bart007 0 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Podpiąłem dysk i sformatowałem go standardowo pod windowsem XP. Ale potem czytam opisy na obudowie, a tam informacja, że aby uzyskać maksymalną wydajność należy: 1. jak dysk jest dziewiczy i tworzymy jedną partycję to należy założyć jumper i potem formatować, a jumper zostawić lub 2. użyć software'u WD coś tam co więcej - pisze że jumpera nie należy montować na dysk sformatowany. No i kurcze nie wiem co robić - czy dysk będzie chodził na pełnych parametrach, skoro nie dostosowałem się do tej wskazówki ? Bart Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 No i kurcze nie wiem co robić - czy dysk będzie chodził na pełnych parametrach, skoro nie dostosowałem się do tej wskazówki ?Pewnie, że tak. Większość wskazówek od producentów można sobie w du wsadzić. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Z ciekawości zapytam: co producent pisze odnośnie tej zworki? Cytuj Link to post Share on other sites
sapphirephenix 0 Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 co więcej - pisze że jumpera nie należy montować na dysk sformatowany. Jest napisane Nie kaleczmy naszego pięknego ojczystego języka. Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 14 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Pisze również jest formą poprawną (niestety) od jakiegoś czasu z tego co wiem. Cytuj Link to post Share on other sites
Endrju1 4 Napisano 14 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 zworka zdaje się umożliwia pracę w sata 1, pewnie producent sam nie jest do końca przekonany o stabilności pracy w sata 2 więc zaleca formatowanie z włożoną zworką. Wg mnie normalnie formatujesz bez żadnej zworki i też będzie działać. Cytuj Link to post Share on other sites
bart007 0 Napisano 14 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 No właśnie pisze tak: Dla osiągnięcia pełnej wydajności dysku: jeżeli dysk będzie jedną partycją - włóż zworkę na pin 7-8 i potem sformatuj, a zworki nie ściągaj ! lub bez zworki użyj software''u ze strony http://www.wdc.com/advformat Wszedłem na tą stronę. Ściąganie i instalka kolejnego softu mnie nie pociągała, więc zacząłem czytać FAQ. I jest tam punkt: To create a single Windows XP partition from a clean install, apply a jumper across pins 7-8. If you choose this option, DO NOT run the WD Align utility. Setting the jumper is all that is required to achieve full performance. SPECIAL NOTES FOR JUMPER USAGE The jumper must be installed prior to drive installation and partitioning. After partitioning the jumper must not be removed. Once you have installed the jumper and installed Windows XP on the drive, do not remove the jumper, as Windows XP will not be able to boot from the drive and the partitions on the drive would not be optimally aligned under other operating systems. For a clean install of Windows XP using multiple partitions, DO NOT install the jumper; simply run the WD Align utility. DO NOT INSTALL JUMPER AFTER FORMATTING DRIVE I stąd mi wyszło, że mam dysk niezoptymalizowany do pracy i na tym etapie nie mogę już nic zrobić (NIE INSTALUJ JUMPERA po formacie). Jedyna myśl to likwidacja partycji i założenie od nowa zgodnie z opisem, ale ponieważ format trwa 6 godzin to chciałem zapytać czy to ma jakikolwiek sens. Cytuj Link to post Share on other sites
marocco 1 Napisano 14 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 heh ale coś "kiełbasisz" napisz najpierw;] po 1. co to za model dysku... po 2. jaki interfejs ma dysk po 3. daj fotke tej naklejki po 4. co masz za plyte glowna ... po 5. piszesz, że sformatowałeś dysk pod Windowsem XP ... ok, ale co z wydajnością nic nie piszesz na ten temat ? sprawdź jakimś HDD tune zapis/odczyt jak szybko wykonuje te operacje i wtedy pokaż...można wtedy określić czy jest wydajny czy mało wydajny dysk... Powiem tak... mam starego samsunga 120 GB na Sata I (jeden) i zeby działał musi być zworka bo mam kontroler na płycie Sata II (dwa) drugi samsung mam Sata II (dwa) i bez zworki leci ... ;] formatuje jedno i drugie bez problemu, i moge instalowac system jak chce... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts