefon nawet z mocnym podzespołami nie pomoże. 

Dla telefonu jest lepiej, że karta ma większą prędkość odczytu i zapisu.Telefonem zapiszesz np. wideo w 4K,ale i co z tego jeśli karta jest tylko w standardzie klasa 4.

Większa prędkość np.  odczytu = mniej czekania na odtworzenia pliku.

Z2ka obsługuje do 128 GB,ale karta którą podałeś ma parametry  (odczyt/zapis) tylko 30MB/s,czyli dwa razy mniej prędkości niż karty 64 GB.

Parametry karty  Samsung 64GB microSDXC Pro 90MB/s Class 10 + adapter SD  

Prędkość odczytu (maksymalny) 90 MB/s Prędkość zapisu (maksymalny) 80 MB/s

Parametry  http://www.morele.ne...4g-u46a-597978/

Prędkość odczytu 80 MB/s Prędkość zapisu 50 MB/s

Błędne myślenia. Kartę którą ty chcesz kupić to microSDXC klasa 10  w standardzie  U1. To ten standard oznacza jaka jest prędkość.

Telefon wykorzystuje całą  prędkość. Jak wsadzisz tam kartę micro sdhc klasa 10, to telefon nawet z mocnym podzespołami nie pomoże. 

Dla telefonu jest lepiej, że karta ma większą prędkość odczytu i zapisu.Telefonem zapiszesz np. wideo w 4K,ale i co z tego jeśli karta jest tylko w standardzie klasa 4.

Większa prędkość np.  odczytu = mniej czekania na odtworzenia pliku.

Z2ka obsługuje do 128 GB,ale karta którą podałeś ma parametry  (odczyt/zapis) tylko 30MB/s,czyli dwa razy mniej prędkości niż karty 64 GB.

Parametry karty  Samsung 64GB microSDXC Pro 90MB/s Class 10 + adapter SD  

Prędkość odczytu (maksymalny) 90 MB/s Prędkość zapisu (maksymalny) 80 MB/s

Parametry  http://www.morele.ne...4g-u46a-597978/

Prędkość odczytu 80 MB/s Prędkość zapisu 50 MB/s

Czyli rozumie, że telefon wykorzysta każdą prędkość karty pamięci - im szybsza tym lepiej. A jak się ma szybkość odczytu aplikacji (dajmy na to czegoś o sporej pojemności np. GTA SA, albo navi TomTom) z pamięci wewnętrznej do szybkości odczytu z karty pamięci (niech to będzie ta szybsza karta z 90mb/s odczytu). Czy będzie jakaś różnica w szybkości uruchamiania czy już samym działaniu tych aplikacji??

Na pewno "grubsze" aplikacje instalować w telefonie.No np. jak będziesz miał aplikacje na karcie, a kartę zgubisz no to jest problem. Od początku musisz przejść wszystkie misje.

Zawsze telefonowi lepiej się odczytuje z samego telefonu,niż z karty pamięci.

Na karcie możesz  spokojnie trzymać całe pliki muzyczne i pliki wideo.

Edytowane przez eVerest

Pamiętaj tylko że wąskim gardłem jeśli chodzi o przesyłanie plików z komputera na telefon jest właśnie telefon, w szczególności że to jest tylko USB  2.0 czyli ca. 35 MB/sek. Jeśli chodzi o zapis materiału nawet w 4K to spokojnie wystarcza prędkość oferowana przez sandiska w tej karcie 128GB. Sekunda materiału w 4K w telefonach to jest ca. 7MB.

W tym momencie nawet najnowsze telefony nie są w stanie wykorzystać potencjału tych najlepszych/najnowszych kart pamięci, więc jedynym w sumie sensownym wyborem jest właśnie Class 10 z odczytem/zapisem 30mb/s. Droższe karty w telefonach jak narazie nie mają sensu. 

Edytowane przez huckincharlie
  • 5 tygodni później...

Witam.

Kupiłem niedawno taką właśnie kartę pamięci : PNY karta microSDXC 64GB Elite Performance UHS-I . Kupując ją kierowałem się jak najlepszymi parametrami odczyt/zapis.Karta ma parametry : do 100mb/s - odczyt , do 65mb/s - zapis. Po zakupie formatowałem ją programem SDFormater 4.0 i włożyłem do telefonu. Chcąc sprawdzić czy te prędkości się zgadzają ściągnąłem ze sklepu androida program do tego typu rzeczy. Wyniki jakie uzyskałem to : 41mb/s - odczyt, 20mb/s - zapis.

Pytanie - dlaczego karta nie osiąga PRZYNAJMNIEJ połowy z tego co powinna. Coś jest nie tak z kartą, czy może telefon nie obsługuje takich prędkości?? A może ja po prostu coś źle robię, może źle ją sformatowałem?? Aha jeszcze jedna sprawa - testowałem ją przed formatem i wyniki były podobne jak po formatowaniu.

Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu tego problemu